CTP, dur despre alianta PSD-PNL: „Cadem la pace, ca-ntre clanurile mafiote, cartierul ala e al tau, cartierul ala e al meu”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu are un comentariu dur in legatura cu previzibila coalitie PSD-NL. „Dincolo de dorinta de a ajunge la putere, care e sensul existentei oricarui partid, exista un punct comun intre PNL si PSD, care este de mult mai mari dimensiuni: coruptia”, subliniaza CTP.
„Inainte de 1989, existand un singur partid, exista si o singura coruptie: coruptie sa fie, dar s-o stie partidul. Si in interiorul partidului, sigur ca era concurenta – si acolo coruptia nu era cu nimic mai mica decat acum, numai ca era monolitica si nu exista nicio speranta ca ea sa fie cat de cat clintita, sa fie micsorata in vreun fel, pentru ca era sub umbrela unui singur partid.
Dupa 1989, s-a produs ceea ce am numit separatia coruptiilor in stat. Adica, celebrul principiu al lui Montesquieu cu separarea puterilor in stat se aplica, nu se aplica dupa 1989 in Romania, dar acesta s-a aplicat, separarea coruptiilor in stat. Aceasta este garantia cea mai sigura a democratiei. N-ajungi la dictatura daca sunt separate coruptiile in stat si atunci, nefiind un singur bloc de coruptie, se lupta unul cu altul, se dau in gat unii pe ceilalti, se ciocnesc interesele si de-aici rezulta democratie, alegeri libere, egale, universale, directe si asa mai departe. Acest principiu pretios al separatiei coruptiilor in stat e pe cale sa fie incalcat acum, pentru ca imaginati-va ce inseamna caderea la pace intre acesti doi monstri sacri ai coruptiei din Romania, PSD si PNL.
In 30 de ani, cei mai multi corupti, cele mai multe cazuri de coruptie documentate au fost in PSD si in PNL. Au fost si cel mai mult la putere, bineinteles, pentru ca daca nu esti la putere, cum sa fii corupt? Cum spunea un cetatean, il intreba reporterul: Domnule, cutare a luat un milion de euro mita, dumneata ai lua? Pai as lua, dar cine-mi da mie?! a spus cetateanul. Deci, asta se poate intampla acum, sunt sanse mari.
Lucrul acesta s-a mai incercat in celebrul USL, despre care se tot vorbeste. Aici trebuie amintit si observat un lucru: nu stim nici astazi de ce s-a spart USL. Interesele electorale – nici acelea nu sunt clare. Crin Antonescu mai intai a vrut sa-l puna pe Klaus Iohannis premier, prim-vicepremier, s-a certat cu astia, dupa care n-a mai vrut sa candideze la presedintie, dar a candidat dupa aceea la presedintia PNL vrand sa devina candidat din nou, dupa ce pierduse, cu acei 20 la suta…
Acea structura putea sa functioneze si-n ziua de astazi, pentru ca premisele ei interne erau bune, domnule, cum sunt si astazi: cadem la pace, ca-ntre clanurile mafiote, cartierul ala e al tau, cartierul ala e al meu. Daca se ajunge la aceasta intelegere intre PNL si PSD – cei 7 ani despre care aud ca se vorbeste acum in care vor conduce Romania – practic, se rezolva problema alegerilor din 2024, cu toate ca acolo mai apar niste probleme, la alegerile locale si la alegerile prezidentiale. Pentru ca ar putea fi un motiv al destramarii USL – nu-l inteleg, dar ar putea fi – alegerile prezidentiale din acel an, 2014.
S-ar putea ca si in 2024, cand se ajunge la prezidentiale, sa vina fiecare cu candidatul lui si sa nu se inteleaga. Dar s-ar putea sa se si inteleaga. Daca ajung la aceasta formula, doi ani premier de la noi, doi ani premier de la voi, la fel de bine se pot intelege in 2024: domnule, presedintele vostru, premierul nostru, de pilda. Asa cum ar fi trebuit sa functioneze tandemul Ponta – Crin Antonescu.
Daca acest lucru functioneaza, atunci se va asterne o stabilitate si-o liniste peste tara asta, de o sa auzim lacustele clefaind. Cam asta se intampla acum.
Chestiunea premierului prin rotatie – cine e primul – se va rezolva. De ce? Pentru ca pe de o parte, acum, PNL-ul – chiar depasind problema Citu cu USR PLUS – nu mai are majoritate sau e la limita, sunt extrem de fragili, dupa plecarea celor 17 parlamentari ai lui Orban, si atunci trebuie sa mearga cu PSD-ul.
PSD, pe de alta parte, isi face socoteala: ce posibilitati avem noi acum? Ce ar trebui sa sustinem Anticipate? La anticipate, cu siguranta PSD ar castiga, asa cum a castigat si in 2020, dar nu suficient, nu va face peste 50 la suta. Daca ar avea 50 la suta, presedintele ar fi obligat sa-i dea mandat de premier si ar conduce un guvern monocolor. Dar asa, daca anticipatele ar urma peste cateva luni, cu cine sa guverneze? Pai, cu AUR nu guverneaza acum, pentru ca nu le convine, din multe motive.
Cu USR PLUS e mult mai greu de imaginat decat cu PNL. Cu PNL – mai pot sa gaseasca acum unii: Suntem conservatori, de fapt, suntem partide de dreapta amandoua, l-am auzit pe un pesedist zicand asta. Suntem conservatori de dreapta, suntem cu familia, cu biserica, si noi, si PNL, ne intelegem! Asa ca o combinatie PSD – USR PLUS dupa anticipate, mai greu. Aia sunt ‘Satana neomarxista’. Hai, ca ii mai convingi acum pe alegatorii pesedisti cu PNL-ul – desi si asta e mai greu, dupa ce ai vorbit de ‘groparul Citu’ al Romaniei, ucigasii, distrug, omoara, asta este PNL-ul in discursul PSD-ului -, dar cu USR PLUS ar fi prea de tot, nu au cum sa reuseasca combinatia asta si atunci, unde ajung? Tot la PNL! Si atunci, de ce sa mai faca anticipate? Pentru PSD, e singura modalitate de a ajunge la putere inainte de 2024. Si-au facut socotelile – corect – si au zis: domnule, intram la guvernare acum.
(…) Posibil ca PSD sa iasa din coalitie inainte de prezidentiale. Ce se va intampla atunci nu putem prezice. Sau pleaca PNL. Am mai vazut figura asta, s-a intamplat si in 2009. Va amintiti cum s-a evacuat PSD din guvern? Ma rog, atunci era combinat cu PDL-ul. Iar in 2014 s-au evacuat liberalii. Dar pana in 2024, socoteala e clara in clipa de fata: atat liberalii, cat si pesedistii au interes in acest moment la aceasta combinatie.
PNL-ului, in schimb, ii va fi mai greu decat pesedistilor sa le explice alegatorilor de ce face alianta cu PSD, pentru ca pesedistii vin acum de pe pozitia de salvatore della patria: nenorocitii astia nu sunt in stare sa conduca si venim noi, ei s-au rugat de noi, venim noi sa salvam situatia. Vin de pe o pozitie buna, din punct de vedere electoral, in aceasta combinatie. Ne sacrificam, momentul e teribil, e grav, prin urmare trebuie sa… nu putem lasa tara… Au discurs la asta, da? Li se… – puneti dvs. verbul – lor de tara, dar au discurs, au ce sa zica pentru aceasta cotarceala intre PSD si PNL.
Deci, PSD-ul vine de sus aici, vine in combinatie de sus, noi suntem salvatorii, avem discurs, e adevarat ca aia sunt niste nenorociti, Citu…, dar venim noi ca sa facem ordine. E haos si noi venind acolo, o sa facem ordine. Ii aduce pe-astia la ordine, domnule, le mai limpezim mintile, sa ajutam oamenii. Au discurs.
PNL-ul n-are discurs. N-are. Pentru ca ei au ajuns in situatia asta fara sa-i oblige nimeni. Erau la guvernare, principal partid de guvernare cu USR PLUS si s-au pus singuri in aceasta situatie. Si atunci, le e foarte greu sa le explice alegatorilor lor. Practic, ei se desfiinteaza ideologic. De fapt, nici nu au ce desfiinta, pentru ca in momentul in care ai un presedinte de partid care zbiara in felul ala… Daca ma gandesc la istoria PNL, acum, in ultimii ani, PNL-ul a avut cei mai puternici strigaci din istoria partidului la conducere, presedinti. Strigacii Orban si Citu. Au zbierat mai tare decat toti ceilalti, Cimpeanu, Quintus, Stolojan, Valeriu Stoica, Tariceanu”, a explicat CTP la Digi24.