Criza bursiera continua: Scaderea abrupta a actiunilor Credit Suisse se adauga la dificultatile din sectorul financiar
Contractele futures la bursa americana au scazut miercuri, pe masura ce presiunea asupra sectorului financiar a crescut, actiunile Credit Suisse, o banca elvetiana cu operatiuni importante in SUA si la nivel mondial, scazand cu peste 20%, scrie CNBC.
Contractele futures legate de indicele Dow Jones Industrial Average au scazut cu 532 de puncte, sau 1,6%, in timp ce contractele futures S&P 500 si Nasdaq-100 futures au pierdut 1,7% si, respectiv, 1,4%.
In ultimele zile, criza din sectorul financiar s-a concentrat in jurul bancilor regionale, deoarece Silicon Valley Bank si Signature Bank s-au prabusit, ambele victime ale unui management defectuos in contextul celor opt majorari ale ratelor dobanzilor de catre Rezerva Federala in ultimele 12 luni. Miercuri dimineata, atentia s-a indreptat catre marile banci, actiunile Credit Suisse atingand un minim istoric.
Saudi National Bank, cel mai mare investitor al Credit Suisse, a declarat miercuri ca nu mai poate oferi finantare, potrivit unui raport Reuters. Acest lucru vine dupa ce creditorul elvetian a declarat la inceputul acestei saptamani ca a constatat „anumite deficiente materiale in controlul nostru intern privind raportarea financiara” pentru anii 2021 si 2022.
La ultima verificare, actiunile tranzactionate in SUA ale Credit Suisse erau in scadere cu 20,7%.
In timp ce Credit Suisse a tras in jos sectorul bancar european, actiunile marilor banci americane prin efectul de contagiune. Citigroup si Wells Fargo au pierdut cate 3% fiecare, in timp ce Goldman Sachs si Bank of America au scazut cu 2% fiecare. Fondul Financial Select Sector SPDR Fund a pierdut 2,9% in tranzactiile de dinaintea pietei, renuntand la cresterea de 2% de marti.
Bancile regionale, care si-au revenit marti, au cazut din nou pe rosu.
Peter Boockvar de la Bleakley Financial Group a declarat ca presiunea asupra sectorului financiar a crescut in general, deoarece falimentele bancilor au schimbat mentalitatea industriei.
„Ceea ce ne spune acest lucru este ca exista potentialul unei contractii mari a extinderii creditarii pe care bancile o vor intreprinde [pentru a] se concentra mai mult pe consolidarea bilanturilor”, a declarat Boockvar.
„Este o regandire a bilantului pe care o are piata”, a adaugat Boockvar, mentionand ca multe banci ar fi cumparat obligatiuni cu scadenta mai lunga, a caror valoare s-a redus de cand Fed a inceput sa majoreze ratele. „De asemenea, trebuie sa va intrebati daca aceste banci vor trebui sa stranga capitaluri proprii.”