CTP anunta ca nu are ce discuta cu Ciolacu: „Pentru mine, orice ins care detine un certificat de revolutionar nu este o persoana cu care stau de vorba. N-am ce discuta cu astfel de ins”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat dur, joi, dosarul de revolutionar al premierului Marcel Ciolacu. Recorder a publicat miercuri o ampla ancheta legata de „eroul” revolutionat Ciolacu din care rezulta ca acesta este un impostor. Niciun post de televiziune nu a preluat informatiile Recorder.
„Daca tot ati rostit cuvantul revolutionar, care m-a infiorat asa, sa lamurim ce-i cu asta. Pentru mine, orice ins care detine un certificat de revolutionar nu este o persoana cu care stau de vorba. N-am ce discuta cu astfel de ins.
Cum adica, certificat de revolutionar pe baza caruia sa primesti terenuri, sa primesti bani? Daca eu as fi cerut si as fi avut asa ceva, asta mi-ar fi anulat gestul meu de a iesi atunci in strada, in 21 de decembrie, in noaptea de 21 spre 22. Eu am iesit atunci in speranta sa primesc terenuri de nu stiu cate hectare si supliment de pensie si 2.000 de lei pe luna in plus, cat asteapta domnul Ciolacu sa primeasca? Si retroactiv 40.000 de euro? De aceea am iesit? Eu am iesit atunci in piata ca sa redevin om. Pentru ca nu mai eram om in ultimii ani ai lui Ceausescu, nu mai eram liber”, a declarat CTP in emisiunea „Cap la Cap” de la Recorder Talks.
„Domnul Ciolacu este revolutionar pe baza de declaratii pe proprie raspundere. Una din declaratii este falsa. Pur si simplu acest om a povestit ce a facut el la Revolutie. Pe bune? Nu-i confirma nimeni. Nu-i confirma nimeni nicio actiune identificabila a acestui domn Ciolacu in acele zile. Niciuna!”, a adaugat CTP.
„Unul dintre cei cu care am stat de vorba ne-a spus ca domnul Ciolacu aducea pepsi si tigari de la chioscul de jos”, a relatat amuzata Anca Simina.
„E foarte corect, caci domnul Ciolacu s-a lansat in afaceri, Revolutia i-a permis sa se afirme plenar. In sfarsit aflu si eu cu ce s-a ocupat domnul Ciolacu”, a completat CTP.
„E un mare mister cu ce s-a ocupat domnul Ciolacu”, a subliniat Anca Simina.
„Din modul in care vorbeste aceste om este evident ca nu are nicio meserie, nu stapaneste nicio meserie, nicio disciplina. Eu imi dau seama, il vezi pe om ca este marcat de meseria respectiva. Daca este profesor, iti dai seama imediat dupa cum vorbeste. Daca este jurist, vei vedea ca vorbeste ca un jurist.
Ascultati cum vorbeste domnul Ciolacu, nu rezulta niciun fel de formatie profesionala solida. Dansul a inceput sa invete cuvinte, la inceput era catastrofal, cand a aparut dupa Dragnea, aluneca pe cuvinte mai rau decat pe coji de banana. Intre timp s-a mai iscusit, a inceput sa invete prefabricate verbale, sa mestece talas. E o vorba: fie omul cat de prost, mintea vine dupa post. E genul de ins in care daca calci la un moment dat fara sa fii atent ti se duce piciorul trei metri in hau. El este un domn Gaunoiu”, a mai spus CTP.
Jurnalistii de la Recorder au dat publicitatii o ampla investigatie legata de dosarul de revolutionar al premierului PSD Marcel Ciolacu. Ei au descoperit numeroase inadvertente plus semnaturi false in documentele depuse de Ciolacu.
Concluzia anchetei, fara a fi evidentiata ca atare, este ca Marcel Ciolacu este si el unul dintre impostorii care si-au atribuit merite false la Revolutie pentru a obtine certificatul de revolutionar.
Recorder a intrat in posesia declaratiei scrise de mana de Ciolacu in 1992, prin care a obtinut certificatul de revolutionar, si a discutat cu numerosi martori ai evenimentelor de atunci. Martorii relevanti nu-si amintesc sa-l fi vazut pe Ciolacu in locurile in care se laudat ca a fost in zilele Revolutiei.
In plus, Ciolacu a recurs la presiuni asupra Secretariatul de Stat pentru Revolutionari dupa ce acesta i-a retras certificatul de revolutionar. Secretarul de stat Mihai Dodu a confirmat ca a fost sunat de seful lui, premierul Ciolacu.
Ciolacu a refuzat sa raspunda la intrebarile punctuale transmise de Recorder.
Niciun post de televiziune nu a preluat acest subiect si, pana acum, foarte putine publicatii au relatat despre dubiosul mod in care Ciolacu a devenit revolutionar.
Principalele pasaje din ancheta Recorder
Marcel Ciolacu, cel de acum trei decenii, isi sustine teza eroismului la Revolutie printr-o multitudine de neconcordante de timp si de loc. Rolul determinant pe care si-l atribuie in declaratii nu e confirmat nici de alti participanti, nici de fotografii, nici de documente relevante.
Premierul ofera informatii contradictorii cu privire la locul sau de munca din 1989, de unde sustine ca si-a inceput actiunile indreptate impotriva puterii comuniste: in dosarul sau de revolutionar sugereaza ca lucra la o intreprindere din Buzau, pe cand in CV-ul de prim-ministru in dreptul anilor 1988-1990 apare Intreprinderea Electronica din Bucuresti.
In povestea tanarului Ciolacu, flama revolutionara locala se aprinde pe 22 decembrie 1989, dimineata. Iar el isi ia, in acest scenariu, un rol esential. Ii reproducem in continuare relatarea fara a interveni asupra ortografiei sau punctuatiei originale:
„In dimineata zilei de 22 decembrie cunoscand de la postul de radio «Europa Libera» ce se intampla in Timisoara si Bucuresti, am plecat la servici unde am propus colegilor sa mergem in fata sediului judetean al P.C.R. Aici am fost intampinati de Politie care a incercat sa ne intoarca din drum; deoarece eram numerosi politia a fost ineficienta. Am intrat in sediul P.C.R. unde impreuna cu alti cetateni ne-am organizat in C.F.S.N. si am pus oameni sa pazeasca bunurile si documentele din sediul P.C.R. Pe Primul Secretar l-am pus sub paza si l-am retinut in sediu, pentru a ne informa asupra unor detalii pe care nu le cunoastem.”
Desi spune public ca nu a avut si nu vaneaza beneficii de pe urma participarii la Revolutie, documente cadastrale de arhiva arata ca a fost proprietarul unui teren primit de pe urma certificatului de revolutionar si vandut apoi, in 2007. In plus, in viitorul apropiat ar putea beneficia de indemnizatii retroactive de peste 40.000 de euro.
Mai apare insa o intrebare: daca Marcel Ciolacu are deja un certificat de revolutionar de pe urma caruia a tras deja foloase, la ce i-ar mai folosi un al doilea?
O explicatie se gaseste, inca din 2015, in lege. Preschimbarea vechilor certificate in unele ranforsate le aduce titularilor, in primul rand, bani. E vorba de o indemnizatie lunara de 2.000 de lei care se poate acorda retroactiv. Asa se face ca, daca guvernul pe care il conduce va pierde procesul de la Buzau, Marcel Ciolacu ar putea incasa din urma peste 40.000 de euro.
Pe langa aceasta indemnizatie de gratitudine, un luptator cu rol determinant primeste, dupa varsta de 60 de ani, inca un bonus de 1.100 de lei pe luna. Plus beneficiul de a se pensiona cu cinci ani mai devreme pe care il au si luptatorii cu merite deosebite, cum e deja Marcel Ciolacu inca din 1992.
Statul roman plateste in prezent aproximativ 3.500 de indemnizatii pentru luptatori cu rol determinant. Dintre ei, un sfert vin din cele 13 orase aflate in situatia Buzaului – au, teoretic, patalama, dar probele Parchetului Militar nu indica vreo victima a represiunii comuniste inainte de fuga lui Ceausescu. Titlurile pentru toate aceste orase sunt acum in procese.
Pana acum, premierul Ciolacu a negat ca ar fi pe urma vreunui castig. „Nu voi solicita statului roman preschimbarea certificatului meu de revolutionar pentru a beneficia de ceva de pe urma acestui certificat. Dar am dreptul sa le arat nepotilor mei ca nu am fost un fals revolutionar”, s-a justificat el public acum trei luni.
De altfel, la scurt timp, il suna pe secretarul de stat Mihai Dodu a carui mentinere in functie sta in pixul sau de premier si deschide chiar acest subiect al chemarii in judecata.
Intrebat de Recorder despre aceasta conversatie, Mihai Dodu a fost evaziv, dar a admis-o. „M-a sunat domnia sa; in rest, avem o relatie institutionala. A fost o discutie nici cordiala, nici obisnuita. Putin tensionata. Acum, e greu sa dezlipesti cumva persoana fizica de persoana politica a premierului. Mesajul pentru mine este clar: instanta trebuie sa isi spuna cuvantul”, spune secretarul de stat.
Dodu a fost numit de PNL in aprilie. Intr-un moment in care Secretariatul pentru Revolutionari devenise lipsit de miza politica, Nicolae Ciuca a ales, dintr-un vraf de CV-uri, aplicatia unui profesor de istorie al carui tata a fost impuscat la Revolutie. Odata ajuns in functie, Dodu a decis sa repuna in analiza dosare mai vechi, netransate inca. Asa s-a risipit din nou pacea din institutie.
Pe 3 octombrie, Corpul de Control al Prim-Ministrului a inceput verificari amanuntite la Secretariatul pentru Revolutionari. Intre altele, si-a manifestat interesul fata de comisiile care analizeaza sau reanalizeaza, ca in cazul premierului, dosarele pentru certificate. Acum, urmeaza un raport. Ca o coincidenta, acest raport se poate finaliza chiar inainte de primul termen al procesului deschis de Marcel Ciolacu, fixat deja pentru 11 ianuarie 2024.
Mihai Dodu spune ca institutia pe care o conduce se va apara in fata lui Marcel Ciolacu si ca nu intentioneaza sa absenteze la proces. Daca va mai fi atunci in functie, caci mandatul sau depinde tocmai de bunavointa premierului Ciolacu.