Cristi Diaconescu cere actiuni penale contra PSD-istilor: „Sa lasi Fondul de urgenta gol e o chestiune aproape legata de infractionalitate”
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, atrage atentia asura modului in care Romania a intrat in lupta cu coronavirusul, reamintind ca Fondul de urgenta al Guvernului era zero. „Sa lasi Fondul de urgenta gol, si spun asta indiferent de ce guvern vorbim, mi se pare o chestiune aproape legata de infractionalitate. Nu se poate!”, spune Diaconescu.
„Am fost si eu in vreo trei guverne si va spun un lucru – niciodata Fondul de urgente nu era cheltuit prin decizii guvernamentale decat pe urgente, inundatii, catastrofe, crize teroriste, tin minte ca dupa atentatele din Spania s-au aprobat fonduri de urgenta pentru repatrierea romanilor afectati.
Deci sa lasi Fondul de urgenta gol, si spun asta indiferent de ce guvern vorbim, mi se pare o chestiune aproape legata de infractionalitate. Nu se poate! Exista o Lege a raspunderii ministeriale, care are niste prevederi”, a declarat Cristian Diaconescu pentru Lumea Libera.
El a scos in evidenta si lipsa spitalelor regionale, promise de PSD.
„Intr-un moment in care s-au inchis frontierele Europei, si in exterior, si in interior, oamenii s-au inchis in casa, Romania avea in afara frontierelor sale cateva milioane de oameni. Marea lor majoritatea dorind sa se intoarca acasa.
Cea mai mare parte nu au facut-o, intelegand pericolul, si TOT RESPECTUL (accentueaza) in fata acestor oameni! Pentru ca a fi despartit de familie, intr-o astfel de perioada, mi se pare un lucru mult mai complicat. Nu se putea realiza planul de masuri anti-pandemie daca romanii nu ar fi inteles si ar fi ramas in tarile lor de adoptie, niciun guvern din lumea asta nu putea face fata unui val atat de mare de oameni.
Proportional, la numarul de cetateni, cineva din Germania imi spunea: ce s-ar fi intamplat daca Germania, tara performanta in lupta anti-pandemie, s-ar fi confruntat in doar cateva zile cu o solicitare de intrare in tara a cetatenilor germani de un milion de jumatate de oameni – numar ce ar fi fost mai mare proportional cu populatia in raport cu Romania – cum ar fi reusit Germania sa gestioneze o astfel de criza?
Mai departe, raspunsul sanitar: am avut politicieni si partide politice care ne-au promis OPT spitale regionale. Hai sa ne imaginam ce-ar fi insemnat sa avem nu opt, ci patru sau cinci, astazi operationale in Romania. Deci din acest punct de vedere, iata cum trebuie sa fie calibrata reactia populatiei! Ca nu tot ce ne arata la Tv si ne minte frumos se intampla in realitate, ci se pierde intr-o retorica fara niciun rezultat practic.
Inca o data: cat ne-ar fi ajutat azi, cati oameni ar fi supravietuit sau nu ar fi trecut prin chinurile tratamentelor anti-virus daca am fi avut suficiente institutii spitalicesti? Nu fac politica, dar vorbesc de o realitate de fapt”, a mai spus Diaconescu.