Criza se amplifica la Berlin, in conditiile in care o instanta avertizeaza ca bugetul suplimentar pentru 2023 este „problematic”
Coalitia de guvernare din Germania risca o noua criza dupa ce Curtea Federala de Audit a tarii a avertizat luni seara ca bugetul sau suplimentar pentru 2023 este „extrem de problematic din punct de vedere constitutional”, relateaza Politico.
Guvernul cancelarului Olaf Scholz a fost fortat sa propuna un buget suplimentar luna trecuta, ca urmare a unei decizii bomba a Curtii Constitutionale care a provocat o gaura de 60 de miliarde de euro in finantele sale, dupa ce a declarat neconstitutional transferul unor credite nefolosite din timpul pandemiei de Covid spre adoptarea unor masuri pentru combaterea crizei climatice.
Aceasta hotarare judecatoreasca a limitat capacitatea guvernului de a atrage fonduri speciale in afara bugetului obisnuit, care au fost create pentru a eluda limita de indatorare guvernamentala stabilita prin Constitutie. Aceasta limiteaza deficitul federal la 0,35% din PIB, cu exceptia situatiilor de urgenta.
Decizia inseamna ca aproximativ 40 de miliarde de euro care au fost deja utilizate in acest an pentru subventiile la pretul energiei, si care au fost finantate printr-un astfel de fond special, trebuie acum integrate retroactiv in bugetul obisnuit.
Ministrul de finante, Christian Lindner, a trebuit sa faca o gimnastica fiscala inainte de a prezenta luna trecuta proiectul de buget suplimentar, invocand o situatie de urgenta care permite guvernului sa suspende limita de indatorare pentru acest an.
Cu toate acestea, Curtea Federala de Audit, al carei rol este de a supraveghea finantele statului si de a emite avertismente fara caracter obligatoriu, nu lasa sa treaca acest artificiu.
In declaratia sa, Curtea de Audit a pus sub semnul intrebarii legitimitatea invocarii retroactive a unei situatii de urgenta pentru un exercitiu bugetar in curs care este aproape incheiat.
Auditorii au fost, de asemenea, nemultumiti de faptul ca guvernul a integrat doar doua fonduri speciale in bugetul sau suplimentar, in timp ce alte fonduri speciale – cum ar fi cele pentru ingrijirea copiilor sau infrastructura digitala, cu un volum combinat de 14,3 miliarde de euro – raman in afara bugetului obisnuit.
Proiectul de buget suplimentar se afla in prezent in dezbatere in parlament, ceea ce inseamna ca poate fi inca modificat inainte de aprobarea sa planificata pentru sfarsitul acestei luni.