Crestere uriasa a dolarului dupa ce Putin a anuntat mobilizarea pentru razboi a rusilor. Dolarul ajunge la cel mai inalt nivel din ultimii 20 de ani
Dolarul crestea miercuri la cel mai inalt nivel din ultimii 20 de ani fata de un cos de alte devize mari, dupa ce presedintele rus Vladimir Putin si-a mobilizat rezervistii pentru a lupta in Ucraina si s-a declarat pregatit sa foloseasca ”toate mijloacele” pentru a se apara, relateaza AFP, citata de news.ro.
In afara de statutul de valoare de refugiu, bancnota verde profita, pe de alta parte, de pe urma unor pariuri pe politica monetara stricta dinaintea unei decizii a Rezervei federale amerciane (Fed), asteptata miercuri – Dollar Index -, in care este comparat cu devize ca yenul, euro sau lira sterlina, si acrescut la 110,87 puncte – un record din 2002.
”Nu blufez”, a subliniat Putin, cu o mina grava, acuzand tarile din Occident de faptul ca vor ”sa distruga” Rusia, de faptul ca au recurs la ”santajul nuclear” impotriva ei si anuntand, astfel, ca este pregatit sa foloseasca arma nucleara.
”Ingrijorarile cu privire la o eventuala intensificare a razboiului din Ucraina, prin mobilizarea a sute de mii de rezervisti rusi, trimit investitorii catre valori de refugiu”, rezuma o analista la Hargreaves Lansdown, Susannah Streeter.
In privinta devizelor, dolarul a crescut catre ora 9.00 GMT (12.00, ora Romaniei) cu 0,69% la 0,9903 dolari un euro si cu 0,42% la 1,1334 solari lira sterlina, iar yenul a ramas stabil, la 143,76 yeni dolarul.
Aurul s-a apreciat cu 0,38%, la 1.671,20 de dolari uncia.
Privirile cambistilor urmeaza sa se intoarca spre o reuniune a Fed, a carei decizie urmeaza sa fie publicata dupa incheierea tranzactiilor in Euroopa.
Institutul monetar american este angajat intr-o lupta apriga impotriva inflatiei si nu da nici cel mai mic semn de incetinire a cresterii dobanzilor. ”Dobanzile urmeaza sa creasca la cel mai inalt nivel din 2008”, comenteaza un analist de la Exinity Group, Han Tan.
In afara de reuniunea de miercuri, ”daca Fed face valuri de crestere a dobanzilor si mai mult in viitor, probabil ca va avea loc o noua vanzare masiva de active cu risc”, avertizeaza analistul.
Intre devizele care se afla in dificultate, lira sterlina a atins cel mai mic nivel din 1985, de 1,1305 dolari, afectata de perspectivele lugubre ale economiei britanice.
Banca Angliei (BoE) urmeaza sa-si publice joi decizia privind politica monetara si sa continue sa-si creasca dobanzile, ciu scopul de a contracara inflatia.
Noul premier Liz Truss a promis, la ultima reuniune a BoE, in august, masuri de sustinere a gospodariilor si intreprinderilor impotriva gravei crize a scumpirii costului traiului.
”Asta probabil ca va scadea presiunile inflationiste pe termen scurt, dar ar putea, din contra, sa le creasca pe termen mediu”, avertizeaza un analist de la Ebury, Matthew Ryan, care marcheaza pe o actiune in forta a BoE joi.