CSAT a decis: Romania cumpara cele mai avansate avioane de lupta americane, F-35
In sedinta CSAT de marti s-a decis ca Romania sa cumpere cele mai avansate avioane de lupta americane, F-35.
„Aceste avioane, dotate cu o gama larga de senzori avansati, capacitate de schimb de informatii criptate in timp real atat cu platforme aeriene, cat si cu sisteme de aparare cu baza la sol, capacitate de gestionare reala a imaginii operationale a campului de lupta, precum si cu munitii inteligente de inalta precizie, permit realizarea si mentinerea superioritatii aeriene, conditie obligatorie pentru asigurarea suveranitatii in spatiul aerian national si, la nevoie, pentru apararea acestuia”, s-a anuntat intr-un comunicat al MApN.
Comunicatul integral:
Marti, 11 aprilie 2023, a avut loc, la Palatul Cotroceni, sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, condusa de catre Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis.
Agenda reuniunii s-a axat, in principal, pe situatia de securitate din regiunea Marii Negre si pe implicatiile pentru Romania, pe fondul celor mai recente evolutii, in contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, al interventiilor externe asupra procesului democratic din Republica Moldova, precum si in contextul perspectivelor de continuare a sprijinului NATO, al Uniunii Europene si al comunitatii internationale pentru Ucraina.
Romania continua sa actioneze ferm, unitar si eficient, alaturi de aliatii si partenerii sai, in promovarea securitatii si a stabilitatii in regiunea Marii Negre – o zona de importanta strategica pentru securitatea euroatlantica. Reperul fundamental de actiune ramane cel al asigurarii securitatii nationale, iar sprijinirea Ucrainei si a Republicii Moldova contribuie direct la consolidarea securitatii Romaniei.
In perspectiva Summitului NATO de la Vilnius, membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii s-au asigurat ca procesele de implementare a masurilor cu caracter istoric, adoptate anul trecut la Madrid, privind consolidarea pe termen lung a posturii NATO de descurajare si aparare pe Flancul Estic si la Marea Neagra, aflate in derulare, vor fi pe deplin definitivate.
In acelasi timp, mentinerea unui sprijin consistent si multidimensional pentru Ucraina, in cadrul NATO si al Uniunii Europene, este de importanta critica pentru asigurarea succesului eforturilor de aparare ale acestui stat, atat in prezent, cat si pe termen lung.
Membrii Consiliului au stabilit, totodata, ca efortul tarii noastre trebuie sa continue sa fie unul cuprinzator, care sa asigure sprijinul necesar si pentru ceilalti parteneri vulnerabili din regiune. Este vorba, in primul rand, despre Republica Moldova, care, dupa Ucraina, este cea mai expusa agresiunilor si presiunilor ruse.
De la declansarea razboiului de la granitele noastre, Republica Moldova este supusa unor presiuni pe multiple planuri, cu scopul de a diminua sustinerea exprimata de cetatenii sai pentru un curs pro-european ferm, pentru reforme, pentru democratie si prosperitate.
In plus, Republica Moldova este tinta unor actiuni hibride de destabilizare, de o intensitate si o complexitate fara precedent. Membrii Consiliului au accentuat, in reuniunea de astazi, modul profesionist, democratic si responsabil in care aceste actiuni au fost gestionate de autoritatile de la Chisinau.
In acest context, au fost analizate modalitatile optime de continuare a unei sustineri hotarate de catre Romania a eforturilor Republicii Moldova de consolidare a rezilientei sale. Membrii Consiliului au pus accent pe nevoia de adaptare la evolutiile regionale si de intarire pe mai departe a demersurilor de sprijin in plan european si international, in beneficiul Republicii Moldova.
Totodata, in cadrul sedintei CSAT, a fost analizata si dezvoltarea aviatiei militare a Romaniei. Realizarea unor capabilitati operationale de aparare aeriana robuste, credibile, interoperabile, flexibile si eficiente, destinate atat indeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calitatii de stat membru NATO si UE, cat si descurajarii unei posibile agresiuni, reprezinta conditia esentiala pentru indeplinirea obiectivelor politicii de aparare a Romaniei.
Spectrul capabilitatilor de aparare mentionate va include, printre altele, capabilitati sporite de aparare aeriana si anti-racheta pentru protectia fortelor proprii si capabilitati avansate si diversificate de foc si de lovire cu precizie la mare distanta.
Procesul de modernizare a Fortelor Aeriene Militare va continua prin achizitionarea de avioane de ultima generatie F-35. Aceste avioane, dotate cu o gama larga de senzori avansati, capacitate de schimb de informatii criptate in timp real atat cu platforme aeriene, cat si cu sisteme de aparare cu baza la sol, capacitate de gestionare reala a imaginii operationale a campului de lupta, precum si cu munitii inteligente de inalta precizie, permit realizarea si mentinerea superioritatii aeriene, conditie obligatorie pentru asigurarea suveranitatii in spatiul aerian national si, la nevoie, pentru apararea acestuia.
In acest sens, membrii Consiliului au aprobat Conceptia de realizare a capabilitatii operationale de aparare aeriana cu avioane multirol de generatia a V-a.
In cadrul sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii au fost analizate si alte teme din domeniul securitatii nationale