Premierul PSD Marcel Ciolacu anunta o crestere consistenta a impozitelor pentru intreprinzatori, prezentand doua variante. Fie cota unica de 16%, fie impozitarea progresiva.
”Va trebui sa decidem, pe o perioada medie, care sunt solutiile: mentinem cota unica, dar sa fie cota unica, creand un mediu concurential pentru toata lumea, fara exceptii si aceea sa fie de 16%, sa avem un TVA pe care sa nu-l crestem, ca el aduce o scadere a cresterii economice si o crestere a inflatiei, si toata lupta pe care am avut-o in ultimile luni sa scadem la o singura cifra si sa ne propunem pe anul viitor o inflatie de sub cinci la suta la finalul anului, sau sa mergem in zona de impozitare progresiva – eu nu refuz niciuna dintre variante”, a afirmat, joi, premierul Marcel Ciolacu, in deschiderea Forumului Dezvoltam Romania.
Cota unica de 16% presupune dublarea impozitului pe dividende, care este acum de 8%, si o crestere a impozitului pe veniturile salariatilor, care este acum de 10.
”Cota unica – nu-mi creeaza un dsconfort daca aceasta cota unica ramane, dar in acest moment ea nu mai este unica – sunt peste 500 de modificari legislative diverse care au modificat cu totul filosofia crearii Codului Fiscal”, a mai sustinut premierul.
Ciolqacu a sustinut ca in 2024 „din punctul meu de vedere, sunt doua lcururi foarte clare – nu vor fi mariri de taxe si impozite si va exista o stabliitate politica”.
Intrebat joi, la RFI, ce va face daca PSD va spune anul viitor ca va introduce taxe si impozite pentru plata pensiilor, Ciuca a raspuns ca discutiile pe care le-a avut in coalitie si au vizat tocmai asigurarea veniturilor necesare pentru sustenabilitatea tuturor masurilor care se iau.
”Cresterea veniturilor la bugetul de stat, in momentul de fata, se poate face prin investitii si prin sprijinul mediului de afaceri. Daca noi venim astazi, dupa ce in urma cu doua luni de zile aproape am venit si am modificat partea de fiscalitate, care e clar ca impacteaza pe mediul de afaceri, adica motorul economiei si sa ne gandim ca anul viitor venim din nou cu astfel de taxe, PNL nu sustine o astfel de decizie”, a precizat Ciuca, citat de news.ro.
El a aratat ca e responsabilitatea lor este sa asigure coerenta investitiilor si functionarea mediului de afaceri si a precizat ca ”credibilitatea lor, ca decidenti politici, este in fata mediului de afaceri foarte importanta in ceea ce priveste continuarea acestor investitii”.
”Avem nevoie sa consolidam capitalul romanesc, exista bani pe liniile de finantare europeana, din PNRR”, a aratat Ciuca, adaugand ca anul viitor trebuie sa fie un an in care vor creste absorbtia din PNRR.
Un sondaj realizat de CURS in perioada 30 octombrie-5 noiembrie arata ca romanii pun educatia…
Un copil in varsta de 11 ani a ajuns la spital, joi, dupa ce s-a…
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca este "gata sa reia contactul" cu Donald…
Spitalul Universitar din Basel prescrie bere pentru a trata efectele delirului la pacientii de terapie…
Presa pro-guvernamentala de la Budapesta noteaza indignata ca presedintele roman Klaus Iohannis i-a intors spatele…
Rusia tine minte si are in vedere declaratiile presedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump,…