Cel mai puternic om al stangii, aflate la putere in Romania, Liviu Dragnea, a fost condamnat joi la trei ani si jumatate de inchisoare – cu executarea -, in prima instanta, intr-un caz de angajari fictive, scriu principalele agentii de presa si posturi internationale, preluate in toata lumea.
Aceasta condamnare ”reprezinta o lovitura puternica la adresa ambitiilor (lui Dragnea) de a ramane stapanul jocului pe scena politica” din Romania, comenteaza AFP, citata de news.ro.
Dragnea, in varsta de 55 de ani, care si-a clamat mereu nevinovatia, nu va merge insa la inchisoare inainte ca aceasta condamnare sa fie confirmata in apel de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), noteaza agentia franceza.
Curtea l-a condamnat dupa doua amanari, iar liderul Partidul Social Democrat (PDS) nu a comentat imediat, scrie THE ASSOCIATED PRESS.
Potrivit procuraturii, Dragnea a intervenit in 2008 si 2010, pe cand reprezenta Guvernul, pentru a mentine doua femei in plata unei agentii in domeniul protectiei sociale, desi erau angajate ale partidului sau.
Cele doua femei au recunoscut ca lucrau pentru partid, desi primeau salarii de la agentia respectiva.
Ca lider al majoritatii aflate la putere, Dragnea ar fi, in mod normal, premier, insa nu poate ocupa postul din cauza unei condamnari, in 2016, cu privire la o frauda electorala, comenteaza AP.
Totodata presedinte al Camerei Deputatilor, Dragnea a fost gasit vinovat ca a incitat la abuz de putere, tinand pe statul de plata al unei agentii de stat doua femei care erau angajate PSD, pe cand era presedinte de consiliu judetean, in perioada , din 2006 in 2013, scrie REUTERS.
Aceasta este ”o noua condamnare penala” a lui Dragnea, care nu a ajuns premier din cauza unei condamnari anterioare, si ar putea sa-i slabeasca acapararea asupra celui mai mare partid din tara si asupra Guvernului de la Bucuresti, aflat la putere de cinci luni, comenteaza agentia.
Potrivit sistemului romamnesc, sentinta de joi este preliminara si poate fi aplicata numai in urma unui apel, Pana atunci, el va ramane liderul PSD si presedintele Camerei inferioare a Parlamentului roman, pe timpul procesului.
Sustinerea luptei impotriva coruptiei, intr-unul dintre statele UE cele mai afectate de acest flagel, a dominat politica Romaniei de la aderarea tarii la Uniunea Europeana, in urma cu peste zece ani, iar magistrati s-au plans adesea de presiuni politice.
”Hotararea de astazi este un act curajos din partea magistratilor romani, ea este de o importanta primordiala pentru sistemul judiciar”, a declarat comentatorul politic Cristian Tudor Popescu.
La inceputul lui 2017, tentative ale coalitiei lui Dragnea de a slabi legislatia cu privire la lupta impotriva coruptiei au declansat cele mai ample proteste care au avut loc in tara in ultimele decenii.
Parlamentul a adoptat saptamana aceasta modificari legislative despre care unii critici afirma ca ar putea sa-i incurajeze pe infractori sa actioneze in deplina impunitate – o ultima intorsatura intr-o drama regionala ce releva fragilitatea democratiilor post-comuniste est-europene, comenteaza Reuters.
Dragnea a fost achitat intr-un dosar separat, in care a fost acuzat de fals intelectual, a anuntat joi instanta..
Un verdict final, in urma apelului, ar putea fi pronuntat peste mai multe luni, potrivit unor analisti, in contextul vacantei judecatoresti de doua luni si reluarii activitatii in septembrie.
Parchetul anticoruptie DNA a cerut sa fie condamnat la sapte ani si jumatate de inchisoare cu executarea, scrie SWISSINFO.CH.
Alte publicatii scriu ca DNA a cerut zece ani de inchisoare.
Aceasta condamnare intervine pe fondul unor tensiuni exacerbate intre majoritatea de stanga si magistratii romani, acuzati de putere ca fac parte dintr-un ”stat paralel” si ca ”fabrica dosare” impotriva politicienilor, noteaza site-ul elvetian.
Liderul PSD si presedintele Camerei Deputatilor era vazut ca un ”dumnezeu” de catre subordonatii sai, in perioada in care a ”incitat” doua angajate de la Protectia Copilului din fieful sau din Teleorman (sud) sa lucreze pentru filiala locala a partidului pe care o conducea la momentul faptelor, a declarat un martor.
Prejudiciul retinut de procurori se ridica la aproximativ 24.000 de euro, precizeaza site-ul.
Alte publicatii prezinta alte sume.
Dragnea a fost condamnat deja la doi ani de inchisoare – cu suspendare – dupa ce a fost gasit vinovat de frauda electorala, ceea ce-l impiedica din 2016 sa fie premier. El este suspectat de asemenamde deturnare de fonduri europene intr-un al treilea dosar, in curs de anchetare.
Averea i-a fost plasata sub sechestru.
Aflata la originea unei reforme controversate a justitiei din 2017, coalitia de stanga a trecut luni prin Legislativ amendamente la Codul de Procedura Penala care risca, denunta opozitia, sa franeze lupta impotriva coruptiei.
Comisia Europeana, care a avertizat Bucurestiul in mai multe randuri cu privire la riscul unor pasi inapoi in eforturile impotriva acestui flagel, a anuntat joi ca ”urmareste cu ingrijoare” modificarile legislatiei penale.
Dragnea este vizat intr-o ancheta in Brazilia, intr-un caz de spalare de bani, scrie EURONEWS.
O ancheta a fost deschisa de organul anticoruptie din Romania cu privire la presupusa implicare a lui Dragnea in infiintarea ”unei grupari criminale organizate” cu scopul de a obtine fonduri europene, scrie postul de televiziune paneuropean.
La inceputul lui iunie, peste 100.000 de sustinatori ai PSD au participat la un miting impotriva agentiilor anticoruptie romane, acuzate de formatiunea aflata la putere ca detin prea multa putere.
Parlamentul a adoptat miercuri modificari fundamentale in proceduri, ingreunand anchetele penale ale procurorilor, iar opozitia si critici sustin ca acest lucru va permite o impunitate a coruptiei la nivel inalt in Guvern si ar putea antrena anularea condamnarii lui Dragnea din 2016.
CHINA NOUA semnaleaza, intr-o scurta nota de presa, ca presedintele Camerei Deputatilor a fost condamnat la trei ani si sase luni de inchisoare cu executarea, de catre ICCJ, intr-un caz de angajari fictive.
EUOBSERVER comenteaza, tot intr-o nota, ca liderul PSD este considerat ”adevaratul lider” al tarii.
”Eu cred cu putere in nevinovatia mea”, a declarat cel mai puternic politician din tara, luna trecuta, intr-un interviu acordat POLITICO.
Sapte angajati ai Serviciului Social si pentru Protectia Copilului au fost condamnati la pedepse similiare, dar au fost eliberati conditionat, scrie FOCUS NEWS.
Fosta sotie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, care a lucrat la aceeasi agentie a statului, a fost achitata in acest caz, dupa ce a fost de acord sa plateasca prejudiciul, iar pricuratura a renuntat la acuzatii, noteaza agentia bulgara.
”Fiecare dintre voi poate fi atins de bratul lung al statului paralel”, a declarat Dragnea pe 9 iunie, la mitingul PDS impotriva luptei anticoruptie, vizand ”procurori corupti” si referindu-se la sefa DNA Laura Codruta Kovesi si magistrati pe care i-a acuzat de legaturi cu sericiile secrete, scrie AL JAZEERA.
In saptamanile dinaintea sentintei de joi, judecatori si procurori au denuntat presiuni tot mai mari asupra lor si au reactionat dur dupa ce Dragnea i-a comparat pe procurori, intr-un interviu televizat, cu politia secreta din perioada comunista, noteaza postul panarab cu sediul in Qatar.
”Magistratii au dreptate sa fie furiosi”, declara presei, saptamana trecuta, presedintele roman Klaus Iohannis.
”Cum poate un politician, care este si un infractor, sa indrazneasca sa ameninte procurori la televizor?”, denunta Iohannis, care a infruntat frecvent Guvernul.
CE, care monitorizeaza sistemul judiciar din Romania, a declarat joi pentru AFP ca ”urmareste indeaproape si cu ingrijorare evenimentele din Romania”, potrivit Al Jazeera.
Guvernul a obtinut o victorie luna trecuta, dupa ce Curtea Constitutionala a dispus ca Iohannis sa aprobe demiterea lui Kovesi.
Iohannis a anuntat ca are nevoie de timp ca sa reflecteze la aceasta hotarare, insa presa locala scrie ca, daca incearca sa amane demiterea lui Kovesi, PSD ar putea sa lanseze o procedura de destituire a sefului statului.
Administratia presedintelui Joe Biden va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA pentru a…
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…
Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…
Intr-un extras dintr-o carte de interviuri, liderul Bisericii Catolice, papa Francisc, afirma ca, potrivit „unor…
Coreea de Nord ar putea desfasura pana la 100 000 de soldati pentru a ajuta…
O lovitura aeriana israeliana asupra unei cladiri din centrul Beirutului l-a ucis duminica pe seful…