Cum ne afecteaza trecerea la ora de iarna. Psiholog: „Calitatea somnului ar putea fi afectata”
Trecerea de la ora de vara la cea de iarna poate aduce modificari in comportamentul oamenilor, aceasta putand avea ca efect dificultatea de a ne trezi dimineata sau de a adormi dupa noul orar.
Psihologul Liliana Luca a explicat pentru Agerpres ca in primele zile de la trecerea la ora de iarna putem fi mai irascibili, putem avea insomnii sau resimti oboseala, putem fi mai melancolici. ”Importanta este capacitatea noastra de adaptare la schimbare”, spune ea.
Liliana Luca a aratat ca un simptom il reprezinta dificultatea de a adormi dupa noua ora, intrucat corpul omenesc inca nu este pregatit pentru somn la acel moment. Acest lucru poate avea efect asupra calitatii somnului. De asemenea, schimbarea orei poate avea ca efect si dificultatea de a ne trezi dimineata, existand riscul de a resimti pe parcursul zilei stari de oboseala si somnolenta. Asta pentru ca ritmul circadian inca nu s-a adaptat la noul orar.
„Afectarea este in primul rand la nivel hormonal, pentru ca secretia de melatonina ajuta la reglarea ritmului circadian. Melatonina faciliteaza trecerea din starea de veghe la somnul consistent si de calitate. Este important sa mentinem programul de somn. Nemaifiind lumina la fel de mult, asa cum este in timpul sezonului cald, senzatia noastra este ca trebuie sa mergem mai devreme la culcare sau ne expunem mai mult la lumina albastra produsa de ecranele telefoanelor si computerelor. Uneori, in sezonul rece, apar stari de depresie sau anxietate tocmai pentru ca avem impresia ca nu mai avem timp sa facem mai nimic sau pentru ca e urat afara”, spune Liliana Luca, psiholog la Institutul de Psihiatrie Socola din Iasi.
In opinia ei, trecerea de la ora de vara la cea de iarna poate fi un exercitiu de a ne adapta la ceea ce ne ofera viata.
„In general, nu putem controla totul. Cheia succesului, din punctul meu de vedere, este gasirea resurselor interne pentru a ne adapta mereu la situatiile cu care ne confruntam in viata. Nu putem controla viata si oamenii, cum a fost pandemia, dar putem sa ne controlam pe noi. Cand ne gandim la fericire e bine sa ne gandim la noi, la persoana noastra. Am observat ca sunt mult mai multe petreceri in perioada asta de toamna, lucru care inseamna ca aduni niste oameni sa se simta bine, fie la ceremonii, gale sau team buildinguri. Pe de alta parte, sunt convinsa ca sunt oameni care iubesc ploaia, iubesc toamna, se bucura ca nu mai sunt temperaturi crescute”, afirma psihologul Liliana Luca.
Pentru a ne acomoda mai usor cu ora de iarna este recomandat sa schimbam treptat rutina de somn, adormind si trezindu-ne la noua ora. De asemenea, este important ca atunci cand dorim sa ne culcam sa avem camere confortabile, cu un mediu adecvat programului de somn: fara televizor si telefoane mobile, cu un pat comod, draperii opace si sa avem o temperatura a camerei agreabila. Este recomandata totodata limitarea expunerii la dispozitive electronice inainte de culcare si trebuie sa ne stabilim un ritual de relaxare, fie ca ascultam muzica linistitoare, fie ca facem exercitii de meditatie ori citim.
„Cand nu intelegem ce se intampla, cand avem sentimentul ca nu ne mai adaptam cerintelor, atunci cand nu putem dormi, trebuie sa apelam la specialist. Somnul este o nevoie vitala. Poti sa nu dormi o noapte, doua, mai mult nu e normal. Atunci cand plangi mult prea repede, ai impresia ca nu te mai poti concentra, e nevoie sa se apeleze la sfatul unui specialist”, considera Liliana Luca.
Potrivit specialistului, in aceasta perioada avem tendinta sa socializam mai putin, tocmai pentru ca se intuneca mai devreme, iar asta ne determina sa stam mai mult in casa.
„Este perioada in care devenim usor melancolici, lucru care nu e neaparat rau, pentru ca atunci cand esti melancolic poti sa te opresti asupra ta, asupra vietii tale si a momentului prezent, sa te uiti in jurul tau, sa admiri ce frumoasa este natura si ce culori minunate sunt in jurul nostru. Si atunci, asa cred eu, ‘ne inteleptim’, nu neaparat devenim depresivi. Toamna se accentueaza dispozitia afectiva hipertimica mixta, ceea ce inseamna depresie si anxietate, si se pot accentua si alte simptome precum irascibilitatea, vulnerabilitatea persoanelor care au niste tendinte instabile asa cum sunt cei cu tulburari de personalitate. Pot fi si persoane bucuroase, pentru ca sunt persoane sensibile la introversie si se bucura ca stau singure. Cu totii ar trebui sa luam partea buna, sa ne bucuram ca avem timp pentru noi si sa facem introspectii pentru a vedea daca am evoluat, daca am mai facut ceva intre timp sau am ramas la fel”, a mai aratat psihologul Liliana Luca.