Cele doua mari puteri, Rusia si Statele Unite, se afla foarte aproape una de cealalta in Stramtoarea Bering, intre Alaska continentala si Siberia. Rusia detine in aceasta stramtoare insula Marele Diomede, iar la numai 3,8 kilometri se afla insula Micul Diomede, care apartine Statelor Unite.
Cele doua insule surori sunt separate nu numai de granita dintre cele SUA si Statele Unite ci si de asa numita linia “Data International”. Linia Internationala de Datare trece prin Oceanul Pacific si marcheaza granita dintre o zi calendaristica si urmatoarea, astfel incat Big Diomede este cu aproape o zi inaintea lui Little Diomede.
Din acest motiv, insulele sunt uneori numite Insula „Maine” (Marele Diomede) si Insula „Ieri” (Micul Diomede).
„Este o adevarata masina a timpului. Am putut vedea ce se intampla ieri in timp real”, a declarat Ramil Gumerov, fost soldat in varsta de 40 de ani, pentru Russia Beyond, citata de Beauty of Planet. Gumerov a fost in armata rusa timp de doi ani, incepand din 1995, si a petrecut mai mult de un an din acest timp in partea din insula mai mare unde astazi, in afara de o baza militara, exista doar o statie polara si un post de garda de frontiera.
„In realitate, sa calatoresti pe cealalta insula din cealalta tara, sau pana ieri, cand erai in concediu, era pura fantezie. Pentru noi, plecarea in concediu a ramas doar un vis”, a spus Gumerov. Podul de gheata care se formeaza intre cele doua insule in timpul iernii ar face chiar posibila, desi ilegala, parcurgerea pe jos a scurtei distante dintre ele si „calatoria in timp”.
Cu toate acestea, doar locuitorii indigeni, eschimosii, pot calatori liber intre insule. La urma urmei, ei locuiau deja de mult timp pe aceste meleaguri atunci cand primul european, exploratorul naval rus Semion Dezhnev, a ajuns pe insule. Acest lucru s-a intamplat in secolul al XVII-lea, iar pentru urmatorul aproape un secol si jumatate, cele doua insule – aflate la 35 km de Chukotka si Alaska – au facut parte din Rusia.
Aceasta este Marele Diomede, detinuta de Rusia:
Insulele Diomede au fost desparte de o granita in 1867, cand Rusia a vandut Alaska Statelor Unite. Dintr-o data, populatia indigena s-a aflat intr-o situatie neobisnuita – timpul era acelasi, dar datele erau diferite pe cele doua insule. In comparatie cu insula Marea Diomede, insula Mica Diomede Mica se afla mereu in trecut. Pentru a le permite sa-si viziteze rudele, eschimosilor li s-a acordat posibilitatea de a calatori fara viza, desi de mult timp nu mai exista civili care sa locuiasca pe insula rusa.
La inceputul secolului al XX-lea, eschimosii au migrat pe Micul Diomede (aproximativ 135 de persoane mai traiesc inca intr-o mica asezare de pe insula), iar dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, populatia nativa ramasa a fost deportata de pe Insula Marele Diomede si dusa pe continentul rusesc, pentru a evita contactele peste granita. Aceasta este Mica Diomede, detinuat de Rusia:
Potrivit legendei, dupa ce eschimosii au plecat, un saman local a venit pe Marele Diomede si a blestemat-o. Si, se spune ca, de atunci, din diverse motive, oamenii de pe insula au inceput sa moara.
Potrivit lui Gumerov, viata pe insula este dura – noua luni de iarna cu temperaturi de inghet si vanturi puternice. Timp de 300 de zile pe an, Marele Diomede este acoperita de o ceata groasa, asa ca elicopterele zboara aici doar o data la doua-patru luni – pentru a livra alimente si posta.
In timpul Razboiului Rece, sectiunea de granita dintre SUA si URSS care separa Marele si Micul Diomede a devenit cunoscuta sub numele de „Cortina de gheata”. Cu toate acestea, la 7 august 1987, inotatoarea americana de cursa lunga Lynne Cox a inotat de la insula mica la cea mare in apele inghetate.
Patru luni mai tarziu, ea a fost felicitata impreuna de Mihail Gorbaciov si Ronald Reagan in timpul semnarii Tratatului privind rachetele INF la Casa Alba, cand Gorbaciov a tinut un toast. El si presedintele Reagan au ridicat paharele si Gorbaciov a spus: „Vara trecuta, un american curajos, pe nume Lynne Cox, a avut nevoie de doar doua ore pentru a inota de la una dintre tarile noastre la cealalta. Am vazut la televizor cat de sincera si prietenoasa a fost intalnirea dintre poporul nostru si americani atunci cand ea a pasit pe tarmul sovietic. Ea a dovedit prin curajul ei cat de apropiate traiesc popoarele noastre”.
Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram.
Jurnalistii de la G4Media au dezvaluit, miercuri seara, ca premierul PSD Marcel Ciolacu a calatorit…
Cea mai veche tablita cunoscuta, inscriptionata cu cele zece porunci din Vechiul Testament, este de…
Orasul italian Florenta a decis sa ia masuri pentru a reduce supraturismul, introducand masuri, inclusiv…
Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a revenit miercuri la Casa Alba pentru a discuta…
Oficialii israelieni insista asupra mentinerii capacitatii de a lovi Libanul in orice moment, ca parte…
Primarul orasului bihorean Marghita, udemeristul Demian Zsolt, care a participat la un eveniment la o…