Distrugerea de catre o nava de razboi americana a unei rachete Houthi in Marea Rosie, in aceasta saptamana, marcheaza prima utilizare in acest conflict a unui sistem de armament avansat supranumit „ultima linie de aparare” a Marinei, relateaza CNN.
Sistemul de armament de apropiere Phalanx (CWIS) a fost cel folosit de distrugatorul USS Gravely al Marinei, marti seara, impotriva a ceea ce oficialii americani au declarat ca a fost o racheta de croaziera care s-a apropiat pana la 1 mila de nava – si, prin urmare, la cateva secunde de impact.
„Sistemul de armament Phalanx este un tun cu tragere rapida, controlat de calculator si ghidat prin radar, care poate invinge rachetele anti-nava si alte amenintari apropiate pe uscat si pe mare”, afirma producatorul Raytheon pe pagina de internet.
Navele de razboi americane au respins zeci de atacuri anterioare cu rachete ale Houthi folosind sisteme de aparare cu raza mai lunga de actiune, probabil rachete Standard SM-2, Standard SM-6 si Evolved Sea Sparrow, spun analistii. Aceste rachete defensive isi angajeaza tintele la distante de 8 mile (aproximativ 12 kilometri) sau mai mult.
Dar marti seara nu s-a intamplat acest lucru din motive care nu au fost dezvaluite.
Analistul Carl Schuster, fost capitan al Marinei americane, a declarat ca racheta Houthi, care se deplasa cu aproximativ 965 km/h, a fost probabil la aproximativ 4 secunde de a lovi nava de razboi americana cand a fost distrusa de ceea ce a fost probabil o rafala de mitraliera de 2 sau 3 secunde a sistemului Phalanx al navei Gravely.
El a remarcat ca distrugerea unei rachete care se apropie la o distanta de 1 mila nu impiedica ca navele de razboi sa fie lovite de resturi.
„Rachetele nu se evapora atunci cand sunt distruse, ci trimit mii de fragmente si parti ale cadrului rachetei”, a spus Schuster. „Vestea buna este ca partile mai usoare decelereaza rapid, iar bucatile mari pot zbura pana la 500 de metri”, a mai spus el.
De la introducerea sa in 1980, sistemul este acum instalat pe toate navele de suprafata ale marinei americane si cel putin 24 de aliati ai SUA il folosesc, potrivit Raytheon.
Ramane de vazut daca va fi folosit in continuare in cadrul ostilitatilor actuale din Marea Rosie. Rebelii Houthi, sustinuti de Iran, nu dau semne de incetinire a atacurilor lor asupra navelor comerciale si a navelor de razboi din apele din jurul bazei lor din Yemen, despre care sustin ca sunt represalii impotriva Israelului pentru razboiul din Gaza.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi ca a fost la Monaco, in 2022, la…
Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat joi ca l-a numit in functia de…
Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidentiale, sugereaza ca fostul ambasador SUA in Romania in…
Autoritatile spaniole au confirmat faptul ca alti doi cetateni romani au fost identificati ca fiind…
Muncitorii de pe un santier de langa Directia pentru Protectia Copilului Timis, au alertat, joi…
Un barbat s-a urcat, joi seara, pe cladirea garii din municipiul Braila, de unde ameninta…