CTP este transant: „Este republica hotilor. Iohannis sa NU respecte decizia CCR si sa mergem la referendum”

analize

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu ii solicita presedintelui Klaus Iohannis sa nu respecte decizia CCR prin care i se impune revocarea Laurei Codruta Kovesi. CTP afirma ca, in caz contrar, Iohannis va disparea ca politician.

Iohannis sa nu respecte aceasta decizie si sa suporte consecintele acestei sanctiuni. Trebuie sa mearga pana la suspendare, este o solutie corecta si constitutionala. Daca semneaza revocarea, nu mai are niciun viitor politic.

Nesocotirea unei decizii a CCR nu afecteaza statul de drept cat timp faptuitorul suporta consecintele”, a declarat CTP intr-o interventie la Europa FM.

„Iohannis este acum principala forta de opozitie la actuala putere si la ce vrea ea sa faca cu aceasta tara si cu acest popor. Daca accepta aceasta hotarare el respecta legea insa dispare ca forta de opozitie a actualei puteri si dispare ca politician.

Daca nu o respecta, va suporta consecintele, va fi suspendat, vom merge la referendum, dar Iohannis va continua sa existe ca forta de opozitie”, a subliniat CTP.

Prin motivarea la decizia de a impune revocarea lui Kovesi, CCR il scoate practic pe Iohannis in afara jocului.

Ministrul Justitiei are plenitudine de competenta sub aspectul autoritatii asupra procurorilor, nu doar autoritate administrativa, potrivit motivarii deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) privind refuzul presedintelui de a da curs propunerii de revocare a procurorului-sef al DNA.

„Curtea retine (…) ca autoritatea ministrului justitiei nu este una administrativa, din contra, acesta are plenitudine de competenta sub aspectul autoritatii asupra procurorilor. Aceasta plenitudine este limitata doar prin dispozitiile constitutionale exprese, respectiv cele referitoare la numirea in functia de procuror si la aplicarea sanctiunilor disciplinare (…), acestea fiind dispuse de Presedintele Romaniei, respectiv de Consiliul Superior al Magistraturii.

Notiunea de autoritate are o semnificatie foarte puternica, ea fiind definita drept putere de a da dispozitii sau de a impune cuiva ascultare, insa, in contextul constitutional dat, acesta se refera la o putere de decizie in privinta gestionarii carierei procurorilor (…) si a modului de realizare a politicii penale generale a statului”, se arata in motivare.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: