news

Cristoiu dezvaluie ce i-a spus generalul Coldea: „Mi-a spus ca Hideg a umblat dupa el vreo 7 luni, prin prieteni comuni”

Florian Coldea a prezentat noi explicatii in legatura cu acuzatiile aduse de DNA intr-un dialog cu Ion Cristoiu. „A zis: ‘Ori conduc Romania, si atunci sunt de neatins, inclusiv de DNA; ori n-o conduc, si atunci…’”, a spus Cristoiu.

„Am lansat in mai multe randuri apelul catre general ca el sa se explice. Am lansat acest apel din mai multe motive. Generalul Florian Coldea nu e numai generalul Florian Coldea. Toata aceasta campanie impotriva lui, la care el nu da replica, afecteaza si imaginea SRI, a ofiterilor de informatii. Eu in momentul acesta judec dosarul si campania de presa, care este o haituiala.

(…) Pe parcursul acestui dialog mi-am exprimat unele uimiri. Eu va spun si voua ce-am inteles din acest dialog in legatura cu uimirile mele. Eu am plecat si plec de la premisa ca un general de informatii, care a condus SRI-ul timp de 12 ani, poate fi bandit, dar nu gainar. Ori in acest dosar este prezentat un Coldea de 2 lei.

Am discutat chestiunea legata de prezenta lui la UNTOLD in Dubai. Mi-a spus textual ca s-a dus pentru ca are o fata care e mare admiratoare a unuia care a cantat acolo si ca, pentru ca ea sa intre, pentru ca e minora, autoritatile din Dubai cereau prezenta si cu accept scris a tatalui.

Am discutat povestea cu Hideg si am inteles ca domnul acesta a umblat dupa el vreo 7 luni, prin prieteni comuni, si ca l-a intalnit cand iesea dintr-un restaurant. I-ar fi intins mana lui Hideg si i-ar fi spus ca stie despre cazul lui, Coldea sustinand ca are martor pe cel care l-a condus.

O alta chestiune pe care am incercat sa mi-o lamuresc este povestea cu acel domn Tocaci. Am inteles din discutia cu domnul Coldea ca pe ala l-a vazut abia la audieri. Am ramas uimit. Coldea a mai spus ca el, ca ofiter, are incredere in statul de drept roman. Acesta a fost dialogul.

I-am spus ca i s-a creat aceasta imagine ca dumnealui conduce Romania. A zis: ‘Ori conduc Romania, si atunci sunt de neatins, inclusiv de DNA; ori n-o conduc, si atunci…’. Mi-a spus ca nici nu stie despre o parte dintre personajele implicate. A zis ca pe Nicusor Dan l-a vazut de cateva ori, spre exemplu.

(…) Domnia sa sustine ca pana cand nu termina acest proces, nu poate”, a declarat Cristoiu intr-o postare pe blogul lui.

Citeste si: Veste proasta pentru Florian Coldea. Denuntatorul s-a prezentat la DNA cu noi probe

Omul de afaceri Catalin Hideg a ajuns miercuri la DNA pentru a depune noi probe in dosarul in care sunt vizati fostii generali SRI Coldea si Dumbrava.

Hideg a declarata ca vor avea loc noi perchezitii informatice la dispozitivele sale.

„Vorbim de telefoane care trebuie sa fie copiate in serverele de la Parchetul National Anticoruptie pentru a fi declarate ca probe oficiale. (…) Sunt telefoanele cu care am facut inregistrarile … Este vorba numai despre aceasta predare a documentelor originale. Este vorba de trei telefoane mobile”, a declarat Catalin Hideg, la intrarea in DNA.

DNA a emis, vineri, un comunicat de presa in care ofera detalii in legatura cu dosarul de coruptie in care sunt suspecti fostii generali SRI Florian Coldea si Dumitru Dumbrava.

DNA acuza ca Dumbrava si Coldea ar fi pretins de la un om de afaceri (martor in cauza) suma de 700.000 euro plus TVA, in schimbul careia ar fi lasat sa se creada ca ar avea influenta asupra unor magistrati din cadrul unor instante de judecata si ca i-ar putea determina pe acestia pronunte hotarari favorabile martorului intr-un dosar penal in care acesta era judecat.

„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe cautiune, incepand cu data de 24 mai 2024, fata de patru persoane (doi fosti militari, in prezent asociati in cadrul unor societati, un avocat din cadrul Baroului Bucuresti si o persoana fara calitate speciala), pentru savarsirea unor infractiuni de trafic de influenta, forma participatiei penale fiind autoratul si complicitatea.

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpati (cei doi oameni de afaceri si avocatul din cadrul Baroului Bucuresti) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor in cauza) suma de 700.000 euro plus TVA, in schimbul careia ar fi lasat sa se creada ca ar avea influenta asupra unor magistrati din cadrul unor instante de judecata si ca i-ar putea determina pe acestia pronunte hotarari favorabile martorului intr-un dosar penal in care acesta era judecat. Dupa mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsa de inculpati a fost diminuata la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca aceasta sa fie remisa in trei transe egale.

In contextul mentionat mai sus, in aceeasi perioada, martorul ar fi remis celor trei inculpati o plata partiala in suma de aproximativ 100.000 euro.

In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane juridice, cu privire la savarsirea infractiunii de spalare a banilor.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, cei patru inculpati trebuie sa respecte o serie de obligatii, intre care sa nu paraseasca teritoriul Romaniei si sa nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele mentionate in ordonanta de dispunere a controlului judiciar.

Inculpatilor li s-a atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care le revin, masura controlului judiciar pe cautiune se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.

De asemenea, inculpatii vor depune o cautiune in valoare de 500.000 lei (stabilita fata de cei doi oameni de afaceri si avocatul din cadrul Baroului Bucuresti), respectiv 150.000 lei (cu privire la cel de-al patrulea inculpat), care vor fi consemnate pe numele lor, la dispozitia Directiei Nationale Anticoruptie, sau prin constituirea unor garantii reale, mobiliare ori imobiliare, in limita acelorasi sume de bani, in favoarea Directiei Nationale Anticoruptie.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile penale, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Patru tari europene sar in ajutorul Portugaliei cu avioane de stingere a incendiilor

UE va trimite opt avioane de stingere a incendiilor in Portugalia pentru a ajuta la…

11 minute ago

Grecia se alatura tarilor care interzic acordarea de noi licente pentru inchirierea de apartamente pe termen scurt. In Atena, interdictia va dura cel putin un an

O interdictie a privind acordarea de noi licente pentru inchirierea de apartamente pe termen scurt…

43 de minute ago

Neliniste in Israel dupa ce au aparut informatii ca Netanyahu vrea sa-l inlocuiasca pe ministrul Apararii

Informatiile conform carora prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu se gandea sa-l demita pe ministrul Apararii Yoav…

50 de minute ago

Aflat in Italia, premierul britanic Keir Starmer promite sa coopereze in domeniul migratiei

Premierul britanic Keir Starmer a salutat luni eforturile Italiei de a combate imigratia ilegala, spunand…

O oră ago

Europa Centrala se pregateste de noi ploi. Numarul mortilor a crescut

Locuitorii mai multor zone din Polonia si Republica Ceha s-au grabit sa se evacueze, luni,…

O oră ago