Categories: actualitate

Cultivatorii olandezi de flori cer amanarea introducerii controalelor la frontierele britanice

Cultivatorii olandezi de flori au cerut guvernului britanic sa amane controalele la frontiera post-Brexit pentru plantele si alimentele care urmeaza sa intre in tara incepand cu aceasta luna, sustinand ca exportatorii nu sunt pregatiti si ca orice intarziere la vama ar putea duce la „daune si pierderi substantiale”, potrivit The Guardian.

VGB, asociatia olandeza a angrosistilor in produse de floricultura, a scris guvernului britanic avertizandu-l cu privire la „ingrijorarile semnificative” legate de pregatirea industriei pentru aceste schimbari, afirmand ca acestea vor provoca perturbari de Ziua Indragostitilor si Ziua Mamei, sezonul de varf pentru acest sector.

Controalele, care fac parte dintr-un nou regim de frontiera post-Brexit, vor impune importatorilor europeni sa furnizeze certificate de sanatate pentru produsele de origine animala si vegetala cu „risc mediu si ridicat” incepand cu 31 ianuarie, in timp ce inspectiile fizice ale acestor bunuri vor incepe la sfarsitul lunii aprilie.

Introducerea acestor verificari a fost deja amanata de guvern in cinci randuri. Insa VGB solicita o noua perioada de gratie, cu amanarea controalelor fizice pana in septembrie 2025. De asemenea, doreste o revizuire a florilor care ar trebui sa fie considerate de risc ridicat.

Intr-un rezumat al scrisorii, directorul VGB, Matthijs Mesken, a declarat: „Dorim sa ne exprimam ingrijorarea cu privire la iminenta introducere a certificatelor fitosanitare pentru produsele cu risc mediu, programata pentru 31 ianuarie 2024.

„Acest moment coincide cu varful absolut al sezoanelor, ceea ce reprezinta o provocare pentru industria noastra.”

El a declarat ca, desi doar cinci tipuri de flori ar fi considerate „de risc mediu”, acestea sunt prezente in aproape 85% din transporturile expediate din cauza buchetelor mixte si ar cauza probleme pentru exportatorii olandezi.

Noua certificare din ianuarie va fi urmata de controale fizice mai stricte asupra produselor incepand cu 30 aprilie.

In scrisoare se arata ca verificarile din aprilie ar putea insemna intarzieri in ceea ce priveste sosirea produselor la destinatie si, de asemenea, ar putea duce la deteriorarea substantiala a plantelor in timpul controalelor la frontiera.

Mesken a declarat: „Introducerea [controalelor] … chiar in mijlocul sezonului de plantare si chiar inainte de sarbatorile de primavara ridica probleme suplimentare”.
El a explicat ca volumele zilnice considerabile care trec frontierele in aceasta perioada coincid cu starea cea mai vulnerabila a plantelor, in timpul infloririi, si ar insemna ca orice intarziere ar putea duce la „daune si pierderi substantiale”.

Guvernul a declarat ca strategia de frontiera are ca scop „protejarea Marii Britanii impotriva amenintarilor la adresa biosecuritatii”, iar noile controale vor folosi „libertatile Brexit pentru a simplifica controalele la importul de bunuri din intreaga lume”.

Cu toate acestea, VGB a declarat ca Marea Britanie se mandreste in prezent cu „cea mai eficienta frontiera din Europa” si ca este esential ca acest lucru sa fie mentinut pentru intreaga retea logistica. VGB a sugerat ca guvernul britanic sa amane controalele fizice ale importurilor de plante pana cel putin in septembrie 2025.

Au existat preocupari generalizate cu privire la faptul ca noile controale ar putea risca sa creasca preturile alimentelor si plantelor, deoarece importatorii nu pot absorbi noile costuri legate de noile controale.

Fresh Produce Consortium (FPC), un organism industrial care sustine ca reprezinta 70% din lantul de aprovizionare cu produse proaspete din Regatul Unit, a estimat ca costurile anuale suplimentare de peste 10 milioane de lire sterline generate de taxele de import ar trebui sa fie transferate catre consumatori.

Departamentul pentru Mediu, Alimentatie si Afaceri Rurale a declarat pentru FT ca tehnologia va reduce costurile noii frontiere, iar oficialii vor incerca sa reduca la minimum intreruperile atunci cand vor pune in aplicare modelul operational al obiectivelor de frontiera (BTOM).

Un purtator de cuvant al Defra a declarat: „Lucram indeaproape cu partile interesate din toate sectoarele afectate din Regatul Unit, din UE si cu partenerii comerciali din intreaga lume pentru a sprijini pregatirea pentru BTOM.”

Urmareste-ne si pe:
Karina Macovei

Share
Published by
Karina Macovei

Recent Posts

Economistul Nouriel Roubini, cel care a prezis criza mondiala din 2008, avertizeaza ca politicile protectioniste ale lui Donald Trump vor crea un haos care va lovi intreaga lume

Agenda economica propusa de Donald Trump ridica riscul unuia dintre cele mai defavorabile scenarii pentru…

14 minute ago

Patru experti militari sau din cadrul NASA au depus marturie in Congres ca armata americana a capturat OZN-uri si a folosit ingineria inversa pentru a reproduce tehnologiile acestora

Comisia pentru Supraveghere si Responsabilitate a Camerei Reprezentantilor din SUA a organizat miercuri o audiere…

30 de minute ago

Contractele angajatilor straini din Iasi, verificate in detaliu de ITM

Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi a desfasurat o ampla campanie de verificare a angajatorilor…

42 de minute ago

O fi de la prea multi pumni in cap? Sylvester Stallone ii aduce osanale lui Donald Trump, numindu-l „al doilea George Washington” – VIDEO

Sylvester Stallone l-a intampinat joi seara pe Donald Trump pe scena la un eveniment organizat…

45 de minute ago

Presedintele Iohannis munceste si in weekend: el va efectua, de vineri pana luni, o vizita oficiala in Germania

Presedintele Klaus Iohannis va efectua, de vineri pana luni, o vizita oficiala in Republica Federala…

O oră ago

Cel mai in varsta angajat al Primariei Bistrita are 75 de ani, 52 de angajati cumuleaza pensia cu salariul. Primarul Gabriel Lazany anunta restructurari si eficientizarea activitatii

Primarul municipiului Bistrita, Gabriel Lazany, a prezentat planuri pentru restructurarea si reorganizarea personalului din cadrul…

O oră ago