Fostul numar 2 in SRI, generalul (r) Florian Coldea, a invocat in fata judecatorului de la Curtea de Apel faptul ca „pierde contracte sensibile” cu anumite guverne din cauza faptului ca este sub control judiciar.
Pledoaria lui Coldea in fata judecatorului a inclus referiri la activitatile sale in fruntea SRI. El a spus ca este absolvent de psihosociologie si ca a condus operatiunile Serviciului Roman de Informatii „atatia ani si a raspuns de amenintari hibride, de dezinformari si de minciuni”.
Coldea a mai aratat ca preda studentilor la conferinte internationale care sunt publice, in care arata cum „in lumea post adevar si in societatea post adevar in care traim, adevarul si realitatea este inlocuita de catre stiri senzationale si de catre neadevaruri promovate intens, care genereaza si intretin perceptii false, pe care noi le invocam ca si fiind axiomatice, adevarate”.
El a reiterat ca este „linsat” de presa.
Coldea a adaugat ca masura controlului judiciar ii afecteaza „dreptul la viata privata”. El a spus ca „a fost afectata securitatea sa si a familiei sale, securitate care o are instituita in sistem datorita functiei pe care a avut-o”. Totusi, arata ca „a luptat cu teroristii, cu spioni si nu crede ca trebuie sa fie afectata viata familiei”.
El a mai spus ca „a invatat ca pentru a trai trebuie sa munceasca, sens in care i-a fost afectat dreptul la munca”. A precizat ca a renuntat la Academia Nationala de Informatii, la patru universitati cu renume din Romania, la plecari in strainatate, la o serie de conferinte din care face parte si ca „a pierdut contracte sensibile cu guverne”.
Coldea a mentionat ca „pentru a munci trebuie sa te misti”, iar lui i-a fost ingradit dreptul la miscare. „Ideea cea mai sfanta a unui militar, ca fuge din fata responsabilitatii, este una falsa, profund jignitoare, ca militarul fuge de responsabilitate”, a tinut sa sublinieze Coldea.
Afirmatiile lui Coldea nu l-au impresionat pe judecator, care a decis sa-i respinga solicitarea de a scapa de controlul judiciar.
Omul de afaceri Catalin Hideg, cel care i-a denuntat la DNA pe fostii generali SRI Florian Coldea si Dumitru Dumbrava, a declarat ca acestia i-ar fi cerut, prin intermediul avocatului Doru Traila, suma de 600.000 de euro pentru a-l ajuta sa obtina o pedeapsa cu suspendare, intr-un dosar in care are o condamnare in prima instanta de 4 ani inchisoare pentru fraude cu fonduri europene.
Catalin Hideg, patronul companiei Sanimed International, a fost condamnat in luna februarie de Tribunalul Bucuresti la patru ani inchisoare cu executare pentru folosire de documente false si spalare de bani, intr-un dosar legat de o frauda cu fonduri europene in valoare de trei milioane de euro.
Dosarul se afla in prezent in faza de apel la Curtea de Apel Bucuresti.
„Am avut o intalnire cu domnul Dumbrava, care l-a recomandat pe domnul Traila ca viitorul meu avocat. Am fost la dansul la birou, la cabinetul de avocatura, unde mi-au spus initial ca vor 700.000 de euro plus TVA. Ulterior, eu i-am spus ca e o suma foarte mare, ca nu am mai vazut asemenea onorarii in Romania. Dansul mi-a spus ca asa a primit ordine de la domnii generali, ca asta e suma pe care trebuie sa o platesc daca vor sa ma ia ca si client. I-am spus ca este foarte mult si ofer suma de 500.000 de euro. Dansul a zis: ‘Bine, nu pot sa decid eu, trebuie sa vorbesc cu domnii in generali si peste cateva zile sa va transmit care a fost decizia. Ulterior, m-am prezentat din nou la cabinetul domnului avocat Traila si mi-a spus ca singura varianta pe care o accepta este de 600.000 de euro cu TVA, altfel nu putem incheia acest contract de asistenta juridica. Si am semnat contractul”, a afirmat Catalin Hideg, la Antena 3.
In schimbul acestor bani, i s-ar fi promis „optimizarea problemelor sale din justitie”, adica sa primeasca o pedeapsa cu suspendare.
„Cand am incheiat contractul, mi-au spus ca daca lucrurile decurg bine la instanta de fond si judecatorul, care a fost student al domnului Traila, va da o rezolutie pozitiva, la Curtea de Apel va fi mai simplu si ca vom scadea acesti ani”, a spus Hideg.
Catalin Hideg a mai sustinut ca a platit o prima transa de 100.000 de euro, insa nu a mai avut bani, dupa care ar fi fost amenintat sa achite restul sumei.
El a recunoscut ca a depus un denunt la DNA si peste 20 de inregistrari cu „probe clare” impotriva celor care l-au amenintat.
Pe de alta parte, Hideg a marturisit ca nu are probe ca banii pe care i-a dat avocatului Traila ar fi ajuns la fostii generali SRI.
Aproximativ 46% dintre alegatori au o parere pozitiva despre vicepresedintele Kamala Harris, potrivit rezultatelor initiale…
O noua investigatie publicata de Public Records, marti, arata ca premierul PSD Marcel Ciolacu "a…
Invocand lipsa de incredere reciproca, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anuntat ca il demite pe…
Astazi este Ziua Alegerilor in Statele Unite, iar americanii voteaza pentru a-si alege urmatorul presedinte.…
Intr-un avertisment neobisnuit, marina chineza le-a transmis tinerilor ofiteri si personalului ca s-ar putea expune…
Studenta care s-a dezbracat in lenjerie intima in centrul Teheranului in semn de protest ar…