Consiliul Superior al Magistraturii apreciaza ca eliminarea pensiilor de serviciu ale magistratilor „este de o gravitate deosebita si lezeaza fundamental independenta justitiei”.
„Consiliul Superior al Magistraturii isi exprima ingrijorarea si dezacordul fata de adoptarea de catre Camera Deputatilor, in sedinta din data de 28 ianuarie, a legii prin care este eliminata pensia de serviciu a judecatorilor si procurorilor. Aceasta situatie este de o gravitate deosebita si lezeaza fundamental independenta justitiei si statutul magistratilor, cu consecinte directe asupra actului de justitie”, precizeaza CSM, intr-un comunicat transmis miercuri.
In acest context, arata sursa citata, Consiliul sustine „in mod ferm” demersul legal al Sectiilor Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, de sesizare a Curtii Constitutionale in vederea exercitarii controlului de constitutionalitate, inainte de promulgare, asupra propunerii legislative adoptate de Camera Deputatilor.
„La randul sau, in sustinerea demersului initiat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Consiliul va transmite Curtii Constitutionale opinia sa juridica, bazata pe argumentele de neconstitutionalitate intrinseca si extrinseca ale actului normativ adoptat, deduse atat din jurisprudenta instantei de contencios constitutional, cat si din reglementari internationale cu incidenta in domeniul statutului magistratului si al independentei justitiei”, mentioneaza CSM.
Potrivit Consiliului, conduita Parlamentului cu privire la autoritatea judecatoreasca concretizeaza „luarile de pozitie ale liderilor politici”.
„Totodata, Consiliul Superior al Magistraturii isi exprima regretul fata de modalitatea inacceptabila in care Parlamentul Romaniei a inteles sa se raporteze la autoritatea judecatoreasca, adoptand o masura cu consecinte grave asupra independentei justitiei si statutului magistratului in lipsa oricarui dialog institutional onest. Aceasta conduita concretizeaza practic unele luari de pozitie repetate ale liderilor politici, avand ca efect incurajarea unui curent social negativ impotriva magistratilor, la nivelul opiniei publice. Procedand astfel, Camera Deputatilor a ignorat principii constitutionale si a asumat generarea unor vadite consecinte negative la nivelul intregii societati”, mai precizeaza CSM.
Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 247 voturi „pentru”, niciun vot „contra” si 21 de abtineri, proiectul privind eliminarea pensiilor speciale. Proiectul prevede eliminarea pensiilor speciale, cu exceptia pensiilor militarilor si politistilor.
Aproximativ 46% dintre alegatori au o parere pozitiva despre vicepresedintele Kamala Harris, potrivit rezultatelor initiale…
O noua investigatie publicata de Public Records, marti, arata ca premierul PSD Marcel Ciolacu "a…
Invocand lipsa de incredere reciproca, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anuntat ca il demite pe…
Astazi este Ziua Alegerilor in Statele Unite, iar americanii voteaza pentru a-si alege urmatorul presedinte.…
Intr-un avertisment neobisnuit, marina chineza le-a transmis tinerilor ofiteri si personalului ca s-ar putea expune…
Studenta care s-a dezbracat in lenjerie intima in centrul Teheranului in semn de protest ar…