news

Cresterea in 2024, in doua etape, a pensiilor, va spori cheltuielile statului roman cu 30 de milarde de lei

Pensiile vor fi majorate de doua ori in 2024, o data la 1 ianuarie cu 13,8%, rata inflatiei din anul precedent, si inca o data la 1 septembrie, prin recalcularea pensiilor prevazuta in noua lege a pensiilor. Un document obtinut de Economedia arata ca cele doua majorari vor duce la cheltuieli mai mari cu pensiile cu 30 de miliarde lei anul viitor, din care 10 miliarde reprezinta doar majorarile de pensii dupa recalculare.

In prezent, cheltuielile lunare cu pensiile se ridica la 9,66 miliarde lei, astfel ca per total in anul 2023 cheltuielile cu pensiile vor fi de circa 116 miliarde lei. Dupa majorarea de 13,8% de la 1 ianuarie, cheltuielile lunare cu pensiile vor creste la 11,35 miliarde lei. Iar dupa recalcularea pensiilor de la 1 septembrie, cheltuielile lunare cu pensiile cresc la 13,8 miliarde lei.

Astfel, per total, cheltuielile cu pensiile se majoreaza cu 30 miliarde lei, anul viitor, la 146 miliarde lei. Doar recalcularea pensiilor din septembrie reprezinta o majorare de 10 miliarde lei a cheltuielilor cu pensiilor.

Iar in 2025, cheltuielile cu pensiile, in acest ritm, ar putea ajunge la 160 miliarde lei, deci cu 44 miliarde lei mai mari decat in 2023, daca pensiile vor fi majorate cel putin cu inflatia estimata pentru acest an, de circa 10%.

Nu este clar de unde va gasi Guvernul acesti bani in plus, tinand cont de mai multe circumstante. De exemplu, de anul viitor, contributia la Pilonul I de pensii este programata sa scada de la 21,25% din salariul brut al angajatilor la 20,25% din salariul brut, deoarece va creste contributia la Pilonul II de pensii, de la 3,75% la 4,75%. Totodata, anul viitor Guvernul are de platit salarii mai mari anuntate deja pentru profesori. In schimb, este posibil sa existe scaderi de cheltuieli, in urma ordonantei privind reducerea cheltuielilor bugetare, iar veniturile bugetare sa creasca, in urma pachetului de masuri fiscale.

Guvernul estimeaza ca masurile vor aduce un impact financiar pozitiv de aproape 20 de miliarde lei in anul 2024, in timp ce cheltuielile bugetare se reduc cu circa 3,37 miliarde lei. Totusi, aceste masuri au fost luate pentru a reduce deficitul bugetar, nu pentru a compensa o majorare a pensiilor.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

China a inaugurat un megaport in Peru. America de Sud, urmatorul continent dupa Africa in care China isi extinde interesele

La marginea desertului de coasta din Peru, un oras pescaresc izolat, in care o treime…

2 ore ago

COP29, Azerbaidjan: „Fara reduceri rapide ale emisiilor, nicio economie din G20 nu va fi scutita de macelul economic determinat de clima”

Secretarul executiv al Conventiei-cadru a ONU privind schimbarile climatice, Simon Stiell a transmis sambata un…

5 ore ago

Gazprom spune ca, in pofida opririi livrarilor catre Austria, exporturile de gaze rusesti catre Europa sunt stabile

Producatorul rus de gaze Gazprom a anuntat ca livreaza, sambata, 42,4 milioane de metri cubi…

5 ore ago

Nava-spion a Rusiei, „condusa” fortat afara din zona de „cabluri esentiale” din Marea Irlandei. Securitatea traficului global de internet, amenintata de Moscova

Nava de spionaj Yantar a fost observata operand drone intr-o zona care contine infrastructura submarina…

5 ore ago

A inceput Postul Craciunului 2024. Ce nu au voie romanii sa manance timp de 40 de zile si cand sunt evenimente cu dezlegare la peste

Postul Craciunului 2024 a inceput pe 15 noiembrie, si se va incheia pe 24 decembrie.…

3 ore ago

In ciuda crizei industriei auto, Stellantis promite ca nu va inchide fabrici si nu va concedia angajati in Italia

Gigantul auto Stellantis (cu marcile Fiat, Alfa Romeo si Lancia, in Italia) nu are intentia…

5 ore ago