Cel mai mare camion din lume este BelAZ 75710. Acest camion gigantic este fabricat de compania belarusa BelAZ si este utilizat in principal in industria miniera pentru transportul de minereu si materiale din cariere.
BelAZ 75710 are o capacitate de incarcare impresionanta de pana la 450 de tone, fiind cel mai mare camion basculant de pe planeta. Camionul cantareste 360 de tone.
Pretul unui BelAZ 75710 este de 6 milioane de dolari bucata. Aceste camioane sunt de sase ori mai puternice decat o masina de curse F1 si au o lungime de peste 20 de metri.
Actionate de doua motoare diesel cu 16 cilindri in patru timpi, fiecare cu o putere de 2.300 de cai putere, acestea pot atinge viteze maxime de 64 km/h.
Deplasarea incarcaturilor utile masive este un proces care necesita un consum urias de combustibil. Consumul de motorina pentru BelAZ 75710 este estimat la 1.300 de litri la 100 km, dar poate functiona cu un singur motor atunci cand nu este incarcat pentru a economisi combustibil.
Producatorul BelAZ a creat acest vehicul gigantic cu scopul de a creste eficienta productiei din cariere si mine.
„Principala motivatie a fost sa producem cel mai mare camion basculant care sa poata oferi cea mai mare capacitate cu cel mai mic consum de combustibil”, spune Leonid Trukhnov, designerul sef al BelAZ, citat de WorldSteel.
Realizarea acestui obiectiv a reprezentat o provocare inginereasca serioasa, deoarece o crestere a sarcinii utile necesita, de obicei, o crestere corespunzatoare a dimensiunii anvelopelor, iar anvelope suficient de mari nu erau disponibile. Solutia BelAZ a fost de a schimba distributia greutatii pentru 75710.
Aproximativ 70% din sarcina utila a unui autocamion basculant conventional se afla pe puntea din spate, astfel incat, pentru a creste capacitatea de transport, aceasta greutate ar trebui sa fie distribuita in mod egal pe cadrul camionului.
Pentru a realiza acest lucru, modelul 75710 are patru anvelope in fata si in spate, cu un sistem de axe mobile care permite reglarea in functie de caracteristicile sarcinii utile.
Datorita cerintelor fizice extreme ale unei sarcini de 450 de tone, pentru productia caruciorului pivotant care face parte din sistemul de suspensie care leaga cadrul si puntea a fost ales otelul avansat de inalta rezistenta.
„Am vazut ca otelul de inalta rezistenta a fost cea mai buna alegere atunci cand am inceput sa discutam despre suspensia mobila”, a declarat Vladimir Zagorsky, seful Departamentului de proiectare a suspensiilor de la BelAZ. „Proiectul a cerut patru anvelope atat in fata, cat si in spate, impreuna cu tractiune integrala, ceea ce a necesitat o noua solutie de suspensie.”
Otelul utilizat in sistemul de suspensie al puntii este Weldox 700F de la SSAB, care permite o grosime redusa, pastrand in acelasi timp capacitatea de a suporta sarcini uriase. Weldox combina rezistenta sa extrema cu o sudabilitate ridicata, ceea ce inseamna ca piesele au putut fi prefabricate de SSAB in Suedia si apoi asamblate la sediul BelAZ din Belarus.
Cadrul autocamionului este format dintr-o structura sudata din Hardox 450 – un alt otel de inalta rezistenta de la SSAB – care confera caroseriei o rezistenta extrema la uzura abraziva, oboseala si deteriorare prin impact.
Modelul 75710 reprezinta apogeul vehiculelor de transport de marfa, fiind capabil sa functioneze in unele dintre cele mai dure conditii din lume, pana la -60°C.
In Cluj-Napoca, fenomenul cersetoriei in care sunt implicati bebelusi pare sa ia amploare, cu tot…
Un studiu recent releva ca 41% dintre tinerii romani cu varste cuprinse intre 18 si…
Universitatea din Bucuresti va onora activitatea profesorului Dennis Deletant, reputat istoric britanic si expert in…
Apararea si promovarea statului de drept in intreaga Uniune Europeana vor fi o prioritate absoluta…
Procurorii Oficiului antifrauda al UE, OLAF, au deschis o ancheta privind o lacuna care permite…
Epurarea principalilor oficiali militari ai presedintelui rus Vladimir Putin continua cu arestarea generalului-maior Mirza Mirzaev,…