Cum a combinat dinastia seicilor din Emiratele Arabe Unite afacerile cu politica pentru a deveni cea mai bogata familie din lume
Pentru seicii arabi al-Nahyans, care guverneaza Emiratele Arabe Unite, politica a devenit o parte importanta a afacerilor in ultimii ani, iar afacerile au devenit o modalitate eficienta de a creste influenta politica. Agentia Bloomberg, preluata de Meduza, descrie modul in care cea mai bogata familie din lume se foloseste de antreprenoriat pentru a-si creste nu doar averea, ci si puterea.
Seicul Tahnoun bin Zayed al-Nahyan se remarca prin faptul ca pastreaza un profil discret intr-o regiune in care bogatia obisnuieste sa fie afisata. Acest mister da nastere la multe zvonuri in jurul unui membru al dinastiei regale din EAU. Potrivit unora dintre ei, el este cel care gestioneaza o parte semnificativa din averea celei mai bogate familii din lume.
Emiratele Arabe Unite detin aproximativ 6% din rezervele dovedite de petrol din lume. Avand in vedere ca o parte impresionanta din profiturile obtinute din vanzarea acestora este concentrata in mod traditional in mainile oficialilor guvernamentali, nu este nimic surprinzator in bogatia familiei al-Nahyans in sine. Cu toate acestea, investitiile in orice, de la linia de lenjerie intima a Rihannei pana la SpaceX a lui Elon Musk, au ajutat familia sa isi sporeasca averea pana la proportii fara precedent.
Familia al-Nahyans are o avere neta de cel putin 300 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Asta inseamna ca seicii sunt cu aproximativ 75 de miliarde de dolari inaintea oamenilor de afaceri americani Waltons, considerata mult timp cea mai bogata familie din lume datorita dominatiei pietei de retail de catre lantul lor de magazine Walmart. Analistii au ajuns la concluzii similare examinand documente de reglementare, inregistrari imobiliare si informatii corporative.
Determinarea cu precizie a averii familiei al-Nahyans pare a fi o sarcina deloc facila, din cauza faptului ca in EAU limitele dintre bugetul de stat si starea dinastiei conducatoare sunt departe de a fi intotdeauna evidente. Unele dintre bunurile familiei sunt in proprietate privata, in timp ce altele sunt detinute in mod oficial de agentii guvernamentale. Cu toate acestea, chiar si partea de proprietate care apartine doar in mod oficial familiei al-Nahyan ii face pe acestia mai bogati decat alti magnati ai petrolului din regiune, inclusiv monarhii din Arabia Saudita.
Seicul Tahnoun, care, de altfel, are centura neagra la jiu-jitsu, reprezinta simultan familia atat in public, cat si in spatele usilor inchise. El este cel care conduce fondul suveran de investitii ADQ si administreaza cea mai mare banca din tara, First Abu Dhabi Bank. Printre alte afaceri de familie conduse de Tahnoun se numara compania de investitii International Holding Company, a carei valoare a crescut vertiginos cu 28.000% in ultimii cinci ani.
Familia al-Nahyan detine clubul de fotbal Manchester City, care a devenit de patru ori campioana a Angliei incepand din 2017, precum si mai mult de o duzina de castele si palate in intreaga Europa. La baza ascensiunii familiei a stat Royal Group, o retea de companii cu peste 27.000 de angajati specializati in diverse domenii, de la finante la robotica. In ultimii 20 de ani, a crescut de la o intreprindere relativ modesta la un gigant cu o valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari.
Concomitent cu statul al-Nahyanilor, influenta lor in regiune si in intreaga lume este in crestere. Rolul cheie in dezvoltarea imperiului de afaceri si in medierea politica ii apartine seicului Tahnoun. Expertii interpreteaza investitiile pe care acesta le-a autorizat in Turcia si Egipt ca fiind un alt pas in proiectul fratelui sau, emirul din Abu Dhabi si presedintele Emiratelor Arabe Unite, seicul Mohammed bin Zayed, de a-si extinde influenta globala.
Tahnoun, Mohammed si cei patru frati ai lor sunt fiii fondatorului si primului sef de stat, Zaid bin Sultan al-Nahyan, din cea de-a treia sotie a sa. O alta figura-cheie a puterii din randul lor ar trebui considerata seicul Mansour, care detine functia de viceprim-ministru, gestioneaza Banca Centrala si fondul suveran al guvernului federal Emirates Investment Authority.
Prin intermediul Royal Group, familia regala nu numai ca investeste in companii din intreaga lume, ci si angajeaza personal, inclusiv bucatari celebri si garzi de corp. Richard Clarke, fost consilier al administratiei americane si consultant de lunga durata al lui Mohammed bin Zayed, observa ca aceasta structura ramane singura din imperiul ramificat in care al-Nahyanii sunt dispusi sa isi asume riscuri. Alte intreprinderi de investitii, Mubadala Investment Co. si Abu Dhabi Investment Authority, cu active combinate de peste 1 200 de miliarde de dolari, functioneaza mai mult ca fondurile suverane traditionale, orientate spre stabilitate.
Oamenii de afaceri straini organizeaza cel mai adesea colaborari cu familia pe superyachtul Tahnuna, unul dintre cele cel putin trei detinute de al-Nahyans. Printre oaspetii ambarcatiunii de agrement sunt zariti in mod regulat antreprenori influenti de pe Wall Street, care cauta sa stabileasca un contact si sa isi arate respectul fata de seici.
„De ce am fost bucuros sa il intalnesc pe seicul Tahnoun?” a intrebat investitorul privat si miliardarul Tom Barrack, membru al cercului intim al fostului presedinte american Donald Trump. Pentru ca este unul dintre cei mai mari oameni de afaceri din lume. Mari antreprenori, investitori suverani si parteneri de management apar in fiecare seara in sufrageria sa.
Pe langa Tom Barrack insusi, printre oaspetii notabili ai lui Tahnoun s-au numarat investitorul imobiliar si miliardarul american Sam Zell, industriasul indian Adani Gautam si bancherul columbian Jaime Gilinsky. Barrak a fost achitat luna trecuta de lobby ilegal pentru interesele EAU. In incercarea de a asigura un parteneriat cu Tahnoun, americanul i-a oferit acestuia o carte rara despre rasa de cai arabi si a mers cu el intr-o plimbare prin desertul marocan.
Tahnoun prefera sa conduca personal afacerile, dar, cu toate acestea, deleaga unele sarcini mai multor asociati de incredere. Sophia Abdellatif Laski, o finantatoare de origine marocana, care colaboreaza cu seicul de aproximativ 20 de ani, poate fi considerata unul dintre membrii cercului sau intim.
Am comunicat cu multe persoane care detin functii de supervizare in intreaga lume – a povestit Sam Zell. „Printre acestia, reprezentantii din Abu Dhabi, inclusiv seicul Tahnoun si Sophia, ocupa un loc in varf”.
Valoarea unora dintre investitiile Grupului Regal a crescut considerabil in ultimii ani. Un loc special in aceasta lista este ocupat de International Holding Company (IHC), care din 2017 a inregistrat cele mai bune rezultate in randul afacerilor cu o valoare de peste un miliard de dolari la nivel mondial. De-a lungul istoriei sale, IHC, care este detinuta majoritar de Royal Group, a crescut de la o companie de investitii in piscicultura putin cunoscuta la cea mai valoroasa companie din EAU si valoreaza acum mai mult decat McDonald’s Corp si Nike Inc. Cu toate acestea, nici macar ascensiunea rapida a IHC nu ii atrage pe unii investitori – acestia sunt ingrijorati de lipsa de transparenta a operatiunilor. Ingrijorarile sunt legate de faptul ca societatea nu este inclusa in indicele bursier global MSCI si nu este evaluata de analisti bursieri.
Majoritatea bancilor internationale refuza sa faca afaceri cu IHC de teama valorii de piata umflate a companiei, care este de aproape 18 ori mai mare decat valoarea contabila (comparativ, de exemplu, cu diferenta de 1,5 ori intre valoarea de piata si cea contabila a holdingului Berkshire Hathaway al lui Warren Buffett). Cu toate acestea, diversitatea intereselor si a sferelor de influenta ale familiei al-Nahyan face totusi posibila furnizarea sprijinului necesar pentru IHC.
La sfarsitul lunii noiembrie, IHC a emis actiuni intr-un alt conglomerat local in schimbul unei participatii in afaceri, care includea Alpha Dhabi Holding, a treia cea mai mare companie din EAU si o alta bijuterie din coroana imperiului antreprenorial al seicilor. Ascensiunea afacerilor detinute de al-Nahyan este o dovada a puterii crescande a familiei, scrie Bloomberg. Pentru o lunga perioada de timp, Dubai a fost considerat capitala petrolului, dar acum Abu Dhabi, care se afla sub controlul direct al seicilor, a ajuns in prim-plan.
Al-Nahyanii isi arata prezenta si in alte domenii, foarte diferite: au deschis recent un parc tematic Ferrari, precum si o filiala locala a Muzeului Louvre din Paris si un circuit de Formula 1.
Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita si Qatar cauta sa isi diversifice economiile inainte ca epoca combustibililor fosili sa se incheie. Antreprenorii din aceste tari profita de numeroasele oportunitati care se deschid, in timp ce SUA si Europa se confrunta cu dificultati financiare, iar China se afunda in criza din cauza masurilor anti-COVID.
International Holding Company poate fi considerat ca fiind intruchiparea ambitiilor globale ale familiei al-Nahyans. Directorul Syed Bashar Shub a declarat in august ca societatea intentioneaza sa investeasca mai multe miliarde de dolari in Indonezia, Turcia si India. Cea mai mare parte a investitiei va fi distribuita intre pietele de produse alimentare, sanatate si infrastructura.
La fel ca in majoritatea tarilor in curs de dezvoltare, afacerile si politica din EAU sunt inextricabil legate, iar al-Nahyan este cel care uneste ambele domenii. Sub conducerea lui Muhammad bin Zayed, statul a inceput sa intervina in mod activ in multe procese mondiale: l-a sustinut pe comandantul-sef al Armatei Nationale Libiene, Khalifa Haftar, s-a alaturat embargoului impotriva Qatarului in 2017 si a intrat intr-un razboi prin procura intre Arabia Saudita si Iran in Yemen.
Si totusi, Emiratele Arabe Unite au facut eforturi in ultima vreme pentru a reduce tensiunile din regiune. Autoritatile tarii incearca sa isi sporeasca influenta in moduri mai blande, inclusiv prin incheierea de acorduri economice. De exemplu, dupa ce seicul Tahnoun s-a intalnit cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan anul trecut, IHC a achizitionat 50% dintr-o companie turca de energie regenerabila.
Oameni de afaceri si politicieni arabi au investit aproape doua miliarde de dolari in trei companii ale antreprenorului indian Gautam Adani, iar putin mai devreme tarile au convenit asupra unei cooperari comerciale. Abu Dhabi Developmental Holding Company si-a majorat participatia in companiile egiptene ca masura de sustinere a economiei aflate in criza.
Un alt punct evident de convergenta intre politica si afaceri in Abu Dhabi este compania de inteligenta artificiala si cloud computing Group 42, care este prima din istoria Emiratelor Arabe Unite care a deschis o filiala in Israel si a incheiat un acord de cooperare cu exportatorul de arme Rafael Advanced Defense Systems, detinut de statul local.
Seicul Tahnoun a devenit un broker de incredere pentru orice misiune dificila, spune Ayham Kamel, seful biroului pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord al companiei de consultanta in domeniul riscurilor politice Eurasia Group. „Succesele recente au facut din el o figura extrem de utila pentru Mohammed bin Zayed si pentru Abu Dhabi in ansamblu”.