politica

Criza politica: Ciolacu s-a baricadat in birou, nu vrea sa mai iasa pana cand noua lege a pensiilor nu este avizata pozitiv

Premierul Marcel Ciolacu s-ar fi inchis in birou si refuza sa mai iasa pana cand noua lege a pensiilor nu primeste aviz pozitiv, atat din partea ministrului liberal al Finantelor, cat si din partea Consiliului Economic si Social, anunta surse politice citate de B1 TV.

UPDATE Sedinta guvernului ar fi trebuit sa aiba loc de la ora 12.00, a fost amanata pentru ora 13.00. Sedinta a inceput la ora 14.30, Ciolacu mentionand ca exista aviz pentru legea pensiilor din partea Ministerului Finantelor.

„Azi avem pe masa guvernului proiectul noii legi a pensiilor din sistemul public. Aduce doua majorari de pensii in anul 2024. Prima va fi in 2024 cand va fi indexat punctul de pensie, cum prevede legea, a doua va veni la 1 septembrie cand majoritatea pensiilor vor creste prin recalculare, reparand nedreptati majore. Vor fi eliminate toate inechitatile din sistemul public de pensii, atat cele dintre femei si barbati dar si cele dintre persoanele pensionate in baza unor legi diferite.

Mai mult, prin aprobarea acestei legi vom elimina pragul de 9,4% din PIB introdus de cei care doreau blocarea cresterii pensiilor pana in anul 2070. Am parcurs si avizul Ministerului de Finante si categoric in anul 2024 nu va fi nicio marire de impozite in Rominia”, a declarat Ciolacu.

Ciolacu le-a transmis liberalilor, joi, ca il va da afara din guvern pe Marcel Bolos, ministru al Finantelor, daca acesta nu avizeaza noua lege a pensiilor. „Bolos ori avizeaza, ori pleaca”, a amenintat Ciolacu, conform unor surse politice.

Conducerea PNL a transmis ca este de acord cu legea pensiilor, iar Bolos a mentionat ca va trimite aviz cu observatii.

Ciuca este sediul guvernului pentru discutii cu Ciolacu, sedinta de guvern fiind amanata de la ora 12.00 la 13.00.

Impactul bugetar al noii legi a pensiilor, conform Ministerului Finantelor:

Ministrul Finantelor, Marcel Bolos (PNL), a refuzat joi dimineata sa semneze noua lege a finantelor si modificarile la legea privind limitarea tranzactiilor cash, au confirmat surse politice pentru aktual24.ro.

Conform surselor, Bolos a refuzat sa aprobe legea pensiilor din cauza ca nu exista sursa de finantare pentru a fi crescute, de doua ori, in cursul anului 2024. A doua oara, pensiile ar urma sa fie crescute in septembrie, chiar inainte de alegerile prezidentiale.

Presedintele PNL, Nicoale Ciuca, a declarat joi ca „la cifrele anuntate aseara, impactul este de aproximativ 3% din PIB, este enorm, trebuie sa identificam sursele de finantare, nu putem sa promitem oamenilor. Sa nu venim cu promisiuni nesustinute financiar. Pe suma de 55,6 miliarde este imposibil!”.

El a precizat ca ministrii PNL vor aviza legea dupa ce vor fi stabilite sursele de finantare pentru majorarea pensiilor.

Impactul bugetar pentru plata pensiilor se va ridica in 2024 la aproape 146,2 miliarde lei, cu 30,2 miliarde lei mai mult comparativ cu 2023, conform datelor Bancii Mondiale, furnizate Agerpres de surse din Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale.

Astfel, de la 1 ianuarie pana la 1 septembrie 2024, aceasta va fi mai mare, lunar, cu 1,686 miliarde lei fata de decembrie 2023, cand se estimeaza ca va totaliza 9,66 miliarde lei, si se va situa la 11,353 miliarde lei/luna. Din septembrie, cheltuielile lunare suplimentare vor fi de 2,489 miliarde lei si vor insuma 13,842 miliarde lei pe luna.

In total, in perioada septembrie-decembrie 2024, dupa recalcularea in baza noii legi, cheltuiala cu pensiile se va cifra la aproape 55,37 miliarde lei.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, le-a prezentat, luni, deputatilor din comisiile pentru munca noul proiect al legii pensiilor, precizand ca, potrivit calendarului asumat, acesta ar urma sa fie aprobat in Guvern pe data de 9 noiembrie, iar pana la 20 noiembrie de catre Parlament.

„Proiectul legii pensiilor este in transparenta pana pe data de 9 noiembrie. Ambitia noastra este ca pe 9 noiembrie sa fie adoptat in Guvern, dupa care sa venim in fata dumneavoastra pentru ca impreuna sa avem un parcurs parlamentar accelerat, astfel incat pana pe data de 20 noiembrie sa finalizam calendarul parlamentar pentru reforma sistemului public de pensii, o lege importanta pentru romani”, a declarat ministrul Muncii.

Ea a facut referire si la impactul bugetar: „Cu privire la impact, pentru aplicarea incepand cu 1 septembrie este nevoie de o anvelopa bugetara de 13,84 miliarde lei, adica 55,36 miliarde lei pentru cele 4 luni, din septembrie pana in decembrie”, a precizat Bucura-Oprescu.

Ministrul a precizat ca legea va fi aplicata de la 1 ianuarie 2024, mentionand ca la aceasta data punctul de pensie va fi de 2.032 de lei.

„Pentru acordarea majorarii de 13,8%, care respecta si actualele conditii ale legii pe formula elvetiana, cu rata inflatiei plus 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut, pentru perioada la care ne raportam aceasta a fost negativa, ceea ce inseamna ca ramanem cu 13,8% majorarea punctului de pensie. Asta inseamna ca, daca acum avem un punct de pensie de 1.785, vom avea un punct de pensie de 2.032 de la 1 ianuarie”, a spus Bucura-Oprescu.

Demnitarul a explicat si procedura majorarii pensiilor de la 1 septembrie 2024.

„Cu privire la ‘de ce aplicam de la 1 septembrie’ – este foarte simplu. Ne aflam intr-o etapa avansata de digitizare a dosarelor de pensii, peste 4 milioane de dosare sunt deja digitizate, dupa adoptarea legii de catre Parlament avem nevoie de o perioada in care sa fie elaborate si aprobate normele de aplicare a legii. Dupa normele de aplicare avem nevoie de o perioada atat de achizitie, de procedura, cat si de software a sistemului care sa permita aplicarea noii legi. Dupa care avem nevoie de o perioada in care colegii de la casele teritoriale de pensii sa aplice efectiv noua lege si, pe baza datelor din sistem, sa recalculeze toate pensiile romanilor, sa le transmita acestora deciziile, dupa care de la 1 septembrie fiecare roman sa isi primeasca noul cupon de pensie”, a mai afirmat ministrul.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Infrangere pentru Ghita (RTV): Fostii procurori DNA Mircea Negulescu si Gabriel Onea au fost achitati definitiv

Fostii procurori DNA Mircea Negulescu (supranumit Portocala de trusturile de presa anti-DNA) si Gabriel Onea…

57 de minute ago

O noua victorie a lui Nicusor Dan: referendumul se face, Iohannis a promulgat legea

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, saluta promulgarea de catre presedintele Iohannis a legii care permite organizarea…

14 minute ago

Timisoara: Robu de la PNL a ajuns consilierul lui Simonis de la PSD. Reactie ironica a lui Dominic Fritz

Fostul primar al municipiului Timisoara, Nicolae Robu (PNL), si fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis…

28 de minute ago

Minzatu, propusa comisar al Romaniei la UE, prinsa cu invarteli imobiliare. Cum a reusit sa-si cumpere o casa in cebtrul istoric al Brasovului cu 17.000 de euro

Parlamentarii PNL au parasit, marti, sala de sedinta in care membrii comisiilor de specialitate o…

17 minute ago