Criza politica din SUA: L-ar putea inlocui democratii pe Joe Biden? – Analiza

analize

Jill Biden, sufla, ureche, Joe Biden, ramolit, donator, democrat

Prestatia slaba a lui Joe Biden in timpul dezbaterilor recente, marcata de gafele frecvente si de semnele evidente de oboseala, a alimentat speculatiile ca democratii ar putea cauta un alt candidat la alegerile prezidentiale din SUA, organizate la 5 noiembrie 2024. Varsta inaintata a presedintelui, combinata cu dificultatile sale de exprimare, a ridicat ingrijorari serioase privind capacitatea sa de a continua sa conduca eficient tara. Aceasta situatie a fost amplificata de mass-media, inclusiv de cele care sustin in mod traditional democratii, care au subliniat esecul discursului lui Biden si au publicat titluri devastatoare, precum „Catastrofa pentru Joe Biden” si „Democratii cauta in panica un inlocuitor”. Astfel, aceste dezbateri au schimbat fundamental dinamica electorala cu doar cateva luni inainte de alegeri.

Saptamana trecuta a avut loc prima runda de dezbateri dintre presedintele in functie al Statelor Unite, candidatul Partidului Democrat, Joe Biden, care s-a confruntat cu fostul presedinte american, candidatul ales al Partidului Republican, Donald Trump. Aceste dezbateri televizate au fost unele mai neobisnuite, deoarece, contrar traditiei, una dintre temele centrale ale dezbaterilor a fost politica externa. De obicei, candidatii la functia de presedinte discuta in principal probleme de politica interna. Acum, in prim-plan a iesit razboiul din Ucraina si relatiile cu Rusia, in speta cu presedintele rus, Vladimir Putin.

Donald Trump a declarat ca „daca am fi avut un adevarat presedinte, pe care Vladimir Putin l-ar fi respectat, acesta nu ar mai fi invadat niciodata Ucraina”, iar Biden ar fi incurajat chiar Rusia sa inceapa un razboi atunci cand a retras trupele americane din Afganistan. „Niciodata in viata mea nu am auzit atatea minciuni”, a raspuns Joe Biden si a amintit de planul lui Putin de a cuceri Ucraina in cinci zile si ca acest lucru nu a fost influentat de ajutorul partenerilor. Trump a promis din nou ca va incheia razboiul in cateva luni, daca va castiga alegerile.

In acelasi timp, ambii politicieni au declarat ca nu sustin „planul de pace” al lui Vladimir Putin, care a cerut sa se cedeze regiunile ocupate ilegal de Rusia si sa se renunte la aderarea Ucrainei la NATO. Dar mai important la aceste alegeri este desigur soarta sprijinului militar si economic pentru Ucraina, pentru ca de rezultatul acestor alegeri depinde mult rezultatul razboiului ruso-ucrainean. Desigur, Trump si Biden s-au numit reciproc cei mai rai presedinti din istorie si au mai discutat si despre alte teme din politica interna americana, precum asaltul asupra Capitoliului SUA din 2021, impozitele pentru bogati, dar chiar si despre consecintele coronavirusului asupra economiei si populatiei americane. Totusi, mai important in cele din urma nu a fost ceea ce au spus cei doi presedinti americani la aceste dezbateri, ci felul cum au facut-o.

Prestatia lui Biden ii sperie de democrati

In timpul dezbaterilor, Joe Biden, in varsta de 81 de ani, s-a balbait des, s-a pierdut cu firea, a ramas pe ganduri cateva secunde si a vorbit cu o voce foarte joasa si ragusita. Trump, in varsta de 78 de ani, a vorbit intr-o maniera agresiva, dar a facut-o foarte energic. Ca rezultat, chiar si mass-media, care, de exemplu, sustine in mod traditional democratii, a scris despre esecul discursului lui Biden. Trump a castigat dezbaterile cu un avans prea mare. Principalele mass-media din America au aparut cu titluri devastatoare: „Catastrofa pentru Joe Biden”, „Democratii cauta in panica un inlocuitor”, „A fost chinuitor, prestatia lui Biden ii sperie pe alegatorii democrati”, „Biden a socat natiunea. Democratii sunt ingrijorati de cat de greu ii este lui Biden sa sustina dezbaterile” si „Chiar daca Joe Biden este un om bun si un presedinte bun, ar trebui sa se retraga din cursa”.

Desigur, acum suntem in situatia in care aceste dezbateri schimba fundamental situatia cu cateva luni inainte de alegerile prezidentiale americane din noiembrie. Acesta nu este, desigur, discursul pe care il dorea presedintele Biden, mai ales in primele 15-20 de minute. A fost tensionat si, probabil, s-a luptat cu o raceala si multi alti factori externi. Dar oricine a urmarit prestatia, a avut serioase ingrijorari legate de varsta presedintelui in functie sau chiar de incapacitatea sa de a conduce tara pentru un nou mandat. Desigur, in politica americana este o practica intalnita sau chiar o cutuma ca presedintii americani sa fie mai in varsta decat cei europeni. Este un argument in plus al experientei politicienilor americani. Dar aici factorului varstei reprezinta un dezavantaj, cu toate ca este o diferenta de doar trei ani intre cei doi candidati. Expertii americani observa ca, desi in a doua parte a dezbaterilor Biden s-a descurcat, a performat mai bine si, in general, a fost destul de competent, pe retelele sociale vor fi distribuite exact momentele in care a facut anumite gafe. Acestea vor ramane in memoria americanilor pana la urmatoarele dezbateri.

