CSM intra in era Buda. Marian Buda, un judecator anti-DNA, a fost ales presedinte al CSM
Judecatorul Marian Buda a fost ales, joi, in functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Decizia a fost luata cu 10 voturi „Da”, cinci „Nu” si doua voturi „Nule”.
Marian Buda a fost validat in luna ianuarie de Plenul Senatului in calitate de membru interimar al CSM, pana la alegerea unui nou membru, ca urmare a pensionarii judecatorului Mariana Ghena, care detinea aceasta functie.
Pe 16 decembrie anul trecut, judecatorul Bogdan Mateescu, actualul presedinte al Consiliului, a fost votat interimar in aceasta functie, dupa ce Sectia pentru judecatori a CSM a respins candidaturile depuse de Gabriela Baltag si Andrea Chis.
Mai multi membri ai Consiliului au contestat decizia lui Bogdan Mateescu prin care s-a propus interimar la sefia CSM, judecatoarele Gabriela Baltag si Andrea Chis cerandu-i demisia.
La aceeasi data, procurorul Nicolae Solomon a fost ales in functia de vicepresedinte al CSM.
CSM are in componenta 19 membri: noua judecatori si cinci procurori alesi de magistrati in adunarile generale ale instantelor si parchetelor, doi reprezentanti ai societatii civile alesi de Senat si trei membri de drept – ministrul Justitiei, presedintele ICCJ si procurorul general al Romaniei. Mandatul membrilor alesi este de sase ani, fara posibilitatea reinvestirii.
Potrivit Constitutiei si Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un presedinte, ajutat de un vicepresedinte, care fac parte din sectii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reinnoit.
Au dreptul sa candideze doar cei noua judecatori si cinci procurori alesi in adunarile generale ale instantelor si parchetelor. Nu pot candida la functiile de presedinte si vicepresedinte membrii de drept ai CSM si reprezentantii societatii civile.
Conducerea CSM este aleasa prin votul membrilor plenului, iar daca presedintele este judecator, vicepresedintele trebuie sa fie procuror si invers.
Cine este Marian Buda
Judecatorul Marian Buda este originar din Dolj, din comuna Leu, unde potrivit declaratiei de avere, detine o vila si terenuri, informeaza G4Media.
Potrivit declaratiei de interese din acest an, judecatorul Marian Buda este membru al Asociatiei Magistratilor din Romania, o asociatie anti-reformista, vocala impotriva DNA.
Judecatorul Buda a declarat ca este si membru al asociatiei L.R. Constantin Brancoveanu Craiova. Intr-o declaratie de interese din 2016, judecatorul arata ca este membru al asociatiei L.R. Cetatea Baniei Craiova. Initialele L.R. provin de la Loja regulara.
Loja Regulara Cetatea Baniei se afla pe lista lojelor masonice din Romania. Potrivit unei decizii CSM din 2013, magistratii au dreptul sa faca parte din masonerie, dar trebuie sa declare acest lucru.