Crimeea devine o capcana mortala pentru fortele Kremlinului. The Economist: „S-400 al Rusiei s-a dovedit ineficient”

analize

ATACMS, atac, Ucraina, Crimeea

Primirea rachetelor balistice americane ATACMS cu o raza de actiune de 300 km inseamna ca acum Ucraina poate lovi orice tinta din Crimeea ocupata de Rusia, scrie The Economist.

Potrivit lui Ben Hodges, fostul comandant al fortelor americane in Europa si consilier principal al NATO pe probleme de logistica, ucrainenii „lucreaza sistematic pentru a face Ucraina nelocuibila pentru trupele rusesti”.

Publicatia subliniaza ca presedintele rus Vladimir Putin a investit masiv in infrastructura militara din Crimeea, iar acum aceasta este amenintata.

Potrivit strategului britanic Lawrence Friedman, Crimeea este un punct slab pentru Rusia – are prea multe de aparat acolo, asa ca „aceasta este cea mai buna modalitate pentru Ucraina de a exercita o presiune reala asupra lui Putin pentru a face concesii in viitor”.

Fostul consilier al Ministerului german al Apararii, Niko Lange, este de acord cu opinia lui Friedman, subliniind ca Crimeea „este cel mai vital activ al Rusiei. Dar este, de asemenea, foarte vulnerabila”.

The Economist subliniaza ca Ucraina a demonstrat deja capacitatea rachetelor de croaziera franco-britanice Storm Shadow/SCALP, precum si a propriilor sale drone navale, de a ataca navele de razboi rusesti, dintre care majoritatea au fost distruse.

Publicatia subliniaza, de asemenea, ca este posibil ca dronele si rachetele ucrainene sa fi dezactivat pana la jumatate din formidabila Flota a Marii Negre de odinioara. Restul flotei rusesti a fost fortata sa fie redistribuita din Sevastopol in portul Novorossiisk, situat la peste 300 km distanta, pe continentul rusesc. Dar nici acolo nu sunt in siguranta, pentru ca portul Novorossiisk a fost atacat de drone navale si aeriene la 17 mai. Atunci au fost avariate gara si centrala electrica, precum si baza navala.

„Ucraina foloseste acum o combinatie letala de ATACMS si drone din ce in ce mai sofisticate pentru a slabi sistematic apararea antiaeriana rusa in Crimeea, pentru a lovi bazele aeriene de unde zboara interceptorii rusi si pentru a lovi tinte logistice si economice critice. Lawrence Friedman crede ca accentul pus pe dezactivarea retelei de aparare antiaeriana a Rusiei poate face parte din pregatirile pentru sosirea iminenta a primelor loturi de avioane de lupta F-16 din Europa”, scrie The Economist.

Publicatia mentioneaza loviturile asupra bazei aeriene Djankoi din nord-estul Crimeei, la 17 aprilie, cand au fost avariate elicoptere, bateria S-400 si centrul de comanda si control, asupra bazei aeriene din Belbek, langa Sevastopol, la 15 mai, cand fortele ucrainene au distrus patru avioane, precum si radarul de aparare antiaeriana S-400 400 si cel putin doua lansatoare.

Pe 30 mai, doua nave de patrulare rusesti au fost distruse si doua feriboturi de transport au fost avariate in apropierea podului Kerch, ca urmare a unor lovituri individuale cu drone.

„Este important de remarcat ca mult-hulitul si foarte scumpul sistem de aparare aeriana S-400 al Rusiei s-a dovedit ineficient. Lange spune ca ucrainenii folosesc drone momeala pentru a-i pacali pe rusi sa porneasca radarele si sa-si dezvaluie pozitiile. Datele tintelor sunt transmise imediat echipajelor care lanseaza ATACMS. Rachetele, care sunt aproape imposibil de detectat datorita amprentei radar reduse, isi ating tintele. Generalul Hodges noteaza ca S-400 sunt, de asemenea, expuse riscului de sabotaj de catre fortele speciale ucrainene care opereaza in Crimeea”, scrie publicatia.

Generalul Hodges este, de asemenea, increzator ca ucrainenii vor „distruge podul Kerci atunci cand vor fi pregatiti”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: