Cum arata planul de pace pentru Ucraina pregatit de consilierii lui Trump, doi generali. Kremlinul a reactionat imediat

externe

Keith Kellogg

Doi consilieri de varf ai fostului presedinte american Donald Trump au propus un plan prin care ar inceta ajutorul militar acordat Ucrainei daca aceasta nu accepta sa poarte negocieri de pace cu Rusia, a relatat Reuters, citandu-i pe consilieri, generalii in retragere Keith Kellogg si Fred Fleitz.

Trump, care este prezumtivul candidat republican la presedintie, a sugerat in mod repetat ca va pune capat razboiului in termen de 24 de ore daca va fi ales, dar pana acum s-a abtinut de la a da detalii ale planului sau.

Kellogg si Fleitz, care au facut parte anterior din Consiliul National de Securitate in administratia Trump, au declarat ca incetarea focului propusa ar ingheta liniile frontului in pozitia lor actuala.

In acelasi timp, Kellogg a declarat ca planul ar implica avertismente suplimentare adresate Rusiei cu privire la faptul ca SUA isi vor spori sprijinul militar acordat Ucrainei in cazul in care aceasta va refuza termenii incetarii focului.

Fleitz a declarat ca Trump a reactionat pozitiv la plan, dar a adaugat: „Nu sustin ca a fost de acord cu el sau ca a fost de acord cu fiecare cuvant din el”.

Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al echipei de campanie a lui Trump, Steven Cheung, a subliniat ca numai declaratiile lui Trump sau ale echipei de campanie ar trebui luate drept pozitii politice oficiale.

Multe dintre detaliile planului au fost publicate intr-un document publicat de America First Policy Institute, afiliat lui Trump, in aprilie. Unul dintre elementele documentului era ca aderarea Ucrainei la NATO ar fi scoasa din discutie pentru „o perioada extinsa in schimbul unui acord de pace cuprinzator si verificabil cu garantii de securitate”.

Presedintele Volodimir Zelenski si alti oficiali ucraineni au respins ideea unei astfel de incetari a focului care ar consolida castigurile Rusiei pe campul de lupta.

Documentul elaborat de Kellogg si Fleitz a facut, de asemenea, referire in mod repetat la teoria conform careia extinderea NATO a declansat invazia Rusiei, pe care Trump a mentionat-o si intr-un interviu acordat la inceputul lunii iunie.

Kellogg si Fleitz au reiterat, de asemenea, un alt argument gresit interpretat al lui Trump, in care acesta a sustinut ca presedintele Joe Biden a spus: „Ucraina va intra in NATO” in perioada premergatoare invaziei. Trump a sustinut ca acesta a antagonizat inutil Rusia.

„Abordarea lui Biden a ignorat teama lui Putin de apropierea Ucrainei de Occident si de aderarea la NATO”, au scris Kellog si Fleitz.

Cei doi generali in retragere au recunoscut ca „Biden si inaltii sai oficiali nu au cerut niciodata in mod explicit ca Ucraina sa adere la NATO”, dar au afirmat ca „au fluturat aderarea la NATO in fata Ucrainei si au spus in mod repetat ca aceasta decizie apartine Ucrainei”.

Fleitz a declarat ca Ucraina nu trebuie sa cedeze in mod oficial teritoriul sau Rusiei in conformitate cu planul lor. Totusi, a spus el, este putin probabil ca Ucraina sa recastige controlul efectiv asupra intregului sau teritoriu pe termen scurt.

„Ingrijorarea noastra este ca acesta a devenit un razboi de uzura care va ucide o intreaga generatie de tineri”, a spus el.

O pace durabila in Ucraina ar necesita garantii de securitate suplimentare pentru Kiev, au mai declarat Kellogg si Fleitz. Fleitz a adaugat ca „inarmarea Ucrainei pana in dinti” va fi probabil un element-cheie al acestor garantii.

„Presedintele Trump a declarat in repetate randuri ca o prioritate absoluta in al doilea sau mandat va fi negocierea rapida a incetarii razboiului intre Rusia si Ucraina”, a afirmat Cheung, purtatorul de cuvant al Trump. „Razboiul intre Rusia si Ucraina nu s-ar fi intamplat niciodata daca Donald J. Trump ar fi fost presedinte”, a insistat el.

Reactia Kremlinului

Kremlinul a declarat marti ca orice plan de pace privind Ucraina propus de o eventuala viitoare administratie americana condusa de Donald Trump ar trebui sa reflecte realitatea din teren, dar ca presedintele rus Vladimir Putin ramane deschis discutiilor, relateaza Reuters.

„Valoarea oricarui plan rezida in nuantele sale si in luarea in considerare a situatiei reale din teren”, a declarat pentru Reuters purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Nu stim despre ce fel de plan este vorba sau ce contine acesta”, a adaugat el.

„Presedintele Putin a declarat in repetate randuri ca Rusia a fost si ramane deschisa negocierilor, luandu-se in considerare situatia reala din teren”, a reiterat Peskov. „Ramanem deschisi negocierilor, iar pentru a evalua planul, trebuie mai intai sa ne familiarizam cu el”, a mai spus purtatorul de cuvant al Kremlinului.

Potrivit lui Peskov, recentele propuneri de pace ale lui Putin nu au fost acceptate de Occident si nici de Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: