Islanda a testat 10% din populatie pentru noul coronavirus, iar aceasta mica tara, cu o populatie de 364.000 de locuitori, a inceput depistarea cu o luna inainte ca primul pacient sa fie confirmat pe teritoriul sau, ceea ce poate fi considerat un caz de manual pentru gestionarea pandemiei, relateaza miercuri AFP, citata de Agerpres.
Intr-un studiu publicat marti in jurnalul medical american New England Journal of Medicine, cercetatori de la universitati islandeze si de la compania locala deCODE Genetics, filiala a gigantului american Amgen, au oferit rezultatele importantului program de screening lansat la 31 ianuarie, cand boala cauzata de coronavirus nu era inca numita COVID-19 si cu mai mult de o luna inainte de declararea pandemiei.
Doua campanii de screening au fost realizate. Prima a inceput la 31 ianuarie si a vizat persoanele simptomatice si calatorii care se intorceau din zonele de risc (initial China si Alpii austrieci, italieni si elvetieni) sau care intrasera in contact cu persoane infectate. S-a constatat ca 13,3% din cele peste 9.000 de persoane testate erau infectate, la sfarsitul lunii martie.
Primul caz pozitiv a fost confirmat la 28 februarie.
A doua campanie de screening a fost lansata de deCODE Genetics pe 13 martie pentru restul populatiei, fiind destinata tuturor islandezilor fara simptome sau cu simptome usoare, care nu se aflau in carantina. Proportia cazurilor pozitive a fost mult mai mica: intre 0,6 si 0,8%.
Pana in prezent, peste 36.000 de teste au fost efectuate in Islanda, ceea ce face ca aceasta insula sa fie campioana mondiala la screening pe cap de locuitor, noteaza AFP. In aceasta tara au fost testati de zece ori mai multi locuitori decat in Coreea de Sud (10 teste la 1.000 de locuitori, conform site-ului Our World in Data), aceasta din urma fiind de asemenea data drept exemplu pentru implementarea rapida a testarilor pentru monitorizarea evolutiei pandemiei.
Care a fost scopul acestei campanii masive de depistare? Aparent, a ajutat la reducerea circulatiei virusului prin localizarea persoanelor infectate si contagioase, dar care nu prezentau simptome sau care au crezut ca aveau doar o raceala sau o gripa.
Dupa ce aflau ca testele lor erau pozitive, persoanele respective trebuiau sa se auto-izoleze acasa pana la zece zile, pana la disparitia febrei sau pana la un test negativ, iar toti cei care intrau in contact cu acestea trebuiau sa intre in carantina timp de doua saptamani. Daca nu ar fi fost testate, probabil ca nu s-ar fi izolat si ar fi infectat alte persoane fara stirea lor.
Islanda s-a remarcat prin faptul ca nu a inchis cresele si scolile primare; liceele si universitatile au fost inchise la 16 martie, masura fiind aplicata apoi piscinelor, salilor de sport, cinematografelor, barurilor si restaurantelor.
In prezent, Islanda a depistat 1.720 de cazuri, un procent ridicat in comparatie cu alte tari care nu testeaza decat pacientii internati, insa numarul deceselor (opt) raportate la populatie este de zece ori mai mic decat in Franta. Guvernul islandez estimeaza ca varful a trecut si va redeschide liceele, universitatile, muzeele si saloane de coafura la data de 4 mai.
Studiul ofera alte doua informatii interesante. O proportie ridicata dintre cei care au avut rezultate pozitive la teste, 43%, nu au prezentat simptome (sau nu inca). O noua dovada conform careia purtatorii asimptomatici si presimptomatici sunt numerosi.
De asemenea, oamenii de stiinta au secventiat genomul din 600 de probe de virus pentru a afla ce tulpini circulau. Ca toate virusurile, SARS-CoV-2, dupa numele sau stiintific, sufera mutatii prin replicare, ceea ce permite reconstituirea unui fel de arbore genealogic si geografic. Potrivit analizelor, virusul a fost introdus in aceasta tara de islandezii intorsi din Italia si Austria. Apoi, se pare ca a fost adus de calatorii care se intorceau din Regatul Unit, inainte ca acesta sa fie declarat zona de risc, ceea ce sugereaza ca virusul circula destul de devreme printre britanici.
Nava de spionaj Yantar a fost observata operand drone intr-o zona care contine infrastructura submarina…
Postul Craciunului 2024 a inceput pe 15 noiembrie, si se va incheia pe 24 decembrie.…
Gigantul auto Stellantis (cu marcile Fiat, Alfa Romeo si Lancia, in Italia) nu are intentia…
Luni, 18 noiembrie, politistii de penitenciare, reprezentati de Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor…
Fosta sotie a marelui actor Toma Caragiu, actrita Elena Caragiu, a decedat in Statele Unite,…
Ana Birchall, candidat independent la alegerile prezidentiale, sustine ca aproape toate bunurile trecute in declaratia…