Noua ofensiva a Rusiei la granita de nord-est a Ucrainei era asteptata de luni de zile, dar totusi i-a surprins pe soldatii ucraineni stationati acolo. Brigada 125 de aparare teritoriala a Ucrainei – intinsa de-a lungul unei portiuni de aproximativ 45 km de la granita regiunii Harkov cu Rusia – a folosit drone de recunoastere pentru a monitoriza, zilnic, modul in care Moscova isi aduna in mod constant fortele pentru un posibil atac. Dar in dimineata in care s-a intamplat, 10 mai, brigada a pierdut toate transmisiunile video din cauza bruiajului electronic rusesc, relateaza Washington Post.
Dispozitivele sale Starlink – internetul prin satelit pe care se bazeaza armata ucraineana pentru comunicarea de baza – au esuat, fiind prima data cand au fost scos complet din functiune de la invazia Rusiei din februarie 2022.
„Am fost lasati la un moment dat complet orbi”, a declarat un comandant al unei unitati de drone din brigada, numit Artist, in conformitate cu protocolul militar ucrainean.
„Aceasta a fost cea mai mare problema, nu vedeam cum se miscau, lucram doar prin radio sau prin telefoane, acelea care mai functionau”, a declarat Artist, un sergent in varsta de 53 de ani.
Transmisiunile dronelor, a spus el, „pur si simplu au disparut”.
In cateva zile, rusii au capturat – pentru a doua oara – aproximativ 80 de kilometri patrati de teritoriu de-a lungul granitei, speculand astfel un moment de vulnerabilitate deosebita pentru armata ucraineana.
Un pachet de ajutor din partea SUA, care include finantare pentru munitie pentru artilerie si aparare aeriana, a fost blocat in Congresul SUA mai mult de sase luni inainte de a fi aprobat luna trecuta, lasand fortele de pe linia frontului adesea in imposibilitatea de a riposta, in timp ce pozitiile lor erau bombardate.
Intre timp, in ciuda faptului ca personalul militar se plange de luni de zile de lipsa de personal si de oboseala extrema a trupelor care lupta de mai bine de doi ani, guvernul de la Kiev a intarziat sa accelereze mobilizarea, lasand unele zone ale frontului in deficit critic de personal.
Dar castigurile obtinute de Rusia pe campul de lupta in ultimele zile nu au fost doar un rezultat al lipsurilor ucrainene.
Cu parere de rau, trupele ucrainene recunosc ca inamicul lor a devenit mai inteligent si s-a adaptat, in special cu progresele tehnologice, cum ar fi razboiul electronic – un contrast puternic cu primul an al invaziei, cand propriile gafe si increderea excesiva a Rusiei au permis ucrainenilor sa detina orase cheie si, ulterior, sa elibereze mari portiuni de teritoriu in contraofensive de succes.
Noile avansuri rusesti, in Harkov si in regiunea vecina Donetk, au generat intrebari cu privire la viabilitatea apararii Ucrainei – nu doar daca Kievul isi poate indeplini promisiunea de a expulza toti invadatorii, ci si daca Rusia va depasi in curand fortele ucrainene si va pune stapanire pe mai multe teritorii.
Ultimul asalt asupra granitei de la Harkov a fortat Ucraina sa redirectioneze unele rezerve spre nord, punand potential in pericol alte pozitii.
In timp ce ii priveau pe rusi acumuland forte, Artist, comandantul dronelor din Brigada 125, a declarat ca ucrainenii au fost in mare parte incapabili sa construiasca genul de linii de aparare fortificate pe care guvernul si comandantii militari pun acum accentul.
Reteaua stratificata a rusilor, formata din blocuri piramidale antitanc „dintii dragonului”, mine si transee intarite cu beton, s-a dovedit a fi eficienta impotriva contraofensivei dezamagitoare a Ucrainei din sud-estul tarii din vara anului trecut.
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski chiar a vizitat granita de la Harkov in aprilie pentru a inspecta apararea recent intarita. Dar Artist si alti soldati au spus ca de fiecare data cand unitatile stationate aici incercau sa construiasca linii fortificate, rusii – folosind propriile drone de recunoastere – le monitorizau activitatea si trageau asupra lor.
Erau necesare excavatoare si alte echipamente de geniu, dar nu au fost aduse pentru ca ar fi fost usor de distrus de rusi.
In conditiile in care ajutorul american intarzia sa apara, soldatii ucraineni nu au avut mijloacele necesare pentru a riposta si a-si da timp sa construiasca o aparare mai puternica. De asemenea, Casa Alba le-a interzis ucrainenilor sa foloseasca armele furnizate de SUA pentru a lovi Rusia, in ciuda faptului ca rusii au tras asupra lor de peste granita.
Artist a spus ca soldatii din unitatea sa sapau cu lopetile noaptea. „Am incercat sa facem ce am putut, dar nu este acelasi lucru”, a spus el.
„Pentru ca solul este foarte greu aici, sunt masini care pot sapa prin asta si utilaje care pot instala fortificatii din beton”, a adaugat el. „Noi nu am fost capabili sa facem asta. Munitia, artileria ne-ar fi putut proteja. … Oamenii ar fi putut sa lucreze in acele momente. Dar, din pacate, am irosit foarte mult. Mai mult de jumatate de an a fost pierdut pentru ca nu am fost capabili sa facem acest lucru.”
Rusia a ales inteligent punctele de atac, deplasandu-se intre rauri care puteau fi folosite ca acoperire naturala.
Asaltul asupra Vovchansk, un mic oras pe care trupele rusesti l-au strapuns deja, ar putea oferi Rusiei un culoar pentru a se indrepta spre Kupiansk, un oras eliberat de fortele ucrainene in septembrie 2022. Un al doilea flanc al atacului, spre satul Lyptsi, ar putea pune fortele Moscovei in raza de actiune pentru a bombarda Harkov, al doilea oras ca marime din Ucraina.
Aproape 8.000 de civili au fost evacuati – un val de stramutari care nu a mai fost vazut din primele zile ale invaziei.
Amploarea si obiectivul noii ofensive a Rusiei in Harkov raman neclare, dar expertii spun ca, in acest stadiu, capturarea orasului Harkov este inaccesibila, partial din cauza lipsei de soldati rusi. Rusia a accelerat recrutarea de soldati contractuali si a marit semnificativ primele de inscriere pentru barbatii dispusi sa lupte – pana la aproape 10.000 de dolari in unele regiuni, de aproximativ 15 ori mai mult decat salariul mediu.
Trupele rusesti care lupta in regiunea Harkov par sa provina din unitati noi care au fost antrenate sau reconstruite din interiorul Rusiei.
Ucraina a fost nevoita sa trimita intariri din regiunile Donetk si Luhansk pentru a respinge atacurile din Harkov. Una dintre brigazile redirectionate – Khartia a Garzii Nationale – are acum unitati stationate la granita.
Comandamentul militar ucrainean a insistat asupra faptului ca situatia din Harkov s-a stabilizat. Dar, intr-o postare pe retelele de socializare de joi, Zelenski a descris-o ca fiind „extrem de dificila”.
Comandantul Brigazii Khartia, colonelul Ihor Obolienski, a declarat ca trupele rusesti au incercat sa ia cu asalt pozitiile soldatilor sai de sase ori miercuri. „Asta doar pe un singur loc”, a spus el.
Intr-o tactica similara cu cea folosita de fortele rusesti pentru a captura orasul ucrainean Bahmut anul trecut, grupuri de infanterie au atacat in valuri. Dar grupurile au acum mai mult de 15 soldati, a spus Obolienski – de doua ori mai multi decat in Bahmut.
„Anterior, mergeau cate trei persoane fiecare, si faceau atacuri mici”, a spus el. „Acum fac progrese mari. Douazeci de persoane fiecare incearca sa intre in fuga, incearca sa arunce grenade”.
Rusii arunca, de asemenea, bombe planante, uneori cantarind o jumatate de tona, la fiecare 15-20 de minute, a declarat comandantul unei unitati de recunoastere din Khartia, numit Navigator. Spre deosebire de rachete, bombele in sine nu pot fi interceptate de apararea aeriana odata ce sunt lansate de avioanele rusesti. Acesta este unul dintre motivele pentru care ucrainenii au pledat pentru avioane de vanatoare F-16, care ar fi capabile sa atace bombardierele invadatoare.
Atacurile aeriene frecvente inseamna ca fortele ucrainene trebuie sa isi schimbe constant pozitiile cu cel putin 1.000 de metri, uneori de mai multe ori pe zi. Daca sunt reperate, o bomba va urma cu siguranta. Navigator a declarat ca, inainte de un atac, o drona rusa cu capacitati de razboi electronic survoleaza zona pentru a intrerupe comunicatiile.
„Cred ca vor incerca sa ajunga cat de departe pot pana cand vor fi opriti. Si daca se vor inradacina, atunci va fi cu fortificatii de beton. Si, din experienta noastra, stim ca se pricep destul de bine sa faca asta. Isi construiesc foarte repede liniile de aparare, asa ca vom face tot ce putem pentru a-i impiedica”, a spus Navigator.
Compania de curierat Sameday Group, parte din grupul eMAG, a decis sa apeleze si la…
Sase persoane au fost trimise in judecata de procurorii DIICOT Oradea, pentru constituire de grup…
Agentia nationala de gestionare a dezastrelor din Indonezia a declarat luni ca cel putin 10…
Primul satelit din lemn din lume, construit de cercetatori japonezi, a fost lansat in spatiu…
Luni, intr-un interviu preelectoral cu strategul lui Donald Trump, Steve Bannon, fostul jurnalist, actualmente propagandist…
Statele Georgia, Michigan, Carolina de Nord, Pennsylvania, Wisconsin si, posibil, Arizona sunt cele care vor…