analize

Cum ar putea China sa cucereasca Taiwanul fara sa traga un singur foc de arma: „Beijingul are alte optiuni”

Armata chineza ar putea izola Taiwanul, sa-i paralizeze economia si sa faca insula  sa cedeze in fata vointei Partidului Comunist de la Beijing fara sa traga vreun foc de arma, avertizeaza un important grup de reflectie, citat de CNN.

Temerile ca Partidul Comunist si-ar putea indeplini promisiunea de a prelua intr-o zi controlul asupra Taiwanului, prin forta daca este necesar, au fost accentuate in ultimii ani de actiunile tot mai razboinice ale liderului chinez Xi Jinping fata de insula.

Refuzul Chinei de a condamna invazia Rusiei in Ucraina nu a facut decat sa sporeasca aceste temeri.

Intr-un astfel de scenariu, analistii si strategii militari se concentreaza de mult timp asupra a doua optiuni-cheie pe care le are la dispozitie China – o invazie la scara larga sau o blocada militara.

Dar un think tank din Washington, Centrul pentru Studii Strategice si Internationale (CSIS), avertizeaza ca exista o a treia cale, una care va fi mult mai greu de contracarat de catre Statele Unite si alte democratii cu mentalitate similara: izolarea.

Folosind tactici de „zona gri” – actiuni care se situeaza chiar sub nivelul celor care ar putea fi considerate acte de razboi – Paza de Coasta a Chinei, asa-numita militie maritima si diverse agentii de forta si de siguranta maritima ar putea initia o carantina totala sau partiala a Taiwanului, putand sa blocheze accesul la porturile sale si sa impiedice aprovizionarea cu bunuri vitale, cum ar fi energia, sa ajunga la cei 23 de milioane de locuitori ai insulei, se arata intr-un raport recent publicat de CSIS.

Componentele navale, aeriene si terestre ale Armatei Populare de Eliberare (APL), cea mai mare forta militara din lume, ar putea juca doar roluri auxiliare si de sprijin, scriu autorii Bonny Lin, Brian Hart, Matthew Funaiole, Samantha Lu si Truly Tinsley.

„China a crescut semnificativ presiunea asupra Taiwanului in ultimii ani, alimentand temerile ca tensiunile ar putea izbucni intr-un conflict pur si simplu. S-a acordat multa atentie amenintarii unei invazii, dar Beijingul are alte optiuni in afara de invazie pentru a constrange, pedepsi sau anexa Taiwanul”, se arata in raport.

La summitul de aparare Shangri-La Dialogue de la Singapore, de la inceputul acestei luni, ministrul chinez al Apararii, amiralul Dong Jun, i-a avertizat pe cei care sustin orice demers pentru independenta Taiwanului ca „vor sfarsi prin a se autodistruge”.

„Vom lua masuri hotarate pentru a limita independenta Taiwanului si ne vom asigura ca un astfel de complot nu va reusi niciodata”, a declarat Dong, in timp ce a criticat „fortele externe de interferenta” pentru ca vand arme si au „contacte oficiale ilegale” cu Taiwanul.

Tacticile de escaladare a zonei gri ale Chinei au fost afisate in mod clar in aceasta saptamana, cand navele Garzii de Coasta chineze s-au ciocnit cu ambarcatiuni ale Marinei filipineze in Marea Chinei de Sud.

Filmarile au aratat trupele Beijingului amenintand filipinezii cu un topor si alte arme albe, iar Manila a declarat ca unul dintre soldatii sai si-a pierdut un deget mare intr-o coliziune provocata de chinezi.

Nivelul de violenta este un pas important fata de ciocnirile anterioare din apropierea Second Thomas Shoal, unde Filipine mentine un avanpost pe o nava de razboi esuata in apele revendicate atat de Beijing, cat si de Manila.

In mod similar, intimidarea militara si economica a Beijingului fata de Taiwan, o economie de piata libera foarte dezvoltata, a devenit mult mai pronuntata sub conducerea lui Xi.

Partidul Comunist Chinez, aflat la putere, revendica insula ca fiind a sa, in ciuda faptului ca nu a controlat-o niciodata, si a promis sa se „reunifice” cu ea, prin forta daca este necesar.

Raportul CSIS spune insa ca Beijingul are alternative solide care ar putea nu numai sa tina APL in afara luptei, ci ar putea chiar sa puna democratia insulara sau sustinatorii acesteia, precum Statele Unite, in rolul de initiatori ai unui conflict militar pentru a pastra autonomia Taiwanului.

Raportul noteaza ca paza de coasta din China – la fel ca majoritatea garzilor de coasta din intreaga lume – este considerata o agentie de aplicare a legii. Acest lucru inseamna ca poate opri si reglementa transportul maritim in jurul insulei in ceea ce se numeste carantina, care difera de o blocada.

„O carantina (este) o operatiune de aplicare a legii pentru a controla traficul maritim sau aerian intr-o anumita zona, in timp ce o blocada este in primul rand de natura militara”, se arata in raport.

Dreptul international considera o blocada un act de razboi, spun expertii.

„O carantina pusa in practica de paza de coasta a Chinei nu este o declaratie de razboi impotriva Taiwanului”, se arata in raport si ar pune SUA intr-o pozitie dificila, avertizeaza autorii acestuia.

Washingtonul are obligatia legala – in conformitate cu Legea privind relatiile cu Taiwanul – de a oferi insulei mijloacele de a se apara si ii furnizeaza armament defensiv.

Presedintele american Joe Biden a afirmat in repetate randuri ca ar folosi trupe americane pentru a proteja Taiwanul, un avertisment care parea sa se abata de la pozitia anterioara a Washingtonului de „ambiguitate strategica”.

Dar daca navele sau avioanele militare americane ar interveni in ceea ce China spune ca este o operatiune de aplicare a legii, SUA ar putea fi considerate ca initiind ostilitati militare.

Raportul plaseaza numarul Garzii de Coasta din China la 150 de nave oceanice si 400 de nave mai mici. Beijingul are alte sute de nave in cadrul Agentiei sale de siguranta maritima si al militiei maritime, barci de pescuit integrate in serviciile militare si de aplicare a legii din China.

Paza de coasta a Taiwanului, cu doar 10 nave oceanice si aproximativ 160 de nave mai mici, nu are numarul necesar pentru a respinge izolarea, se arata in raport.

Autorii CSIS noteaza ca actiunile de carantina intreprinse de Beijing ar putea fi extrem de limitate si totusi sa aiba ca efect strangularea economica a Taiwanului. Putini operatori ar dori sa se confrunte cu posibilitatea de a le fi confiscate bunurile de catre autoritatile chineze si ar putea inceta in mod voluntar sa deserveasca insula.

„Disponibilitatea demonstrata a Chinei de a perchezitiona si confisca doar o mana de nave comerciale ar putea avea un impact descurajator de proportii”, se arata in raport.

Actiunile limitate de perchezitie si/sau confiscare au efect asupra zborurilor catre Taiwan, deoarece o carantina poate fi extinsa cu usurinta la transportul aerian, se arata in raport.

Doar cateva zboruri ar trebui sa fie avertizate de aeronavele chinezesti pentru a avea un efect sufocant asupra intregului trafic, potrivit raportului.

China trimite in mod regulat avioane militare in jurul insulei, uneori zeci intr-o zi. Joi noapte, 36 de avioane militare chineze au trecut in zona de identificare a apararii aeriene a Taiwanului, precizeaza Ministerul Apararii din Taiwan.

Intre timp, o carantina, mai degraba decat o blocada, nu ar necesita ca China sa inchida sau sa restrictioneze accesul la stramtoarea Taiwan, noteaza raportul CSIS. Acest lucru inseamna ca Washingtonul si aliatii sai ar putea pierde una dintre cele mai mari atuuri ale lor de a interveni in conformitate cu dreptul international, pastrand libertatea de navigatie pe o cale navigabila internationala.

„Daca carantina este prezentata ca o operatiune de aplicare a legii, China poate anunta cu usurinta sfarsitul operatiunii si poate pretinde ca obiectivele sale au fost indeplinite”, se arata in raport.

Pentru ca lucrurile sa fie si mai discrete, China ar putea sa nu fie nevoie nici macar sa foloseasca cuvantul „carantina” pentru a incepe o operatiune de izolare a Taiwanului, spun autorii.

In baza afirmatiilor sale conform carora Taiwanul este teritoriu chinez, Beijingul ar putea solicita depunerea unor declaratii vamale inainte ca navele sa poata face escala in Taiwan. In cazul celor care nu se conformeaza, mecanismele de aplicare ar putea avea un efect de intimidare asupra tuturor navelor.

„Navele chineze de aplicare a legii vor fi autorizate sa abordeze navele, sa efectueze inspectii la fata locului, sa interogheze personalul si sa ia alte masuri impotriva navelor care nu se conformeaza”, se arata in raport.

Aceasta idee permite o sfera limitata de operatiuni pentru China. De exemplu, aceasta ar putea viza doar cel mai aglomerat port al insulei, Kaohsiung, responsabil pentru 57% din importurile maritime ale Taiwanului si pentru majoritatea importurilor de energie, potrivit studiului.

Analistii externi care au analizat raportul CSIS si au vorbit cu CNN l-au considerat plauzibil. Dar au nutrit, de asemenea, indoieli importante cu privire la modul in care ar putea evolua lucrurile.

Unii au mentionat cum ca aspectele economice nu joaca neaparat in favoarea Beijingului. „Mentinerea carantinei va fi costisitoare si va consuma mult timp”, a declarat Carl Schuster, fost director de operatiuni in cadrul Centrului Comun de Informatii al Comandamentului SUA din Pacific.

„Taipei nu va renunta in mai putin de 60 de zile”, sustine Schuster. „Poate Beijingul sa sustina efortul si posibila reactie internationala pentru atat de mult timp?”.

Taiwanul este o economie industrializata proeminenta, un nod crucial in lanturile de aprovizionare globale si un producator al marii majoritati a celor mai avansate semiconductori din lume. O carantina pe insula ar avea repercusiuni economice nu doar pe plan intern, ci la nivel global.

Taiwanul are relatii neoficiale din ce in ce mai puternice cu principalele democratii occidentale, aprofundand aceste legaturi in ultimii ani, pe masura ce amenintarile Beijingului s-au inasprit.

Taiwanul si China sunt, de asemenea, profund interconectate din punct de vedere economic. Anul trecut, 35% din exporturile insulei au mers catre China continentala, majoritatea fiind circuite integrate, celule solare si componente electronice, potrivit Ministerului Afacerilor Economice din Taiwan.

Importurile din China continentala au reprezentat 20% din totalul importurilor insulei in acelasi an. Intre 1991 si 2022, companiile taiwaneze au investit un total de 203 miliarde de dolari in China continentala, potrivit statisticilor guvernului taiwanez, creand milioane de locuri de munca in China.

O carantina ar putea, de asemenea, sa impinga guvernul taiwanez sa declare independenta, lucru despre care Beijingul a spus in repetate randuri ca ar aduce probabil un conflict armat, avertizeaza Sidharth Kaushal, cercetator senior la Royal United Services Institute din Londra. „Acest lucru ar lasa atunci (Partidul Comunist) cu optiunile fie de escaladare, fie de un esec major”, spune el.

Alessio Patalano, profesor de razboi si strategie la King’s College din Londra, spune ca, pentru China, rabdarea este cheia pentru a-si realiza obiectivul de „reunificare”.

Escaladarea, si cu siguranta invazia, nu este „rentabila”, spune el. Razboiul costa nu numai vieti, ci si bogatia nationala.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Recent Posts

Franta se indreapta spre o „coabitare” intre un Macron tot mai detestat, extrema-dreapta si socialisti. Analiza „The Guardian”

In Franta, „centristii” lupta pentru supravietuire, in scrutinul de duminica, pe fondul temerilor ca alegerile…

12 ore ago

Rusii au ucis inca sapte oameni, printre care doi copii, intr-un atac cu rachete impotriva unui oras de langa Zaporojie

Armata Rusiei a lansat, sambata, cateva rachete asupra orasului Vilniansk, in afara orasului Zaporojie din…

10 ore ago

Peste 20.000 de oameni la Bucharest Pride. Un barbat a fost retinut si sanctionat de jandarmi pentru contramanifestatie

Peste 20.000 de oameni au participat, sambata, la marsul Bucharest Pride. Un barbat a fost…

3 ore ago

Primul serviciu secret englez: Un dosar secret vechi de 428 de ani dezvaluie reteaua de spioni bine pusa la punct a reginei Elisabeta I

Timp de mai bine de un secol, a dormit netulburata in Arhivele Nationale: o singura…

12 ore ago