Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a declarat drept vitale pentru securitatea nationala 9 proiecte de hidrocentrale si unul de parc fotovoltaic ale companiei de stat Hidroelectrica, printre care se afla construirea a doua noi hidrocentrale pe Valea Oltului, informeaza Turnul Sfatului.
Acest lucru inseamna ca proiectele vor fi scutite de evaluarea de impact asupra mediului, obligatorie potrivit legislatiei in vigoare, precum si de interdictia legala de reducere a fondului forestier national prevazuta de Codul Silvic.
„Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a emis, in data de 25.10.2022, Hotararea nr. 169 privind imbunatatirea rezilientei energetice a Romaniei pentru asigurarea securitatii in domeniu prin adaptarea operativa si dezvoltarea de noi capacitati de productie energetice, in contextul razboiului din Ucraina, si a dispus adoptarea masurilor necesare pentru punerea in aplicare a acesteia. Intre directiile de actiune identificate in materialul emis de CSAT, la dezvoltarea de noi capacitati de productie a energiei electrice, lit. B – REPowerEU, au fost identificate proiectele de investitii ale Societatii de Producere a Energiei Electrice in Hidrocentrale Hidroelectrica S.A. (SPEEH S.A.) necesare pentru asigurarea rezilientei energetice″, se arata intr-un document guvernamental.
Pe lista celor noua proiecte ale Hidroelectrica S. A. se numara si „AHE a raului Olt defileu pe sectorul Cornetu – Avrig”.
Potrivit ziarului Turnul Sfatului, este vorba despre doua proiecte initiate inainte de 1989, care prevad amenajarea a doua noi hidrocentrale, la Caineni – judetul Valcea si Lotrioara – judetul Sibiu. Dupa Revolutie, lucrarile au fost oprite, mai intai in 1996 din cauza lipsei finantarii, au fost reluate in 2010 si din nou intrerupte in 2013.
In 2020 Hidroelectrica, prin sucursala Hidrocentrale Sebes, a revenit asupra celor doua obiective energetice de pe Valea Oltului, solicitand in acest sens revizuirea acordului de mediu emis in 2005 pentru cele doua hidrocentrale.
Potrivit Studiului de evaluare a impactului asupra mediului, cele mai multe lucrari au fost executate la Caineni (aproximativ 45% din totalul lucrarilor), in timp ce la Lotrioara, lucrarile executate pana acum ar fi de doar 2%.
Impreuna, cele doua hidrocentrale ar urma sa genereze o putere cumulata de 145 de MW (spre comparatie cu cei 31,5 MW pe care ar trebui sa ii produca hidrocentrala inaugurata la Racovita in 2013) si vor transforma Valea Oltului intr-o salba de „lacuri de acumulare”.
Pe de alta parte, atat activistii de mediu, cat si specialistii in domeniu spun ca aceste doua initiative vor „omori” Oltul si in ultima zona importanta in care apa acestuia isi recapata calitatile eco-sistemice.
In plus, dupa cum arata Studiul de evaluare a impactului asupra mediului elaborat acum pentru un nou acord de mediu, cele doua hidrocentrale si barajele de acumulare ale acestora se suprapun peste nu mai putin de trei situri Natura 2000 si peste situl de importanta comunitara Oltul Mijlociu – Cibin – Hartibaciu.
Emiterea unui nou acord de mediu pentru proiectele celor doua hidrocentrale este, in prezent, in dezbatere la Agentia de Protectie a Mediului Sibiu. Iar studiul care sta la baza acestei solicitari este amplu criticat.
Intr-o postare facuta pe pagina sa de Facebook, liderul liberal Florin Roman a declarat ca…
Membrii echipei de tranzitie a presedintelui ales al SUA, Donald Trump, intocmesc o lista de…
Sprijinul lui Elon Musk pentru Donald Trump este pe cale sa revigoreze afacerea in declin…
Discutiile online despre cea mai mortala crima in masa din China din ultimii ani au…
Presedintele ales Donald Trump a declarat ca il va nominaliza pe aliatul sau de lunga…
O femeie de 51 de ani, de nationalitate romana, care lucra ca menajera si ingrijitoare…