L-ar putea inlocui democratii pe Joe Biden?

Echipa lui Biden a prezentat un sondaj care nu arata nicio schimbare in cursa dupa prestatia lui Biden la dezbateri. Este insa din ce in ce mai probabil ca establishmentul Partidului Democrat sa fie nevoit sa caute un nou candidat la alegerile prezidentiale. Totusi, a face acest lucru cu doar patru luni inainte de alegeri va fi extrem de dificil, pentru ca nominalizarea oficiala a candidatului democrat va avea loc in august. Desigur, pana la al doilea tur de dezbateri electorale mai este timp. Acestea urmeaza sa aiba loc abia pe data de 10 septembrie. Retragerea candidaturii lui Joe Biden in acest stadiu necesita consimtamantul sau propriu. In ciuda zvonurilor de la Casa Alba ca acesta ar putea fi inlocuit, Biden insista ca varsta sa nu este o problema si a descris dezbaterea sa cu adversarul republican ca fiind „un episod prost”. Dar a ramas ferm in convingerea ca el este candidatul care il va invinge pe Trump in alegerile din noiembrie.

Cauze si solutii

Partidul Democrat trebuie sa gandeasca strategic daca presedintele Joe Biden reprezinta in continuare cea mai buna candidatura, dar, totusi, cum s-a admis aceasta criza politica, dar si ce solutii pot exista?

Este evident ca presedintele Biden se confrunta cu provocari legate de varsta si sanatate, aspecte care au fost subliniate in mod repetat in timpul dezbaterilor si in alte aparitii publice. Este posibil ca aceste probleme sa fi fost cunoscute in cercuri interne, dar sa fi fost subestimate sau gestionate necorespunzator in campania electorala. Performanta slaba a lui Biden la ultimele dezbateri, comparativ cu prestatiile sale anterioare mult mai ascutite si hotarate, unde a castigat detasat in urma dezbaterilor interne ale Partidului Democrat, ridica intrebari despre capacitatea sa de a continua sa conduca tara eficient. Iar aceste probleme sunt exagerate de catre concurentul sau, Donald Trump, dar si agravate de presiunea mediatica.

Sursele media americane ne spun ca actuala vicepresedinta, Kamala Harris, ar putea fi principala alegere pentru a-l inlocui pe Joe Biden, daca acesta se retrage. Probabil aceasta ar pierde in fata lui Trump si oricum schimbarea pe ultima suta de metri ar fi o lovitura de imagine prea mare. Unii democrati influenti au avansat alternative ale candidatului Biden in locul Kamalei Harris, inclusiv membri populari ai cabinetului si guvernatori democrati, precum Gavin Newsom din California, Gretchen Whitmer din Michigan si Josh Shapiro din Pennsylvania. Dar incercarea de a o ocoli pe Harris este o iluzie si ar fi aproape imposibila, pentru ca aceasta ar fi singura alternativa legitima, mai ales ca a fost vehiculata de multe ori ca viitoarea presedinta in cazul in care Biden nu ar mai fi apt sa conduca.

Schimbarea candidatului, mult prea riscanta

O solutie pe termen scurt ar putea implica o evaluare medicala detaliata si o strategie de suport pentru a gestiona mai bine sanatatea presedintelui, dar si lovitura de imagine a acestuia. Partidul Democrat ar putea considera alegerea unui nou candidat pentru a-l inlocui pe Biden, daca se dovedeste ca starea sa de sanatate este un impediment major. O astfel de decizie ar necesita consensul intern si gestionarea atenta a procesului de selectie pentru a evita diviziuni majore in partid. Criza de leadership din Partidul Democrat poate fi un factor major. Daca Biden a fost considerat cel mai bun dintre candidatii disponibili, acest lucru indica o lipsa de alternative viabile, ceea ce poate sugera probleme mai profunde in structura si strategia formatiunii politice.

Rolul mass-media in aceasta situatie devine din ce in ce mai accentuat. Desi nu este rolul presei sa dicteze cine ar trebui sa fie candidatul unui partid, vedem ca acest lucru se intampla. Unele dintre cele mai mari institutii media din SUA, The New York Times si The Economist, i-au cerut presedintelui Biden sa se retraga si sa permita unui alt democrat sa il infrunte pe fostul presedinte Trump la alegerile prezidentiale din toamna. Presiunea mediatica poate influenta opinia publica si deciziile interne, mai ales ca institutiile mass-media au jucat un rol semnificativ in evidentierea gafelor si problemelor lui Biden, amplificand astfel ingrijorarile populatiei americane.

Procedurile birocratice interne ale Partidului Democrat pot complica schimbarea unui candidat. Pot conduce la indecizie si la mentinerea aceleiasi candidaturi chiar si atunci cand este evident ca o schimbare ar fi benefica. Timpul este limitat, tocmai de aceea sunt necesare decizii rapide si o comunicare clara cu electoratul pentru a mentine increderea si sprijinul public pentru candidatul care a castigat de fapt si de drept alegerile interne – Joe Biden. Actualul presedinte nu se va retrage din cursa decat daca membrii de rang inalt ai partidului decid sa faca acest pas important.

Acest editorial a aparut prima data pe site-ul publicatiei din Republica Moldova – Agora.md

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: