Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) precizeaza, joi, ca proiectul de Cod Penal care i-a fost transmis pentru avizare nu cuprindea aspecte legate de modificarea articolului 297 referitor la abuzul in serviciu. CSM s-a pronuntat asupra altor articole si modificari, dar ”nu a fost investit in ceea ce priveste exprimarea unui punct de vedere asupra modificarii in discutie”.
CSM ii raspunde, astfel, senatorului PSD Liviu Pop care a afirmat la RFI ca ”abuzul in serviciu a fost clar preluat de la ceea ce a propus Consiliul Superior al Magistraturii”.
”Din analiza minutei Comisiei nr.1 – «Legislatie si cooperare interinstitutionala» din data de 04.05.2018, 07.05.2018 si 08.05.2018, publicata pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii la data de 10.05.2018, rezulta ca proiectul inaintat Consiliului spre consultare nu cuprinde propunerile forului legislativ, relativ la modificarea dispozitiilor art. 297 din Codul penal”, au precizat reprezentantii CSM.
Potrivit acestora, propunerile de modificare au privit, in mod cronologic, dispozitiile articolului 269, articolului 298, apoi a fost analizata, in continuare, propunerea de modificare a articolului 309 si urmatoarele din Codul penal, nefacandu-se si o analiza a art. 297 din acelasi cod.
”Consiliul Superior al Magistraturii nu a fost investit in ceea ce priveste exprimarea unui punct de vedere asupra modificarii in discutie”, a mai precizat CSM, citat de news.ro.
Institutia a atasat comunicatului minuta sedintei in care se arata modificarile care au fost luate in discutie, dar si daca propunerile au fost sau nu insusite.
Senatorul PSD Liviu Pop a declarat miercuri la RFI ca opozitia minte si dezinformeaza pe tema modificarii Codului Penal, el sustinand ca „abuzul in serviciu a fost clar preluat de la ceea ce a propus Consiliul Superior al Magistraturii”.
„Minciuna si dezinformarea din pacate functioneaza din plin in randul unor formatiuni politice, care utilizeaza toate metodele pentru a bloca aceste modificari ale Codului Penal si de fapt blocheaza respectarea deciziilor Curtii Constitutionale si ale Comisiei de la Venetia si inclusiv a directivelor europene (…). S-a spus ca nu exista prag. Comisia de la Venetia spune ca trebuie un prag mare. Pragul introdus de comisie este de 1.900 de lei, salariul minim pe economie. Deci este o minciuna crasa facuta de catre un partid politic parlamentar. Abuzul in serviciu a fost clar preluat de la ceea ce ne-a propus Consiliul Superior al Magistraturii. Modificarea propusa este una echilibrata si aduce precizia necesara, astfel incat legea sa fie clara si predictibila. Comisia de la Venetia a cerut lucrul acesta, inclusiv Curtea Constitutionala”, a declarat Pop.
Proiectul de modificare a Codului penal a fost adoptat, miercuri, de plenul Camerei Deputatilor, in calitate de for decizional.
Articolului 297 din Codul penal cu privire la infractiunea de abuz in serviciu a fost modificat, astfel ca infractiunea nu se pedepseste daca prejudiciul este pana in salariul minim brut pe economie – 1.900 de lei. In plus, se considera abuz in serviciu daca scopul este de a obtine foloase materiale necuvenite pentru sine, sot sau rude pana la gradul II.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…