Criza refugiatilor se va transforma intr-o „MINA DE AUR” pentru Germania

news

Majoritatea tarilor din Europa nu vad cu ochi buni numarul mare de refugiati din Siria care ajung pe continent. Insa Germania, una dintre cele mai mari puteri din Europa, ar putea gasi in aceasta criza o adevarata mina de aur.

Germania, o tara cu o populatie care numara 81 de milioane de locuitori, se confrunta cu o criza demografica uriasa. Cu o rata a natalitatii extrem de scazuta, sute de scoli si-au tras deja obloanele, scrie Washington Post. Unele zone, in special cele din partea de est a tarii, au devenit pustii. Pentru nemti aceasta situatie a nascut o intrebare foarte importanta: Cine va construi maine Mercedes si Volkswagen?

Oferindu-se sa primeasca un numar foarte mare de imigranti, Germania a devenit astfel cea mai importanta „gazda” din Europa, cu peste 800.000 de mii de cereri de azil numai in acest an. Cum razboiul din Siria si din Irak nu da semne sa se incheie prea curand, liderii germani sustin ca „pot face fata” unui numar de 500.000 de nou-veniti in fiecare an cativa ani de acum incolo.

Intre timp, cancelarul Angela Merkel isi pregateste alegatorii pentru a adopta o noua definitie a ceea ce ar putea sa insemne de acum „a fi german”. In vreme ce unii lideri europeni trag semnale de alarma asupra pericolului reprezentat de numarul mare de musulmani care intra pe Batranul Continent, Merkel ii indeamna pe nemti sa imbratiseze o noua viziune a tarii lor, care in viitor ar putea sa nu mai fie la fel de „alba” sau de „crestina” asa cum este azi.

Intrebata saptamana trecuta de catre o femeie daca nu se teme ca refugiatii ar putea spori riscul terorist, Angela Merkel a tras aer in piept si a spus: „Frica este un sfetnic rau.”

Adresandu-se Parlamentului, ea a spus despre nou-veniti: „Acestia au nevoie de ajutor pentru a invata limba germana si trebuie sa isi gaseasca rapid un loc de munca. Multi dintre ei vor deveni curand cetateni ai tarii noastre. Daca facem bine bine acest lucru, ne va aduce mai multe avantaje decat riscuri”.

Insa nu doar Angela Merkel priveste lucrurile cu un asemenea pragmatism, ci si marii industriasi care vad in migranti o forta de munca tanara. Unele universitati germane isi deschid deja portile permitandu-le refugiatilor sa participe gratuit la cursuri, iar guvernul asigura ore de limbra germana atat pentru copii, cat si pentru adulti.

Germania le intinde refugiatilor covorul rosu cu atat mai mult cu cat rata somajului a ajuns la 6,2%. Agentia Federala a Muncii anunta ca sunt disponibile peste 37.000 de posturi pentru necalificati, iar domenii precum comertul si serviciile, de la catering la firme de instalatii sanitare, isi gasesc cu greu muncitori.

Multi dintre solicitantii de azil, in special cei veniti din Siria, au studii superioare sau diferite calificari, multi dintre ei sunt medici, ingineri si arhitecti, astfel ca ceea ce pare pentru unii o criza, pentru Germania se trnasforma intr-o mega oportunitate.

„In domeniile in care solicitantii de azil sunt bine calificati ei vor deveni o forta de munca importanta pentru tara noastra in urmatorii ani. Nu am reusi sa inlocuim populatia pierduta, dar am putea sa diminuam nivelul pierderilor”, a declarat Reiner Klingholz, directorul Institutului pentru Dezvoltare din Berlin, scrie Washington Post.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: