Criza din Germania lasa Europa fara aparare in fata lui Trump – Analiza Wall Street Journal

externe

Scholz

Criza politica din Germania, unul dintre statele-cheie ale UE, a lasat Europa intr-o stare de incertitudine inainte de revenirea lui Donald Trump la Casa Alba, relateaza The Wall Street Journal.

Anterior, pe fondul problemelor legate de acordul asupra bugetului german pentru 2025, cancelarul Olaf Scholz a anuntat demiterea ministrului de finante Christian Lindner si intentia sa de a apela la Bundestag in ianuarie pentru un vot de incredere. Aceasta a marcat prabusirea coalitiei „semafor”, de guvernare (care si-a primit numele de la culorile partidelor care fac parte din ea: rosu pentru social-democrati (SPD), din care face parte Scholz, galben pentru FDP, verde pentru Verzi).

Cancelarul i-a reprosat liderului FDP ca se preocupa doar de interesele propriului partid. Lindner, in replica, l-a acuzat pe Scholz de prabusirea coalitiei.

Jorg Kukis, consilierul lui Scholz pe probleme economice si financiare, va deveni noul ministru de Finante, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului, Steffen Hebestreit. Alegerile anticipate ar putea avea loc cel tarziu la sfarsitul lunii martie.

Trump a promis ca, dupa realegerea sa, va impune un tarif de 20% pentru toate importurile din Europa si de 60% pentru cele din China, ceea ce, potrivit estimarilor Institutului de Cercetari Economice ifo din Munchen, ar reduce exporturile germane catre Statele Unite si China cu 15%, respectiv 10%. Tarifele ar putea costa economia germana 33 de miliarde de euro din PIB, potrivit analistilor Ifo.

Potrivit lui Carsten Brzeski, director de macroeconomie la ING, din cauza incertitudinii politice, Germania ar putea reveni in recesiune in iarna.

Intre timp, „ostilitatea deschisa” a presedintelui ales al SUA fata de Ucraina creste presiunea asupra Europei, scrie ziarul. Trump a amenintat aliatii europeni ai NATO ca nu ii va proteja de Rusia daca nu isi indeplinesc obligatiile financiare fata de alianta.
Dupa prabusirea coalitiei de guvernare, Scholz se asteapta sa treaca unele proiecte de lege urgente – in special, privind economia, asistenta pentru Ucraina, securitatea si imigratia.

Pana in prezent, Germania a alocat Ucrainei peste 15 miliarde de euro, fiind al doilea mare aliat al Kievului dupa Statele Unite. Dupa prabusirea coalitiei de guvernare, Germania este condusa in prezent de un guvern minoritar format din reprezentanti ai SPD si ai Verzilor si va trebui sa obtina sprijinul blocului de opozitie format din Uniunea Crestin-Democrata si Uniunea Crestin-Sociala (CDU/CSU) pentru a conveni asupra oricarui proiect de lege inainte de organizarea de alegeri anticipate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: