Casa de Cultura in care s-au strans, sambata, cei 300 de sateni din Ditrau care vor sa-i alunge pe muncitorii „de culoare” se numeste Korosi Csoma Sandor. Acesta, istoric de profesie, este nimeni altul decat „parintele tibetanismului”, atrage atentia senatorul Vlad Alexandrescu.
„300 de persoane s-au strans in Casa de Cultura la Ditrau sa discute cazul celor doi srilankezi angajati intr-o brutarie din sat.
Ironia sortii este ca aceasta casa de cultura poarta numele lui Korosi Csoma Sandor, filosof si istoric, un secui, parintele tibetanismului. De mic copil, Csoma Sandor spunea: ‘Megyek eleinket megkeresni’ (Ma duc sa-i caut pe inaintasii nostri), el dupa studii plecand in expeditie pe cont propriu in Tibet. El a facut primul dictionar tibetan-englez din istorie.
Oare cati din sala aia cunosc istoria lui Korosi Csoma Sandor? Oare cat de rusinat ar fi vazand ce fac urmasii?”, a scris Alexandrescu pe Facebook.
Directoarea fabricii de paine din Ditrau, Kollo Katalin, isi justifica decizia de a-i scoate pe cei doi brutari din Sri Lanka din procesul de productie a painii prin faptul ca localnicii „nu vor sa accepte ca oameni dintr-o alta cultura sa faca painea lor”. Ea sustine insa ca fabrica nu va renunta la cei doi muncitori, care au aflat din presa despre scandalul in mijlocul caruia se afla si „sunt foarte tristi, iar unul dintre ei chiar a plans”.
Cei doi muncitori din Sri Lanka angajati la brutaria din Ditrau vor fi mutati intr-o alta etapa a procesului de productie a painii, anuntul fiind facut sambata la dezbaterea organizata la Casa de Cultura, in care s-au discutat nemultumirile localnicilor generate de venirea acestora in comuna.
Patronii fabricii de paine din Ditrau, cea mai mare din bazinul Gheorgheni, nu au participat la dezbateri chiar daca prezenta lor a fost solicitata insistent de cei prezenti, dar au trimis comunitatii o scrisoare, in care, printre altele, si-au cerut scuze pentru ca nu i-au anuntat din timp pe localnici ca vor aduce angajati straini.
Directoarea fabricii de paine, Kollo Katalin, a declarat ulterior presei ca a primit mai multe semnale de la localnici legate de faptul ca nu ar avea o problema cu muncitorii sri-lankezi, dar nu vor ca ei sa atinga painea.
„Propunerea noastra a fost ca cei doi brutari calificati sa fie cuprinsi intr-o alta etapa a productiei si deocamdata sa ne ajute langa cuptoare, iar ceilalti cinci brutari cu care am facut contracte (patru din Nepal si unul din Sri Lanka – n.r.) nu vor fi adusi decat daca in urmatoarele sase luni vom putea sa angajam cinci brutari calificati dintre localnicii nostri. (…) Principala problema este ca ei (localnicii – n.r.) nu vor sa accepte ca oameni dintr-o alta cultura sa faca painea lor. De foarte multe ori au atacat faptul ca ei nu au probleme cu persoanele respective, dar, totusi, sa nu atinga painea lor, a noastra”, a sustinut Kollo Katalin, citata de Agerpres.
Ea a punctat ca au fost adresate scuze localnicilor pentru ca nu i-au informat din timp ca vor veni angajati din Sri Lanka, directoarea adaugand ca firma nu va renunta la cei doi angajati.
Potrivit acesteia, firma a fost contactata de consulul onorific al Republicii Sri Lanka, el exprimandu-si ingrijorarea fata de situatie si a solicitat sa se faca demersuri pentru ca cei doi angajati sa fie in siguranta.
„Consulul onorific ne-a contactat telefonic. Sunt foarte ingrijorati de situatia angajatilor nostri si ne-a spus ca avem o zi la dispozitie ca sa ii mutam din Lazarea, in siguranta, in Gheorgheni. Astazi sunt deja mutati in Gheorgheni, sunt in siguranta si sunt foarte bucurosi”, a precizat Kollo Katalin.
Aceasta a spus ca cei doi muncitori au aflat din presa despre scandalul in mijlocul caruia se afla si ca sunt foarte tristi, iar unul dintre ei chiar a plans.
„Ieri, deja, Piumal a plans, era foarte trist, a aflat de la stiri ca cea mai mare problema este culoarea pielii lor”, a povestit directoarea fabricii.
La dezbaterile de la Caminul Cultural din Ditrau au participat aproximativ 300 de persoane, cele mai multe dintre nemultumirile exprimate la microfon fiind legate de modul in care patronul fabricii de paine s-ar fi purtat cu unii dintre ei, care au fost in trecut angajati la firma respectiva, acuzand faptul ca erau tratati ca sclavi si ca nu erau platiti suficient.
Multi dintre vorbitori au respins acuzatiile de rasism la adresa locuitorilor din Ditrau, sustinand ca nu este vorba despre asa ceva.
Primarul localitatii, Puskas Elemer, care a inceput sedinta cu ochii in lacrimi, a declarat ca, in cursul zilei de luni, urmeaza sa se redacteze o petitie cu solicitarile oamenilor la adresa patronului firmei.
„In primul rand, sunt bucuros ca oamenii s-au linistit, a iesit din ei tot ceea ce au vrut sa spuna catre firma si asa ne-am inteles ca luni, cu niste participanti, vom face o petitie catre firma cu cerintele, pe care le vom preda eu ca mediator si speram ca se va rezolva aceasta situatie”, a spus Puskas Elemer, dupa dezbateri.
Intrebat daca cei doi cetateni din Sri Lanka vor fi nevoiti sa paraseasca localitatea, el a spus ca nu stie deocamdata, dar ca spera ca nu se va intampla acest lucru.
„Va rog frumos sa ma lasati sa nu raspund acum, pentru ca inca nu stiu. Nu suntem rasisti, nu asta e problema. Acum nu stiu sa raspund la intrebare, dar sper ca nu”, a sustinut edilul.
Un sondaj realizat de CURS in perioada 30 octombrie-5 noiembrie arata ca romanii pun educatia…
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca este "gata sa reia contactul" cu Donald…
Spitalul Universitar din Basel prescrie bere pentru a trata efectele delirului la pacientii de terapie…
Presa pro-guvernamentala de la Budapesta noteaza indignata ca presedintele roman Klaus Iohannis i-a intors spatele…
Rusia tine minte si are in vedere declaratiile presedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump,…
Cu un zambet satisfacut si strangeri de maini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea…