Cum ar arata o lume cu 3°C mai calda: Valuri de caldura catastrofale si orase scufundate

pagina verde

Este posibil ca incalzirea globala sa depaseasca limitele convenite la nivel international, potrivit unui sondaj Guardian efectuat pe sute de experti in clima, aducand valuri de caldura catastrofale, inundatii si furtuni.

Doar 6% dintre respondenti au considerat ca limita de 1,5 °C ar putea fi atinsa, iar acest lucru ar necesita o actiune extraordinar de rapida si radicala pentru a opri si inversa emisiile de carbon in crestere provenite din arderea combustibililor fosili.

Cu toate acestea, expertii au fost clari ca renuntarea la acest obiectiv nu este o optiune si ca 1,5C nu este o limita care sa conduca la o schimbare semnificativa a schimbarilor climatice. In schimb, criza climatica creste treptat, ceea ce inseamna ca fiecare tona de CO2 evitata reduce suferinta oamenilor.

Previziuni la cresteri peste nivelul preindustrial

La 1,5C, „referinta climatica”
Valurile de caldura si furtunile se intensifica, coralii tropicali mor si se poate ajunge la puncte critice pentru prabusirea stratului de gheata si dezghetarea permafrostului.

La 2C
Valul de caldura brutal care a lovit nord-vestul Pacificului in 2021 ar fi de 100-200 de ori mai probabil. Cresterea daunelor directe provocate de inundatii din intreaga lume se dubleaza.

La 2,7C
Doua miliarde de oameni ar fi impinsi in afara „nisei climatice” a umanitatii, adica conditiile benigne in care a aparut intreaga civilizatie in ultimii 10.000 de ani.

La 3C
Orase precum Shanghai, Rio de Janeiro, Miami si Haga ar ajunge sub nivelul marii.

La 3C si peste
Impactul socurilor climatice intr-un singur loc se va produce in cascada in intreaga lume, prin cresteri ale preturilor la alimente, penurie de alimente si apa, lanturi de aprovizionare intrerupte si milioane de refugiati.

„Schimbarea climatica nu va deveni brusc periculoasa la 1,5°C – este deja – si nu se va termina totul daca trecem de 2°C, ceea ce am putea face”, a spus profesorul Peter Cox, de la Universitatea din Exeter, din Marea Britanie.

„Schimbarile climatice nu sunt o intrebare cu raspuns inchis si fiecare zecime de grad conteaza foarte mult, mai ales cand privim impactul socioeconomic. Aceasta inseamna ca este inca important sa continuam lupta”, a spus si dr Henri Waisman, de la institutul independent de cercetare a politicilor IDDRI din Franta.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: