Culmea „patriotismului”: procurorii au cerut ca Alla Pugaciova, cea mai cunoscuta cantareata rusa, sa fie declarata „agent strain”
Procurorii rusi au cerut ministerului justitiei sa ia in considerare posibilitatea de a o cataloga pe Alla Pugaciova, regina muzicii pop sovietice, drept „agent strain”, o masura care ar desemna-o oficial pe cea mai faimoasa vedeta rusa drept un dusman al Kremlinului.
Alla Pugaciova, cunoscuta de generatii intregi pentru hituri precum melodia „Un milion de trandafiri” din 1982 si filmul „Femeia care canta” din 1978, si-a exprimat dezgustul fata de razboiul din Ucraina.
In 2022, ea a spus ca razboiul ucide soldati pentru scopuri iluzorii, impovareaza oamenii obisnuiti si transforma Rusia intr-un stat paria. La inceputul acestei luni, Pugaciova, in varsta de 74 de ani, a declarat ca nicio persoana normala nu s-ar intoarce in Rusia. In prezent, ea se afla in strainatate.
Vitali Borodin, un activist care conduce un grup anticoruptie si care apare in mod regulat la televiziunea de stat, a depus o cerere oficiala pentru a o recunoaste pe Pugaciova ca agent strain. Apoi, Borodin a publicat o scrisoare de la biroul procurorului general care arata ca a fost facuta o cerere catre Ministerul Justitiei pentru a lua in considerare acest lucru.
Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca nu a auzit nicio declaratie oficiala in legatura cu aceasta problema. Pugaciova, despre care se crede ca se afla in Cipru, nu a comentat imediat.
Etichetarea oficiala a acesteia ca „agent strain” ar sublinia ruptura dintre Kremlin si multe dintre legendele culturale ale Rusiei sovietice si post-sovietice cu privire la Ucraina. Un astfel de pas ar avea aproape sigur nevoie de aprobarea Kremlinului. Acesta nu s-a pronuntat inca in public cu privire la Pugaciova si ar putea inca sa opreasca procesul.
In anul 2000, New York Times a descris-o pe Pugaciova ca fiind „zeita pop-ului rusesc, Tina Turner a Moscovei cu o nota de Edith Piaf, ale carei cantece au dat glas dorintelor a milioane de oameni”. Shot, un organ de presa rusesc cu legaturi stranse cu serviciile de securitate, a declarat ca un anunt oficial ar putea fi facut la cea de-a 75-a aniversare a ei, pe 15 aprilie.
A fi etichetat ca „agent strain” este adesea primul semn de probleme serioase din partea autoritatilor din Rusia. Exista 787 de organizatii si persoane care figureaza pe lista ca atare. Eticheta are conotatii negative din epoca sovietica, iar purtatorii ei trebuie sa o plaseze in mod vizibil pe tot continutul pe care il publica. De asemenea, acestia se confrunta cu cerinte financiare si birocratice dificile.
Totusi, pentru multi opozanti ai presedintelui Vladimir Putin, denumirea este considerata o insigna de onoare – o dovada ca au tinut piept unui lider pe care il considera dictator si despre care spun ca a condus Rusia spre ruina. Sustinatorii lui Putin spun ca elita culturala pro-occidentala care a crescut dupa caderea Uniunii Sovietice in 1991 este eliminata si inlocuita cu cantareti, scriitori si artisti patrioti care vor asigura ca Rusia ramane suverana.