Unii pacienti cu epilepsie imprumuta tablete pe retelele sociale sau se ajuta unii pe altii astfel incat sa ajunga la farmaciile unde inca mai exista stocuri de medicamente. Cea mai grava este, potrivit medicului neurolog Ioana Mandruta, lipsa clonazepamului, in cazul caruia intreruperea brusca a tratamentului poate duce la un sindrom de sevraj foarte greu de controlat ulterior.
Motive legate de fabricatie, este explicatia Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, pentru lipsa de pe piata a mai multor medicamente destinate acestor pacienti. Reprezentantii ANMDMR au precizat si ca cei de la companiile farmaceutice au dreptul de a solicita atat intrarea, cat si iesirea temporara sau permanenta de pe piata a medicamentelor din propriul portofoliu.
Dr. Ioana Mandruta, medic primar neurolog specializat in epileptologie generala si evaluare prechirurgicala la Unitatea de Monitorizare a Epilepsiei si Somnului, Laboratorul de Neurofiziologie Clinica din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, a explicat pentru News.ro ca pacientii cu epilepsie au mari probleme in continuare din cauza lipsei unor medicamente esentiale.
”In continuare medicamentele de baza lipsesc, sunt acum comunitati de pacienti pe care ii vad si pe retelele sociale, care se tot imprumuta de tablete, care se ghideaza unii pe altii sa ajunga la diverse farmacii care ar mai avea ceva stocuri sau care s-ar putea aproviziona, deci in continuare carbamazepina retard lipseste, uneori exista doua generice noi pe care este posibil sa le gaseasca usor pentru o perioada, dar nu este nimic constant. Si este foarte dificil pentru ca sunt altele decat cele obisnuite, cele pe care pacientii le urmau in mod obisnuit de ani de zile si este complicat pentru ca trecerea de pe unul pe celalalt nu este simpla si nu se face imediat si de asemenea au nevoie de sfatul medicului, de scrisoare medicala si asa mai departe. Deci este foarte complicat”, a aratat medicul.
Mandruta a adaugat ca multi pacienti comanda de la farmacii online, doar ca acolo aceste medicamentele au preturi din ce in ce mai mari si nu sunt compensate.
”Cea mai grava este lipsa clonazepamului, un medicament a carui intrerupere brusca este foarte riscanta pentru pacienti, da un sindrom de sevraj care este greu de controlat, si care intr-adevar lipseste cu desavarsire”, a explicat dr. Ioana Mandruta.
Pacienti cu crize epileptice din cauza lipsei medicamentelor. Unul dintre ei a avut nevoie de ingrijire indeungata in sectia de ATI, iar medicii de la Spitalul Universitar de pe sectia de specialitate s-au temut ca acesta nu va rezista. Este a doua oara cand pacientul intra in status epileptic din cauza lipsei medicamentelor
”Am avut chiar de curand doi pacienti la rand care au avut status epileptic de la lipsa medicamentelor, una dintre ele a petrecut chiar mult timp in terapie intensiva, ne-a fost teama ca nu va trece peste acest moment. Are 32 de ani si este la al doilea status din acelasi motiv. Este o tanara dintr-o familie cu doi copii, in care mama s-a ingrijit de ea din momentul in care a avut o encefalita si apoi epilepsie secundara, post infectioasa, ea nu si-a facut o familie ulterior, dar a ramas in grija mamei si a fratelui care s-a ocupat sistematic de procurarea medicamentelor. Cand insa clonazepamul nu a fost posibil sa mai fie procurat de nicaieri, in niciun fel, nici sa imprumute tablete, nici sa cumpere din alta parte nu au gasit, a fost oprit, chiar daca a fost oprit progresiv boala a luat o accelerare neprevazuta si a intrat in status. Recuperarea in ATI e foarte dificila si e marcata de riscul de infectii, a stat intubata. Sunt aceleasi motive de baza, lipsa substantei active, preturile mici din Romania neadaptate, faptele obiective ale productiei”, a afirmat dr. Ioana Mandruta.
Pacientii au ajuns sa le ceara medicilor o strategie pentru a renunta la tratamentele lor de specialitate. Medicii le explica insa acestora ca medicamentele nu au inlocuitori imediat si ca isi pot pune in pericol grav starea de sanatate
”Suntem un spital de urgenta, spital mare care primeste multi pacienti din toata regiunea de sud, se confrunta cu pacienti care si suna, se si conecteaza cu noi, dintre cei pe care ii urmarim, dar si unii noi, si ne cer o strategie de a renunta la aceste medicamente doar ca ele nu au inlocuitori imediat si au efecte foarte importante asupra starii lor de sanatate aceste schimbari. Situatia deci nu s-a imbunatatit sau daca s-a imbunatatit, au avut punctual, sa spunem ca au mai gasit oxcarbazepina un timp si apoi din nou a lipsit. In acest moment pacientul cu epilepsie nu-si poate asigura medicatia de baza in mod constant fara sa-i fie teama de ziua de maine”, a atras atentia medicul.
Conform raspunsului venit din partea reprezentantilor Agentiei Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale la solicitarea News.ro, discontinuitatea temporara de pe piata a doua dintre medicamentele esentiale in tratamentul epilepsiei a aparut din cauza unor motive de fabricatie, precizandu-se ca ele vor fi din nou disponibile la inceputul lunii august si in cursul lunii septembrie
Reprezentantii ANMDMR au precizat ca faptul ca, potrivit legislatiei, companiile farmaceutice au dreptul de a solicita atat intrarea, cat si iesirea temporara sau permanenta de pe piata a medicamentelor din propriul portofoliu. Site-ul institutiei are o sectiune speciala unde pacientii pot verifica disponibilitatea sau discontinuitatea medicamentelor de care au nevoie.
”In prezent, in Romania cu DCI Carbamazepinum sub forma de comprimate cu eliberare prelungita (retard) se comercializeaza, conform informatiilor primite din partea detinatorului autorizatiei de punere pe piata (DAPP), medicamentul Timonil Retard 300 mg, prin distribuitorii angro: Remedia, Ropharma, Fildas Trading, Alliance Healthcare Romania, Fannexim, Mediplus, Pharma Iasi, Bioeel. Pentru medicamentul Timonil Retard 150 mg, DAPP a notificat discontinuitate temporara din motive de fabricatie, cu estimarea reluarii comercializarii in cursul lunii septembrie 2023. In ceea ce priveste medicamentul Neurotop Retard, DAPP a notificat discontinuitate temporara din motive de fabricatie pentru ambele concentratii: Neurotop Retard 600 mg si Neurotop Retard 300 mg comprimate cu eliberare prelungita, cu estimarea repunerii pe piata in cursul lunii septembrie 2023.
Referitor la DCI Clonazepamum, in Romania sunt autorizate medicamentele Rivotril 0,5 mg si Rivotril 2 mg (Clonazepamum) comprimate, notificate in prezent de catre DAPP cu prelungire discontinuitate temporara din motive de fabricatie. Pentru aceste medicamente, DAPP a estimat repunerea pe piata, la finalul lunii iulie 2023, inceputul lunii august 2023.
Cu DCI Oxcarbazepinum, in Romania sunt autorizate medicamentele Trileptal 300 mg si Trileptal 600 mg comprimate filmate, care, potrivit DAPP, se comercializeaza prin distribuitorii angro: Europhann Holding, Farmexim, Alliance Healthcare, Fildas Trading, Mediplus, Bioeel, Pharmafarm si Farmaceutica Remedia Distribution & Logistics.
Mentionam ca, potrivit legislatiei specifice in vigoare, companiile farmaceutice au dreptul de a solicita atat intrarea cat si iesirea de pe piata permanenta sau temporara a medicamentelor din propriul portofoliu cu obligatia notificarii ANMDMR. Notificarile primite de la detinatorii autorizatiilor de punere pe piata referitoare la intreruperea temporara sau permanenta a medicamentelor care se afla in lantul de distributie din Romania pot fi vizualizate la rubrica special creata pe site-ul ANMDMR, rubrica actualizata permanent, care poate fi consultata atat de medici, farmacisti, pacienti, de intreg publicul larg”, au explicat pentru News.ro reprezentantii ANMDMR.
O noua investigatie publicata de Public Records, marti, arata ca premierul PSD Marcel Ciolacu "a…
Invocand lipsa de incredere reciproca, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anuntat ca il demite pe…
Astazi este Ziua Alegerilor in Statele Unite, iar americanii voteaza pentru a-si alege urmatorul presedinte.…
Intr-un avertisment neobisnuit, marina chineza le-a transmis tinerilor ofiteri si personalului ca s-ar putea expune…
Studenta care s-a dezbracat in lenjerie intima in centrul Teheranului in semn de protest ar…
Iranul a sustinut ca un cetatean cu dubla cetatenie, iraniano-germana, care fusese condamnat la moarte,…