Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelemski, a sugerat duminica ca Bahmutul a cazut in mainile Rusiei. In acelasi timp, pe retelele de socializare, inclusiv pe conturi care sustin Moscova, au aparut imagini cu un atac extrem de violent, cu fosfor alb.
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a parut sa confirme duminica pierderea orasului Bahmut in fata trupelor ruse, cand a fost intrebat inaintea unei intalniri cu Joe Biden daca localitatea se mai afla sub controlul Kievului, relateaza Reuters si AFP.
„Cred ca nu”, a afirmat presedintele ucrainean. „Astazi, Bahmut nu este decat in inimile noastre”, a adaugat el.
Rusia a anuntat sambata ca a cucerit integral orasul devastat din estul Ucrainei, ceea ce ar marca sfarsitul celei mai lungi si sangeroase batalii din razboiul de 15 luni,
„Este o tragedie. Nu mai este nimic in acest loc”, le-a mai spus Zelenski jurnalistilor.
Imagini postate pe retelele de socializare arata ca rusii au folosit munictii interzise, precum fosforul alb. Pe un cont pro-Rusia, administratorii se intreaba de ce Ucraina insista sa lupte chiar si pana la ultima strada.
Rusia a folosit deja un numar „urias” de arme si tipuri de munitii de cand a declansat invazia in Ucraina. Printre cele mai controversate astfel de arme sunt cele incendiare, inclusiv asa-numitul „fosfor alb”, o substanta gelatinoasa de consistenta cerii, care, atunci cand arde, produce o perdea groasa de fum alb. Fosforul alb este insa extrem de periculos atunci cand este folosit in zonele civile populate si provoaca arsuri extrem de grave la contactul cu pielea.
Armele incendiare au la baza substante inflamabile. Atunci cand ard, ele produc flacari extrem de luminoase: acesta este si motivul pentru care aceste arme sunt folosite inclusiv la iluminarea tintelor in conditii de vizibilitate reduse. La contactul cu oxigenul, fosforul alb arde la o temperatura de 800 de grade Celsius. In contact cu pielea umana, fosforul alb arde pana la os, conform expertilor consultati de Moscow Times. „Arsurile provocate de fosforul alb sunt extrem de neplacute, pentru ca in acest caz nu vorbim despre focul obisnuit: daca pui apa, e si mai rau”, a declarat Brian Castner, expert Amnesty International.
Pana in prezent, Moscova nu a confirmat oficial folosirea de fosfor alb in Ucraina.
Presedintele rus Vladimir Putin i-a felicitat duminica pe militarii rusi si pe mercenarii din grupul Wagner pentru „eliberarea” orasului Bahmut, pe care il identifica cu numele sau din perioada sovietica, Artiomovsk, relateaza Reuters.
Intr-un comunicat publicat pe site-ul Kremlinului, Putin afirma ca lupta – cea mai lunga din razboiul de 15 luni – s-a incheiat cu victoria Rusiei si ca toti cei care au excelat in tabara rusa vor fi recompensati de stat.
„Seful statului a felicitat grupurile de asalt ale Wagner, precum si membrii unitatilor Fortelor Armate Ruse care le-au furnizat sprijinul necesar si acoperire pe flancuri, pentru incheierea operatiunii de eliberare a Artiomovks”, se mentioneaza in comunicat.
„Toti cei care s-a distins vor fi premiati de stat”, se mai mentioneaza in comunicat.
Pe de alta parte, presedintele ucrainean, despre care presa internationala a scris ca a parut sa confirme pierderea Bahmut la summitul G7 de la Hiroshima, a retractat duminica prin purtatorul sau de cuvant.
„Intrebarea jurnalistului: rusii sustin ca au cucerit Bahmut”, a scris Serhii Nikiforov pe Facebook. „Raspunsul presedintelui: Cred ca nu”.
„In acest mod, presedintele a negat cucerirea Bahmut”, a adaugat Nikiforov in ucraineana.
UPDATE
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminica, la finalul summitului G7, ca trupele rusesti se afla in Bahmut, dar orasul „nu este ocupat”, a doua zi dupa ce Moscova a revendicat cucerirea completa a orasului, relateaza AFP, citata de Agerpres.
„Astazi, ei sunt in Bahmut. Bahmut nu este ocupat de Rusia astazi”, a spus Zelenski intr-o conferinta de presa de la finalul summitului G7 din Hiroshima, dupa o prima serie de declaratii ambigue inainte de intalnirea cu Joe Biden, mai devreme, duminica.
„Nu pot sa impartasesc cu voi opiniile tactice ale militarilor nostri. Cel mai dificil ar fi sa existe o eroare tactica la Bahmut si ca oamenii nostri sa fie incercuiti”, a adaugat Zelenski.
Viceministrul ucrainean al apararii, Ganna Maliar, a dat asigurari anterior ca trupele de la Kiev controleaza inca „anumite instalatii industriale si infrastructuri” in oras si ca au „incercuit partial” Bahmut datorita unui recent avans pe flancurile de nord si de sud. De asemenea, presedintele ucrainean a comparat distrugerile provocate de luptele de la Bahmut cu cele cauzate de bomba atomica de la Hiroshima, in 1945.
„Va spun cu sinceritate ca fotografiile din Hiroshima distrusa imi reamintesc de Bahmut. Nu mai exista nimic in viata, toate cladirile sunt distruse (…), o distrugere absoluta si totala”, a declarat Zelenski in conferinta de presa.
Mii de cetateni slovaci au iesit aseara pe strazile tarii pentru a protesta impotriva guvernului…
Ministrul finlandez de externe, Elina Valtonen, i-a indemnat pe liderii occidentali sa se abtina de…
Politistii din Suceava atrag atentia asupra unei noi metode de inselaciune, dupa ce un sofer…
Ucraina va aplica de luni "masuri de restrictie" in consumul de electricitate pe tot teritoriul…
Autoritatile din Sinaia au inceput procesul de inzapezire artificiala pe partia Laptici 1 din Valea…
Franta si Marea Britanie au decis sa permita Ucrainei sa loveasca in adancimea teritoriului rus…