externe

Cum a adus pacea Rusia in Kazahstan: „Daca iesiti iar sa protestati va vom ucide”. Marturiile protestatarilor, cum a fost zdrobita revolutia

BBC a dat publicitatii, vineri, un reportaj din Kazahstan, in care sunt difuzate marturii ale protestatarilor raniti. Acestia au fost vanati de fortele de securitate ale regimului sustinut de Rusia chiar si in spitale.

Iata ce a publicat BBC:

Barbatii inarmati in uniforme au verificat fiecare sectie de spital, strigand ca sunt in cautarea persoanelor ranite in timpul tulburarilor care au facut zeci de morti. Asel, care fusese impuscata in timpul violentelor si era tratata la spitalul din Almati, cel mai mare oras din Kazahstan, si-a amintit intalnirea infioratoare: „Unul dintre ei a strigat: ‘daca iesiti din nou sa protestati, va vom ucide'”.

Ea crede ca barbatii inarmati faceau parte din fortele speciale de politie sau din serviciile de securitate si ca ii strangeau pe toti cei care participasera la protestele antiguvernamentale. Ei au incercat sa o ia pe Asel cu ei, dar aceasta era prea grav ranita pentru a merge. Numele ei a fost schimbat pentru a-i proteja identitatea.

La fel ca multi altii, ea s-a alaturat la inceputul lunii ianuarie la ceea ce a inceput ca proteste pasnice impotriva cresterii pretului la combustibil. Kazahstanul are unele dintre cele mai mari rezerve de petrol din lume, dar majoritatea populatiei nu beneficiaza de aceasta bogatie.

Demonstratiile au degenerat rapid in tulburari in masa si jafuri care au dus la cea mai mare varsare de sange din cei 30 de ani de independenta a fostului stat sovietic. Autoritatile sunt acuzate de utilizarea excesiva a fortei pentru a restabili ordinea. Oficial, 225 de persoane au fost ucise si multe altele au fost ranite. Aproximativ 10.000 de persoane au fost retinute in urma tulburarilor, spun autoritatile.

La fel ca multi altii, Asel, in varsta de 57 de ani, este acum ingrijorata ca ar putea fi arestata si acuzata ca a participat la tulburari. Biroul procurorului general din Kazahstan a deschis aproape 700 de dosare penale. Unii dintre cei acuzati sunt acuzati de terorism, crima si tentativa de rasturnare a guvernului. Grupurile pentru drepturile omului spun ca autoritatile iau masuri drastice impotriva tuturor celor care au participat la proteste, inclusiv a demonstrantilor pasnici.

Chiar si cei care pur si simplu au postat pe Facebook in sprijinul protestelor sunt retinuti. Acestia se confrunta cu batai si tortura, spun activistii. „Nu exista prezumtia de nevinovatie”, a declarat Bakhytzhan Toregozhina, un activist pentru drepturile omului din Almati. „Toti sunt potentiali teroristi pentru autoritati si incearca sa le smulga marturisiri cu forta”.

Unul dintre activisti, Muratbek Yesengazy, care a participat la protestul din piata principala din Almaty, este acuzat ca a participat la violente. Avocatul sau a declarat pentru BBC ca a fost batut in detentie – fotografiile arata piciorul sau acoperit de vanatai.

Autoritatile neaga categoric ca vreun detinut ar fi fost batut sau torturat.

Cei care nu au participat la violente „nu ar trebui sa se ingrijoreze”, a declarat pentru BBC Saltanat Azirbek de la Departamentul de Politie din Almati, adaugand ca vor fi eliberati dupa ce vor fi stabilite faptele.

Inca nu este clar cum protestele pasnice s-au transformat atat de violent. Initial, starea de spirit a multimii era de sarbatoare atunci cand oamenii s-au adunat pe 4 ianuarie. Ei au cantat imnul Kazahstanului si au scandat revendicari politice.

„Multimea era foarte diversa”, isi aminteste Timur Nusimbekov, un jurnalist local care a urmarit desfasurarea evenimentelor in Almaty. „Erau oameni din suburbii, oameni din centrul orasului. Erau hipsteri si tineri muncitori”.

Atmosfera a inceput sa se schimbe atunci cand autoritatile au aruncat cu grenade paralizante si au tras cu gaze lacrimogene pentru a dispersa multimea, ceea ce a dus la ciocniri intre politie si protestatari.

A doua zi, pe 5 ianuarie, tensiunile au crescut. Unele persoane aflate in piata din Almaty erau inarmate cu cutite si pusti de vanatoare, spune Nusimbekov. Azirbek, de la politia din Almati, a declarat ca „barbati bine pregatiti si versati in tactici de lupta” au atacat politia cu scopul de a le confisca armele.

