„Cu banii din tezaurul Romaniei a fost sustinuta miscarea comunista internationala”. Ce i-a spus un ministru de Externe al Rusiei lui Andrei Plesu

politica

Kremlin

Andrei Plesu, fost ministru de Externe, a relatat o discutie pe care a avut-o in 2011 cu ministrul de Externe de atunci al Rusiei, Evgheni Primakov. Acesta i-a spus ca tezaurul Romaniei ar fi alimentat miscarea comunista internationala de-a lungul anilor.

In noiembrie 2011, am dat un interviu domnilor Andrei Craciun si Laurentiu Ungureanu pentru ziarul Adevarul. Intre altele, relatam un dialog despre tezaurul romanesc de la Moscova cu Evgheni Primakov, ministrul de Externe de-atunci al Federatiei Ruse.

Fragmentul pe care il reproduc mai jos n-a avut, la data aparitiei, cine stie ce ecou. Dar acum, cind problema recuperarii tezaurului a devenit obiectul unei rezolutii importante a Parlamentului European, mi se pare util sa reamintesc „pozitia” destul de neasteptata a interlocutorului meu rus.

Adaug ca Silviu Brucan venise mai inainte, din proprie initiativa, la cabinetul meu ca sa ma previna ca Primakov e foarte smecher si ca trebuie sa ma pregatesc bine inainte de a-l intilni pentru a face fata ‘talentelor’ lui diplomatice. M-am mirat putin de ‘consilierea’ nesolicitata a dlui Brucan, dar n-am putut evita o intilnire prompta cu Primakov, la Strasbourg, cu ocazia unei intruniri europene a mai multor ministri de Externe.

Iata episodul dialogului nostru, asa cum l-am povestit in interviul din 2011.

Aveam pe agenda doua teme – tezaurul si decizia noastra de a adera la NATO. Cind am spus „NATO“, Primakov a zis: ‘Ah, nu! Refuz sa discut despre acest subiect! Daca despre asta vreti sa vorbim, ne oprim aici!’. Era violenta tipica a unui hardliner. I-am raspuns: ‘Eu am crezut ca sinteti ministrul de Externe al Federatiei Ruse, nu al fostei Uniuni Sovietice. Daca e vorba de aceeasi pozitie, inteleg rezerva dumneavoastra’.

Si atunci a facut o glumita si am trecut la tezaur.

Zice: ‘Domnule Plesu, cind s-a dat Rusiei tezaurul asta?’. ‘In decembrie 1916.’ Zice: ‘Si dumneavoastra mai vreti sa stiu ce s-a intimplat de-atunci? Am avut, intre timp, Marea Revolutie din Octombrie, doua razboaie mondiale, disparitia Uniunii Sovietice si atitea altele. De unde sa stim, dupa toate astea, cum e cu tezaurul? Daca vreti, va spun parerea mea personala – ramine intre noi (in camera mai erau vreo 10-15 „functionari diplomatici”, n.m., A.P., martie 2024). Eu cred ca din banii acelui tezaur a fost sustinuta miscarea comunista internationala de atunci si pina mai ieri. Dar apropo: cum de v-a venit sa ni-l dati tocmai noua?’.

Aici, cam avea dreptate! Nici eu nu inteleg cum de s-a hotarit Guvernul roman sa dea rusilor mari valori ale tarii, intr-o perioada atit de tulbure in intreaga lume si mai ales in Rusia, cu un an inainte de Marea Revolutie leninista… Remarcati insa nonsalanta cu care intelege un diplomat rus sa dialogheze pe teme delicate. Cu aceeasi nonsalanta mi-a raspuns, imi amintesc, si un alt diplomat rus, cind am pus, odata, problema retragerii trupelor rusesti din Transnistria: ‘Domnule, noi am vrea sa le retragem, dar, stiti, tancurile sint uzate si nu mai merg! E vorba, in fond, de o gramada de fiare vechi!'”, a relatat Plesu in Dilema.

Citeste si: Ambasadorul Rusiei pune cruce tezaurului Romaniei: „Este o pisica moarta. Rusia nu datoreaza nimic Romaniei”

Purtatoarea de cuvant a MAE rus Maria Zaharova, a comentat recent rezolutia PE privind restituirea tezaurului romanesc, afirmand ca datoria Romaniei catre Rusia si Uniunea Sovietica este 20–25 de ori mai mare decat valoarea intregii rezerve de aur romanesti trimis in Rusia si ca aproape tot aurul romanesc si alte bunuri de valoare au fost returnate in timpul dezvoltarii relatiilor sovieto-romane, conform unei postari de pe pagina de Facebook a Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti.

”Rusia a transferat deja rezerve semnificative de aur guvernului roman. Potrivit documentelor istorice, in 1935, guvernul sovietic, in semn de bunavointa, a trimis la Bucuresti 1.436 de tone de bunuri de valoare (17 vagoane!) ramase din vremea tarismului. La mai putin de 6 ani mai tarziu, Romania a atacat URSS impreuna cu al Treilea Reich”, a afirmat purtatorul de cuvant al MAE rus.

Ea sustine ca aproape toata datoria Romaniei fata de Uniunea Sovietica pentru distrugerile cauzate in timpul Celui de-Al doilea Razboi Mondial a fost iertata de Moscova inca din 1949.

Zaharova mai afirma ca datoriile romanesti fata de Rusia si Uniunea Sovietica, reprezinta, conform expertilor, echivalentul 1365–1665 de tone de aur, adica de 20–25 de ori mai mare decat valoarea intregii rezerve de aur romanesti trimis in Rusia in 1916–1917.

Purtatoarea de cuvant a MAE rus mai afirma ca Rusia a returnat aproape tot aurul romanesc si alte bunuri de valoare pe parcursul relatiilor sovieto-romane, sustinand ca inclusiv fostul presedinte Nicolae Ceausescu a notat ca 80% din rezerva regala a fost repatriata in Romania in 1948–1949.

Ea invoca si o pozitie exprimata de MAE rus in 2012, potrivit careia ”nu este prima data cand parlamentarii romani incearca internationalizarea unui subiect care si-a pierdut de mult relevanta”.

”Romania — fostul aliat al lui Hitler — foloseste platforme rusofobe, de exemplu Parlamentul European pregatit pentru orice actiune anti-rusa, pentru a incerca sa ne impuna datoriile sale fantoma vechi de un secol, aparent, pentru a remedia starea deplorabila a economiei nationale pe fondul grevelor agricultorilor din intreaga tara”, a mai afirmat purtatorul de cuvant al MAE rus.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: