externe

Crimeea: Rachetele americane ATACMS lansate de Ucraina au umilit sistemul S-500 al Rusiei, „cea mai avansata arma de aparare aeriana”

O salva de rachete cu raza lunga de actiune ale Lockheed-Martin lansate de fortele ucrainene sambata si duminica a strapuns apararea aeriana rusa si a avariat un complex radar de avertizare timpurie in apropierea orasului Yevpatoria din Crimeea, in ciuda amplasarii in zona a celui mai bun sistem antiracheta pe care Rusia il detine, relateaza Kyiv Post.

Surse militare ucrainene au confirmat ca cel putin patru rachete ATACMS fabricate in SUA au strapuns apararea aeriana rusa duminica dimineata, lovind o instalatie de aparare aeriana de pe coasta de sud a Crimeei.

Mai multe rachete par sa fi lovit cu succes in apropierea satului Vitino din Crimeea, unde se afla o instalatie radar importanta de urmarire si avertizare timpurie a fortelor spatiale ruse. Imaginile video geo-localizate in zona au aratat focuri care au atins o suta de metri. Bloggerii militari rusi au confirmat ca un sit de aparare aeriana a fost atacat si a suferit pagube substantiale si incendii majore. Unii au identificat tinta ca fiind Centrul NIP-16 de urmarire spatiala si comunicatii in spatiul indepartat.

Instalatia din era sovietica contine retele radar impunatoare, de marimea unei cladiri de birouri, in doua locatii, una langa satul Vitino si alta langa satul Uyutne. Centrul a fost construit in 1958, in timpul Razboiului Rece, pentru a urmari vehiculele spatiale si, posibil, rachetele balistice.

Sevastopol, oras portuar la Marea Neagra si baza navala in peninsula Crimeea anexata de Rusia in 2014, este in mod regulat sub tirul Ucrainei, dar atacul de duminica a fost neobisnuit de mortal.

Unele platforme de stiri ucrainene au raportat rachete care au lovit o baza de trupe ruse in apropierea satelor Molochny si Uyutne. Agentia de presa UNIAN, citand surse militare, a declarat ca o „serie de explozii au avut loc sambata, in jurul orei 22.00”.

Atat sursele ruse, cat si cele ucrainene au declarat ca Kievul a lansat un al doilea val de rachete ATACMS aproximativ douasprezece ore mai tarziu, mai multe surse confirmand ca pana la cinci rachete ucrainene au lovit in jurul principalei baze militare ruse din Sevastopol in jurul orei 10 dimineata.

Sevastopol, portul de baza al Flotei Marii Negre, este un element critic al infrastructurii militare a Kremlinului si un element central pentru apararea aeriana a Crimeei. Potrivit serviciilor secrete ucrainene,  in centrul acestei retele de aparare aeriana se afla o baterie de rachete S-500 recent amplasata, cea mai recenta arma de aparare aeriana a Rusiei.

Potrivit relatarilor oficiale ale Kremlinului, aparararea aeriana locala a interceptat patru din cele cinci rachete balistice care se apropiau.

Una dintre rachetele interceptate a fost deviata de la curs si a detonat un focos purtator de munitii cu dispersie in apropiere de o plaja plina de civili, a sustinut guvernatorul Crimeei, Mihail Razvozhayev, intr-o declaratie. Potrivit rapoartelor de presa de luni, bilantul victimelor este de cinci morti si cel putin doisprezece raniti.

„Pierderile de vieti omenesti si ranile au fost responsabilitatea directa a Washingtonului, care furnizeaza Ucrainei arme pentru a ataca civilii rusi”, se arata intr-o declaratie de duminica a Kremlinului.

Resturi cazute de la o racheta TOR-M2 din era sovietica, lansata intr-o incercare nereusita de interceptare a unui ATACMS care se apropia, au lovit, de asemenea, un cartier populat din Sevastopol, a transmis luni agentia de presa independenta UNIAN. Alte rapoarte afirma ca unitatile ruse de aparare aeriana din Sevastopol au tras rachete Pantsir – o arma antiaeriana care nu este proiectata pentru interceptarea rachetelor balistice – asupra ATACMS care se apropia aproape vertical la Mach 5, fara efect.

Spatiul aerian de deasupra Crimeii ocupate de Rusia este unul dintre cele mai bine aparate din lume. De la invadarea Ucrainei de catre Rusia in februarie 2022, fortele Kremlinului au mentinut in permanenta cel putin doua si uneori trei sisteme grele de aparare aeriana S-400 foarte puternice, impreuna cu numeroase sisteme cu raza mai scurta.

Moscova a prezentat S-400 ca fiind capabil sa detecteze si sa doboare aeronave pe o raza de 400 de kilometri si sa intercepteze rachete balistice. Performantele reale ale armei pe campul de lupta nu s-au ridicat la inaltimea laudelor, iar fortele ucrainene – uneori folosind rachete ATACMS – au atacat de la mijlocul lunii mai in mod repetat si adesea eficient bateriile S-400 din Crimeea.

Atacurile ucrainene de slabire a apararii aeriene ruse din Crimeea s-a accelerat in ultimele saptamani, cu rachete care au vizat lansatoarele S-400 si S-330 care au avut loc la 7, 10 si 12 iunie. La 24 mai, un raid cu sase rachete ATACMS a lovit principalul radar si centru de comunicatii aeriene al fortelor aeriene ruse de pe tarmul de sud al Crimeei, distrugandu-l. De asemenea, a fost lovita o instalatie de observare a spatiului de la fata locului.

Atacurile de sambata si duminica au marcat prima data cand ATACMS-ul american a putut fi confirmat ca a intrat in spatiul aerian aparat de un S-500 rusesc, au constatat analistii Kyiv Post.

Seful serviciilor de informatii militare ucrainene, Kirilo Budanov, a declatrat intr-un interviu televizat din 12 iunie ca Rusia a desfasurat recent in Crimeea cel mai avansat sistem de aparare antiaeriana al tarii sale, denumit S-500, pentru a proteja Sevastopolul si instalatiile militare din jurul acestuia de atacul rachetelor balistice precum ATACMS american.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Presedintele comisiei electorale din Georgia, improscat cu vopsea neagra de un membru al opozitiei dupa ce a confirmat victoria partidului de guvernamant

Presedintele comisiei electorale din Georgia a fost stropit cu vopsea in timp ce organismul a…

4 minute ago

La 1000 de zile de razboi, liderii G7 accentueaza sanctiunile la adresa Moscovei, dupa invazia Ucrainei: „Rusia ramane singurul obstacol in calea pacii”

Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…

4 minute ago

Arad: Un cadavru cu mainile legate, aflat in stare avansata de descompunere, a fost descoperit la Baile Lipova

Un cadavru aflat in stare avansata de descompunere a fost descoperit, sambata, de mai multi…

24 de minute ago

Acum cateva miliarde de ani, pe partea intunecata a Lunii au erupt vulcani. Primul studiu geocronologic in urma misiunii chineze Chang’e-6

O echipa formata din cercetatori americani si chinezi a descoperit ca pe misterioasa parte indepartata…

28 de minute ago

Cu TIR-ul pe contrasens pe A1. Soferul polonez a primit amenda si a ramas pieton 2 luni

Un sofer polonez de TIR, a fost amendat de politisti cu 3.000 de lei si…

33 de minute ago

Suceava: Adolescent injughiat mortal la o petrecere cu prietenii

Un baiat in varsta de 18 ani, din judetul Suceava, si-a pierdut viata, sambata, la…

40 de minute ago