Cum arata un lagar pentru detinutii politici din Belarus. Nu mai este loc in inchisori pentru opozantii lui Lukasenko

externe

CNN a dat publicitatii, joi, imagini cu un lagar infiintat special pentru detinutii politici din Belarus. Acesta a fost ascuns in mijlocul unei paduri.

Trei straturi de gard electrificat. Camere de supraveghere noi. Un paznic militar si un semn pe care scrie „Intrarea interzisa”. Ferestre cu gratii si sticla reflectorizanta, pe cladirile cazarmilor recent renovate. Toate goale, cu exceptia unui ofiter de securitate, in adancul padurii din Belarusul autoritar.

Acestea sunt indicii, potrivit unor inregistrari video vazute de CNN si declaratiilor martorilor, ale unei posibile tabere pentru disidenti politici, construita recent la aproximativ o ora de mers cu masina de capitala belarusa Minsk, in apropierea asezarii Novokolosovo. Lagarul se afla pe locul unui depozit de rachete din epoca sovietica, care se intinde pe o suprafata de peste 200 de hectare.

Activistii opozitiei din Belarus si-au exprimat de ceva timp temerile ca regimul autoritar ar putea recurge la lagare de detentie rudimentare, daca inchisorile conventionale se vor umple. De asemenea, cresc ingrijorarile cu privire la un nou val de represiuni si arestari ca raspuns la demonstratiile care marcheaza aniversarea din 9 august a alegerilor prezidentiale contestate. Alte tulburari ar putea inconjura un referendum constitutional planificat pentru sfarsitul acestui an sau inceputul anului 2022.

Franak Viacorka, consilier al liderului opozitiei din Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya, a vizionat imaginile si a declarat pentru CNN: „Nu este surprinzator faptul ca [presedintele Alexander Lukasenko] incearca sa construiasca ceva asemanator cu o tabara de prizonieri, pentru ca oricum va aparea un nou val de proteste. Acestea poate fi declansate fie de declaratiile sale, fie de situatia economica. Dar va veni. El intelege acest lucru si, de asemenea, vrea sa fie mai bine pregatit decat anul trecut”.

In august 2020, disidentii belarusi au declarat ca politia i-a retinut timp de mai multe zile intr-o tabara de prizonieri, modelata temporar dintr-un centru de tratare a dependentei.

In octombrie, un grup de activisti format din fosti ofiteri de securitate, ByPol, a facut publica o inregistrare, facuta de ministrul adjunct de interne, Mikalay Karpyankou, in care acesta spunea ca trebuie construite tabere de inchisoare de „relocare” pentru mai multi protestatari cu „tocuri ascutite” pentru a-i reforma. In inregistrare, Karpyankou a propus construirea unei tabere intr-un penitenciar existent in orasul Ivatsevichy.

La momentul publicarii inregistrarilor, guvernul belarus le-a catalogat drept stiri „false”. Guvernul nu a raspuns solicitarii CNN de a comenta pentru acest articol.

Imaginile cu lagarul apar dupa o campanie de represiune de cateva saptamani impotriva presei independente ramase in Belarus.

Duminica, atleta olimpica Kristina Timanovskaia a declarat ca a fost fortata sa ajunga la aeroportul din Tokyo dupa ce a criticat oficialii olimpici din Belarus pe Instagram si a trebuit sa ceara ajutorul politiei japoneze pentru a evita sa fie urcata in avionul care o ducea inapoi la Minsk. Ea a aterizat miercuri la Varsovia, in Polonia, unde i s-a oferit refugiu si o viza umanitara.

Comitetul National Olimpic din Belarus a declarat ca a fost scoasa din echipa olimpica din cauza problemelor emotionale si a avut probleme psihologice, lucru pe care ea il neaga.

Marti, temerile pentru diaspora tot mai numeroasa a disidentilor din Belarus au crescut atunci cand activistul Vitaly Shishov a fost gasit mort intr-un parc din afara capitalei ucrainene Kiev, aparent spanzurat, cu escoriatii pe corp. Politia investigheaza posibilitatea unei sinucideri sau a unei crime.

In luna mai, regimul tarii a deturnat un avion de pasageri spre Minsk si l-a arestat pe jurnalistul disident Roman Protasevici, intr-un incident descris de unii lideri occidentali drept „terorism de stat”.

Miscarea de protest din Belarus a fost redusa semnificativ din cauza brutalitatii politiei, ceea ce face ca multe demonstratii sa ia acum forma unui flash mob, filmat si postat online. Cu toate acestea, exista semne ca activistii adopta noi masuri.

CNN a vorbit cu activisti care spun ca au luat masura de a sabota liniile de cale ferata administrate de guvernul belarus. Acestia au trimis CNN o serie de videoclipuri care ii arata folosind o tehnica consacrata de a intarzia trenurile fara a provoca daune. CNN nu dezvaluie locatia sau natura tacticii si nu a reusit sa confirme in mod independent eficienta actiunilor de protest.

Unul dintre organizatori a declarat pentru CNN ca activitatile lor au facut ca trenurile sa incetineasca la aproximativ 20 km pe ora in unele zone: „Scopul principal este de a provoca daune economice regimului, deoarece intarzierile ii fac sa plateasca amenzi uriase”.

Multe dintre caile ferate care trec prin Belarus transporta marfuri din China catre Uniunea Europeana, ceea ce inseamna ca intarzierile frecvente ar putea avea o semnificatie mai larga pe intregul continent si pentru comertul international, lovind puternic in buzunar regimul lui Lukasenko.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: