Cuba inchide scolile si industria neesentiala si trimite functionarii guvernamentali acasa din cauza penelor de curent care depasesc acum 12 ore pe zi pentru milioane de oameni de pe insula

externe

Guvernul comunist al Cubei a inchis scolile si industria neesentiala si a trimis vineri majoritatea functionarilor guvernamentali acasa, in incercarea de a conserva energia si de a stopa intreruperile care depasesc acum 12 ore pe zi pentru milioane de oameni de pe insula, transmite Reuters.

Cuba a inregistrat intreruperi dramatice de curent electric chiar si pentru o insula obisnuita cu acest lucru. Provincii intregi au ramas fara lumina ore in sir, iar multe locatii din afara capitalei Havana au mai putin de sase ore de energie electrica pe zi.

Oficialii de la Union Electrica, societatea publica care se ocupa de furnizarea energiei electrice (UNE) au declarat vineri dimineata ca toate serviciile guvernamentale nevitale vor fi suspendate. Scolile de toate nivelurile, de la clasa I la universitate, au fost inchise pana duminica. Activitatile recreative si culturale, inclusiv cluburile de noapte, au fost, de asemenea, inchise.

Guvernul a spus ca numai angajatii esentiali din industriile alimentare si de sanatate administrate de stat ar trebui sa se prezinte la munca.

Criza marcheaza un nou minim pe o insula in care viata a devenit din ce in ce mai insuportabila, locuitorii care sufera deja de o penurie paralizanta de alimente, combustibil, apa si medicamente.

Premierul Manuel Marrero a vorbit joi seara la televiziunea nationala, punand penele de curent pe seama infrastructurii deteriorate, lipsei de combustibil si cererii in crestere. „Lipsa de combustibil este cel mai important factor”, a spus Marrero intr-un mesaj televizat intrerupt de probleme tehnice si amanat cu cateva ore.

Vantul puternic si marea agitata care au inceput odata cu trecerea uraganului Milton saptamana trecuta au paralizat capacitatea insulei de a livra combustibil, au spus oficialii.

De asemenea, guvernul Cubei a acuzat embargoul SUA din perioada Razboiului Rece, precum si o noua runda de sanctiuni sub fostul presedinte Donald Trump, pentru dificultatile in achizitionarea de combustibil si piese de schimb pentru operarea centralelor sale pe baza de petrol.

Cele mai mari doua centrale electrice ale insulei, Antonio Guiteras si Felton, sunt ambele subproducatoare, a spus guvernul, si vor fi scoase din functiune in curand pentru intretinere, parte a unui plan de patru ani de revitalizare a infrastructurii decrepite a Cubei.

Intreprinderile private cu crestere rapida din Cuba, care au contribuit la cresterea cererii pe insula, vor avea tarife mai mari pentru energia pe care o consuma pentru a compensa deficitele, a spus Marrero.

In timp ce cererea de energie electrica creste, aprovizionarea cu combustibil a secat pe o insula care produce relativ putin.
Cel mai mare furnizor de petrol al Cubei, Venezuela, a redus transporturile catre insula la o medie de 32.600 de barili pe zi (bpd) in primele noua luni ale anului, aproximativ jumatate din cei 60.000 de barili pe zi trimisi in aceeasi perioada a anului 2023, potrivit datelor de monitorizare si documentelor interne de transport de la compania de stat PDVSA din Venezuela.

PDVSA, a carei infrastructura de rafinare este, de asemenea, in dificultate, a incercat anul acesta sa evite un nou val de deficit de combustibil acasa, lasand volume mai mici disponibile pentru export in tarile aliate precum Cuba.
Rusia si Mexic, care in trecut au trimis combustibil in Cuba, au redus foarte mult transporturile catre insula.

Deficitul a lasat Cuba sa se descurce singura pe piata spot mult mai costisitoare, intr-un moment in care guvernul sau este aproape de faliment.

Oficialii din sectorul electricitatii au spus ca totusi se asteapta ca generarea de energie sa se imbunatateasca in zilele urmatoare, deoarece vremea va permite distribuirea combustibilului din livrarile anterioare.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: