Cum arata reformarea justitiei in Mexic: „Zi istorica, avem nevoie de dreptate pentru toata lumea”. Judecatorii vor fi alesi de acum prin votul cetatenilor

externe

Manuel Obrador, mexic, bande criminale, oameni respectuosi

Presedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a semnat duminica reforme judiciare controversate, facand ca tara sa fie prima care isi alege judecatorii federali prin vot popular, relateaza DW.

Liderul de stanga in exercitiu Lopez Obrador a semnat decretul intr-un videoclip postat pe retelele de socializare, salutand „ziua istorica”.

„Avem nevoie de dreptate pentru toata lumea”, a spus Lopez Obrador. „Pentru ca in justitie sa nu existe coruptie, pentru ca judecatorii, magistratii si judecatorii sa aplice la litera principiul ca nu exista nimic in afara legii si nimeni deasupra legii”, a continuat el.

Obrador a fost insotit de presedintele ales Claudia Sheinbaum, aliatul sau apropiat, care il va inlocui pe 1 octombrie. Coalitia de guvernamant a castigat detasat alegerile in iunie, care le-a permis sa obtina majoritati mari in ambele camere ale Congresului.

Pe langa tensiunile sporite in interiorul tarii, reformele judiciare au creat si tensiuni diplomatice cu partenerii comerciali apropiati, SUA si Canada, si au suparat investitorii.

Oponentii spun ca reformele vor submina echilibrul democratic si controlul asupra puterii.

SUA, principalul partener comercial al Mexicului, a avertizat ca reformele vor ameninta o relatie care se bazeaza pe increderea investitorilor in cadrul legal mexican.

In august, ambasadorul SUA Ken Salazar a declarat ca schimbarile ar putea reprezenta „un risc major” pentru democratia mexicana si ar putea permite criminalilor sa exploateze „judecatori motivati politic si fara experienta”.

Lopez Obrador a criticat frecvent sistemul judiciar de la preluarea mandatului in 2018, in special Curtea Suprema a tarii. El a sustinut ca revizuirea era necesara pentru ca interesele cetatenilor de rand sa fie mai bine deservite.

„Se spunea ca traim intr-o democratie, dar nu, avem o oligarhie dominanta – ei erau cei care conduceau, cei din varf, o minoritate care mima democratia”, a spus el in videoclipul care anunta legea.

Cu toate acestea, criticii se tem ca legea va pune capat independentei politice a justitiei si ca judecatorii alesi ar putea fi influentati de politica si vulnerabili la presiunea cartelurilor puternice de droguri.

Publicarea reformei constitutionale in Monitorul Guvernului mexican este primul pas intr-un un proces de pregatire pentru primele alegeri judiciare pentru judecatorii federali, inclusiv pentru judecatorii de la Curtea Suprema, stabilite pentru iunie 2025.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: