Cum „amesteca” Germania matematica bugetelor pentru NATO si Ucraina. Opozitia acuza lipsa de transparenta a guvernului Scholz
Germania spune ca a alocat 8 miliarde de euro (8,7 miliarde de dolari) in domeniul militar pentru Ucraina. Dar aceasta suma urmeaza sa provina din bugetul general de aparare, ceea ce ar face ca cheltuielile pentru aparare sa para mai mari decat sunt in realitate, potrivit dw.com (Deutsche Welle).
Ministrul german al apararii, Boris Pistorius, omul insarcinat cu modernizarea Bundeswehr, fortele armate germane, este in functie de un an si jumatate. El este cel mai popular ministru din cadrul guvernului cancelarului Olaf Scholz, care are in general un grad scazut de popularitate.
Dar cu putin timp inainte de sfarsitul primului sau an de mandat, planurile pentru o reforma majora a fortelor armate germane, cunoscuta sub numele de „Zeitenwende” (punctul de cotitura), au fost reduse – din nou. In bugetul federal pentru 2024, guvernul abia daca va ajunge la cheltuielile tinta ale NATO. Acest lucru a fost aspru criticat de cel mai mare partid de opozitie, Partidul crestin-democrat de centru-dreapta (CDU).
Tarile NATO s-au angajat sa cheltuiasca 2% din bugetele lor pentru fortele lor armate in fiecare an. Dupa ce Rusia a invadat Ucraina in februarie 2022, cancelarul Scholz le-a promis partenerilor sai din Europa si SUA ca Germania va respecta acest obiectiv in viitor.
Armatei germane i s-a promis o suma suplimentara de 100 de miliarde de euro (108 miliarde de dolari) pentru modernizare. Acest fond special, un buget separat aprobat de parlamentul german, Bundestag, a fost creat in primul rand pentru a achizitiona echipamente de razboi moderne. Cu toate acestea, a reiesit ca ajutorul pentru Ucraina provine tot din acest buget. Germania intentioneaza sa cheltuiasca in total 8 miliarde de euro pentru arme, pentru Ucraina, incepand din acest an.
Sunt „cosmetizate” cifrele privind ajutorul pentru Ucraina?
CDU a criticat aspru acest lucru. „In acest context, se arata ca „fondul special este utilizat pentru operatiuni si sprijin in curs de desfasurare, pentru Ucraina, spre deosebire de ceea ce a fost stipulat in Constitutie, deci nu pentru consolidarea fortelor armate”, a declarat expertul in politica externa si de securitate Roderich Kiesewetter, membru al partidului CDU. Acesta s-a plans pentru DW. „Este intr-adevar un sistem de netransparenta, un sistem menit sa dea impresia ca Germania poate ajunge la cei 2% din PIB.”
Kiesewetter critica, de asemenea, modul in care Germania calculeaza cuantumul ajutorului pe care il acorda Ucrainei. „Cifrele sunt infrumusetate. Ar trebui sa ne uitam cu atentie la ceea ce a fost livrat de fapt. Si am constatat ca este intre 4 si 5 miliarde de euro – in ultimii doi ani”, a declarat Kiesewetter.
„8 miliarde de euro au fost anuntati pentru acest an, dar nu sunt livrati, si ar fi foarte cinstit si util daca guvernul german ar publica ceea ce a fost platit si nu doar ceea ce a fost promis.”
Germania spune inca o poveste cand vine vorba de comunitatea internationala. Guvernul spune ca a trimis peste 17 miliarde de euro in ajutoare pentru Ucraina. Dar, potrivit lui Kiesewetter, aceasta cifra include si serviciile sociale pentru cei peste 1 milion de refugiati ucraineni care se afla in Germania.
Guvernul german se bazeaza pe cifrele furnizate de Kiel Institute for the World Economy (IFW), care urmareste ajutorul international pentru Ucraina. „Urmarirea sprijinului acordat Ucrainei” al institutului include informatii detaliate cu privire la valoarea armamentului furnizat Ucrainei, inclusiv tancuri Leopard din stocurile Bundeswehr.
Critici din partea Frantei
Franta a contestat calculele de ajutor ale IFW, care plaseaza ajutorul francez acordat Ucrainei la mai putin de 1 miliard de euro in ultimii doi ani. Acest lucru ar plasa Franta pe locul 13 in topul sustinatorilor Ucrainei. UE conduce in top, urmata de SUA, Germania si Regatul Unit.
In mod traditional, Franta isi tine la secret datele privind industria de armament. Dar se pare ca exista zvonuri in comunitatea germana ca guvernul francez a incercat sa vorbeasca cu cercetatorii IFW si a pus la indoiala cifrele acestora. IFW nu a raspuns la intrebarile DW pe aceasta tema. Dar Franta spune ca, cel putin, ea este sincera.
„Franta este mandra ca livreaza tot ceea ce promite si ca tot ceea ce este livrat functioneaza”, a declarat ministrul francez al apararii, la scurt timp dupa intoarcerea sa dintr-o vizita in capitala ucraineana, Kiev. A reiesit ca Ucraina nu poate desfasura aproape nimic din tancurile Leopard 2 furnizate de Germania din cauza cerintelor ridicate de intretinere. Ministrul francez, Sebastien Lecornu, a anuntat, de asemenea, ca Franta va construi si livra inca 74 de piese de artilerie Cesar pentru Ucraina in acest an.
Trucurile privind obiectivele bugetare ale NATO nu sunt o noutate. Expertul in securitate Nico Lange de la Institutul de Securitate din Munchen considera ca Germania ofera prea putine garantii de achizitie pentru aparare industriei sale de aparare. In plus, birocratia de achizitii a Bundeswehr-ului nu a fost reformata in cei doi ani de cand a fost anuntat „Zeitenwende”.
„Pur si simplu nu se intampla suficient de repede. A fost o pierdere de oportunitate spunand ca acesta este punctul de cotitura, avem mai multi bani, avem un fond special, iar acum facem lucrurile diferit”, a declarat Lange.
Mai presus de toate, putine lucruri s-au schimbat in calculele Germaniei in ceea ce priveste obiectivul sau de 2% pentru NATO. Guvernele anterioare au fost, de asemenea, foarte „creative”, a declarat, pentru DW, Christian Molling de la Consiliul German pentru Relatii Externe. Potrivit analizei lui Molling, in cel mai rau scenariu, NATO are la dispozitie doar cinci ani pentru a-si construi fortele suficient de mult pentru a descuraja Rusia sa atace teritoriul NATO, in special statele baltice.
Dar el spune ca faptul ca guvernul german include acum ajutorul pentru Ucraina in contabilitatea obiectivelor bugetare ale NATO „poate fi totusi considerat legitim”, asta pentru ca armata ucraineana apara, chiar daca indirect, teritoriul NATO impotriva Rusiei.
(foto: Boris Pistorius and Chancellor Olaf Scholz, derstandard.de)