Protestatarii care au fost acolo acuza provocatori neidentificati. „Am protestat pasnic”, a declarat pentru BBC un activist, Konay Abdiyev. „Dar apoi a sosit un grup de tineri si au fugit direct spre primarie. Nu i-am putut opri. Au distrus masini si au spart geamuri. Purtau masti care le ascundeau fetele. Ne era frica chiar si sa ne uitam in ochii lor de teama ca ne vor ataca”.

Evenimentele au scapat curand de sub control. Unii dintre cei din multime au ocupat primaria si i-au dat foc. Sunetele focurilor de arma si ale grenadelor paralizante au zguduit piata.

Unul dintre cei loviti de gloante a lovit-o pe Asel: „Simteam cum imi tasneste sangele din picior. Mi-am recapatat cunostinta cand doi barbati ma trageau, acoperindu-ma cu scuturile lor. Mi-au strigat sa ma ascund, in timp ce gloantele treceau pe langa mine.”

A fost urcata intr-un camion si dusa la spital. „Imi amintesc ca erau multi oameni in interiorul camionului. Am gemut de durere. Mai multe persoane erau deasupra piciorului meu ranit. Unii dintre ei nu respirau”.

Cei care au ramas in piata pe 6 ianuarie au incercat sa organizeze un miting pasnic, printre care multi barbati si femei in varsta care doreau sa se puna capat impuscaturilor. Protestatarii au tinut un banner pe care scria: „Nu suntem teroristi, suntem oameni pasnici”.

Dar in acea seara au sosit soldati in vehicule blindate si au blocat piata din ambele parti.

„Eram in apropierea monumentului independentei”, isi aminteste Saltanat Khamzina, un alt protestatar. „Oamenii purtau steagul Kazahstanului. S-au aliniat si au fluturat cu mainile [pentru a arata ca sunt neinarmati]”.

In jurul orei 19:00, militarii au deschis focul. „Parea ca trag in aer, dar oamenii din spatele nostru cadeau morti. Nu si cei din primul rand – ei nu au fost loviti. Deci, probabil ca au fost lunetisti care au tras sub zgomotul focurilor de arma”, a declarat Saltanat.

Un alt protestatar, Meirkhan Abdumanapov, s-a adapostit langa monumentul independentei, unde a vazut un barbat de aproximativ 50 de ani care fusese ranit. „Gemea si nu se putea misca. Doua fete tinere de aproximativ 17 sau 18 ani si un alt tanar zaceau unul peste altul. Nu dadeau niciun semn de viata. Am fost atat de furios incat mi-am promis ca voi spune tuturor ca au tras in protestatari pasnici.”

Azirbek, de la politia din Almat, a insistat ca fortele de securitate au folosit forta letala doar in legitima aparare.

Intre timp, guvernul kazah a dat vina pentru violente pe „teroristi” cu legaturi internationale, pentru care nu a furnizat nicio dovada. Au existat, de asemenea, rapoarte privind o lupta interna pentru putere legata de fostul presedinte Nursultan Nazarbaiev.

Indiferent care a fost cauza varsarii de sange, jurnalistul local Timur Nusimbekov avertizeaza ca „protestatarii pasnici, activistii si jurnalistii nu trebuie confundati cu jefuitorii si banditii”.

Autoritatile, spune el, incearca sa acopere „greselile masive pe care le-au facut si care au dus la cea mai grava catastrofa umanitara din istoria Kazahstanului”.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Sondaj catastrofal pentru Ciolacu, 89% dintre romani isi doresc un presedinte „educat”. Educatia, prima calitate la care se uita alegatorii romani

Un sondaj realizat de CURS in perioada 30 octombrie-5 noiembrie arata ca romanii pun educatia…

3 ore ago

Cum l-a ignorat Iohannis pe iliberalul Orban cand a ajuns la Budapesta: „I-a intors spatele”. Recent, Orban a facut declaratii jignitoare la adresa Romaniei

Presa pro-guvernamentala de la Budapesta noteaza indignata ca presedintele roman Klaus Iohannis i-a intors spatele…

3 ore ago

Ce spune acum Kremlinul despre promisiunea lui Trump ca va „puna capat razboiului in 24 de ore”

Rusia tine minte si are in vedere declaratiile presedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump,…

22 de minute ago

Orban, triumfator in fata liderilor UE dupa ce „bunul prieten Trump” a castigat: „Are o linie directa cu presedintele ales al SUA”

Cu un zambet satisfacut si strangeri de maini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea…

39 de minute ago

Cercetatorii au descoperit ce erau bilele negre misterioase care au ajuns pe plajele din Sydney: mini aglomerari de deseuri urat mirositoare

Misterul bilelor negre care au aparut pe unele dintre cele mai cunoscute plaje din Sydney,…

4 ore ago

Badalau a primit „Medalia de borfas” de la protestatarul „Ceausescu”. PSD-istul are o masina de 200.000 de euro, cu sofer

Protestatarul Marian Tivilic, supranumit "Ceausescu", l-a asteptat vineri pe Niculae Badalau, fost vicepresedinte al PSD,…

2 ore ago