„Cu totii am fost socati de imaginile cu protestatarii pasnici batuti”. Puterea PSD-ALDE, desfiintata in dezbaterea de la Strasbourg
Prim vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, luni, in cadrul dezbaterii din Comisia LIBE privind stattiul de drept, ca evaluarea lui Augustin Lazar „starneste ingrijorari”.
„Monitorizam cadrul juridic din Romania pentru a vedea daca banii europeni nu sunt fraudati: modificarile aduse legii Curtii de Conturi, Codul Administrativ. Acum exista riscul real ca Romania sa faca pasi inapoi in ceea ce priveste lupta anticoruptie. Fac un apel la autoritatile de la Bucuresti sa regandeasca modificarile aduse legislatiei din domeniu.
Cu totii am fost socati de imaginile cu protestatarii pasnici batuti de fortele de ordine. Legile justitiei modificate si Codurile penale modificate vor afecta lupta anticoruptie si vor constitui un regres fata de 2017. Inca nu e tarziu, se poate renunta la modificari.
Un pas inapoi va fi o mare dezamagire pentru toti partenerii europeni ai Romaniei. Ar fi o tragedie daca in ultimul kilometru al maratonului ati incepe sa alergati in cealalta directie. Nu vom ezita sa aducem in fata instantei Guvernul roman daca nu va da curs recomandarilor noastre din MCV, recomandarilor GRECO si a Comisiei de la Venetia”, a declarat Timmermans.
Potrivit anuntui oficial postat de Parlamentul European, membrii Comisiei LIBE vor avea in „sedinta extraordinara” de luni seara un „schimb de opinii” intre membrii comisiei si prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre „situatia din Romania, inclusiv independenta justitiei”.
La dezbaterea despre Romania au fost incluse, ca puncte de referinta, doua rapoarte, potrivit agendei oficiale a comisiei LIBE. Astfel, dezbaterile din comisia LIBE se vor fundamenta, pe de-o parte, pe Raportul Comisiei Europene din data de 15 noiembrie 2017 privind progresele inregistrate in Romania in cadrul Mecanismului de cooperare si de verificare (MCV). Al doilea punct de referinta din Comisia LIBE, la dezbaterea despre Romania, va fi Opinia preliminara a Comisiei de la Venetia, din 13 iulie 2018, cu privire la modificarea in Parlament a legilor justitiei – Legea 303/2004 privind statutul magistratilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciara si Legea 317/2004 privind CSM.
De asemenea, pe 3 octombrie va avea loc in plenul Parlamentul European o dezbatere pe marginea protestelor violente din 10 august si a statutului de drept in Romania, discutie la care cutuma europeana prevede invitarea premierului tarii respective, in acest caz Viorica Dancila.