Cum ii pacalesc RUSII pe occidentali: Divizii de tancuri, avioane si lansatoare de rachete GONFLABILE – VIDEO
Publicatia The New York Times, citata de Digi24, a publicat un amplu material despre tacticile militare ale Rusiei prin care urmaresc sa induca NATO si Occidentul in eroare. Una dintre acestea consta din amplasarea de armament gonflabil.
De cand Rusia lui Vladimir Putin vrea inapoi pe marea scena geopolitica a lumii, Kremlinul a pus la punct o serie intreaga de tactici de „invaluire”: si-a redus la tacere criticii din strainatate, si-a luat ca aliat Biserica Ortodoxa pentru o contrarevolutie conservatoare, a raspandit informatii false in Europa, ba chiar, potrivit administratiei Obama, s-a amestecat in alegerile prezidentiale americane prin piratarea computerelor Partidului Democrat.
Cea mai noua dintre aceste tactici este actualizarea unei mai vechi strategii a armatei – aceea a deghizarii si a camuflarii, un termen caruia in ruseste i se spune maskirovka (mascare).
Razboiul psihologic devine un element-cheie in realizarea ambitiilor geopolitice ale tarii, subliniaza The New York Times, care atrage atentia ca cele mai recente operatiuni militare ale Rusiei, din Crimeea, in 2014, si din Siria, in 2015, au inceput cu astfel de miscari de mascare: soldati care erau in „vacanta” sau erau „voluntari” in estul Ucrainiei, respectiv „zboruri umanitare” in Siria. Si in Ucraina a fost trimis un convoi umanitar, reaminteste NYT, camioanele dovedindu-se ulterior a fi fost goale, intr-o aparenta strategie de a descuraja o contraofensiva ucraineana impotriva rebelilor.
Ideea care sta la baza tacticii „maskirovka” este de a-l face pe inamic sa bajbaie, sa nu-ti stie niciodata adevaratele intentii, sa-ti permita tot timpul sa negi orice activitate militara si sa folosesti toate mijloacele politice si militare pentru a avea un element-surpriza, explica The New York Times. Inamicul nu mai stie daca este vorba despre soldati reali sau un tufis sau un copac imbracat in haine soldatesti. Este un soi de minciuna, o dezinformare politica la nivel inalt si o disimulare vicleana.
In plus, bombardarea unor false lansatoare de racheta sau tancuri ar tine departe de focul inamicului armele reale ale Rusiei.
Scopul ultim al folosirii unor astfel de tehnici este, insa, de a influenta luarea unor decizii, facandu-i pe comandanti sa piarda timp pretios pana analizeaza daca e vorba de tinte reale sau false.
Imediat dupa invadarea Crimeii, Putin a putut sa dezminta linistit existenta „omuletilor verzi”, spunand ca oricine poate cumpara o uniforma militara cu care sa se imbrace. Totusi, cinci saptamani mai tarziu, dupa ce anexarea peninsulei devenise oficiala, a recunoscut ca soldatii erau rusi.
Maskirovska nu este o tactica noua, o foloseau si sovieticii, furnizand inclusiv harti nationale false, care ii frustrau pe soferi, dar care serveau unui scop patriotic: daca ar fi fost folosite de un spion, ar fi putut insela o eventuala armata invadatoare in privinta unor drumuri care duceau, de pilda, spre niste mlastini.
De fapt, aproape fiecare desfasurare de forte sovietice sau rusesti din ultima jumatate de secol, de la Primavara de la Praga pana la invaziile din Afganistan, Cecenia si Ucraina, a fost prefatata de un truc simplu, dar eficient: soldati imbracati mai intai in muftii sau in uniforme neidentificate. In 1968, de exemplu, la Praga, sosea un zbor Aeroflot la bordul caruia se afla un numar disproportionat de tineri. Ulterior, acestia au preluat controlul asupra aeroportului.
Un alt exemplu – sovieticii au decis sa-si numeasca rampa de lansare spatiala Baikonur, din Kazahstan, dupa numele unui sat cu acest nume aflat la cateva sute de kilometri, in speranta ca, intr-un evenutal atac, inamicii ar putea bombarda din greseala asezarea omeneasca.
Compania Rusbal a fost fondata in 1993 de un fan al baloanelor cu aer cald. Ulterior, s-a diversificat oferind atractii gonflabile pentru copii, inclusiv castele. De fapt, chiar constructia unor astfel de spatii de joaca pentru copii a inspirat compania – si armata rusa – pentru a dezvolta camuflaj pentru armament modern.
Maria Oparina, fiica fondatorului firmei si actualul director de la Rusbal, a declarat intr-un interviu pentru NYT ca in ultimul an comenzile pentru tancuri gonflabile au explodat. Nu a dezvaluit numarul lor, pentru ca e secret, dar comanda face parte din programul de reinarmare a Rusiei, care se intinde pe zece ani si costa 660 de miliarde de dolari.
Fabrica Rusbal are acum 80 de angajati. Majoritatea cos la armele gonflabile ale Rusiei. Tancul gonflabil T-80, unul dintre produsele standard ale companiei, cantareste 70 de kilograme si costa 16.000 de dolari. Poate fi transportat in doua genti de panza, se umfla in cinci minute si dispare la fel de repede.
Un alt produs, care se vinde separat, este un mecanism pentru „stampilarea” pe sol a unor urme false de tanc.
Rusbal are insa comenzi si pentru export. Iranul s-a aratat interesat de un sistem gonflabil antiracheta de tip S-300.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook