Romania este in Uniunea Europeana o campioana a nedreptatilor in relatia stat-cetatean. Inclusiv in zona de finante.
Oricine a ramas cu o datorie la stat stie cat de repede ii sunt blocate conturile, indiferent cat de mica ar fi suma, dar cat de greu se misca acelasi stat atunci cand trebuie sa ridice o poprire. Daca ai de dat bani la stat, orice zi de intarziere inseamna bani de dat in plus – penalitati. Dar, cand statul are datorii la tine, nicio zi de intarziere nu presupune si sume in plus de la stat.
Si mai constatam cu totii o nedreptate. ANAF pare sa se miste cu doua viteze: rapid, cand este vorba despre un simplu cetatean, cu datorii mici, si lent spre deloc, daca datornicul este un personaj cu notorietate si cu datorie mare. Avem, spre exemplu, cazul lui Robert Negoita, care datoreaza ANAF, potrivit chiar declaratiei sale de avere, peste 268 de milioane de lei, adica aproximativ 54 de milioane de euro, adica aproape suma din care s-a construit un spital de la zero, din donatii.
ANAF se misca si mai lent atunci cand trebuie sa recupereze prejudicii din diverse dosare. Avem un exemplu de notorietate. Dan Voiculescu a fost condamnat in 2014 in dosarul ICA la 10 ani de inchisoare, pentru un prejudiciu de 60 de milioane de euro adus statului. Dupa sase ani, in 2021, ANAF recuperase doar 8,7 milioane de euro. Nu exista nicio scuza ca prejudiciilei nu sunt recuperate de autoritatile din Romania, dupa ani de la zile de la o sentinta definitiva.
Seful ANAF ar trebui sa aiba o misiune clara: simplificare si digitalizare. Trei masuri simple care pot fi implementate:
1. Toate formularele ANAF ar trebui digitalizate, astfel incat contribuabilii sa nu mai fie plimbati cu hartii intre ghisee pentru a putea sa isi rezolve problemele. In plus, toate sesizarile contribuabililor ar trebui sa aiba un raspuns rapid al sistemului fiscal, ceea ce in prezent nu se intampla.
2. Seful ANAF ar trebui sa se asigure ca plata cu cardul este posibila la toate sediile ANAF. Au trecut doi ani de la adoptarea unei legi USR care obliga institutiile statului sa accepte plata cu cardul.
3. O prioritate pentru seful ANAF ar trebui sa fie eficientizarea Directiei Generale Antifrauda. E nevoie de un plan centralizat de controale organizate pe zonele de risc, nu la mica ciupeala in teritoriu, si de un sistem de monitorizare a rezultatelor directiilor antifrauda si inspectiilor fiscale pe baza caruia sa isi poata eficientiza activitatea. In prezent, ANAF nu are statistici detaliate pe rezultatele controalelor desfasurate.
Eficientizarea Directiei Antifrauda trebuie sa conduca si la recuperarea prejudiciilor calculate. In prezent, ANAF se lauda doar cu impunerea, dar nu recupereaza banii si nu valorifica in mod eficient bunurile executate. De exemplu, in prezent nu exista o platforma unde sa gasesti aceste bunuri si sa le poti cumpara, se afiseaza pe site-ul fiecarei institutii care organizeaza licitatii.
O Romanie moderna inseamna o relatie corecta stat-cetatean
USR a venit, constant, in Parlamentul Romaniei cu initiative care sa puna pe picior de egalitate statul si cetateanul.
Initiativa USR: fara sanctiuni abuzive de la ANAF
USR a depus un proiect pentru eliminarea „sanctiunilor abuzive” din partea ANAF pentru contribuabilii care nu au depus in termen declaratiile fiscale din cauza problemelor tehnice ale platformei online facute de Ministerul Finantelor.
In fiecare an, serverele ANAF, pe care trebuie depuse declaratiile electronice, sunt blocate, in special in perioadele de dinaintea termenelor de depunere. Din cauza acestor blocaje, oamenii nu pot depune la timp declaratiile si sunt sanctionati cu amenzi care variaza intre 1.000 de lei si cateva zeci de mii de lei. Cetatenii nu ar trebui sa plateasca pentru blocajele ANAF.
Initiativa USR elimina aceste sanctiuni, cu conditia ca cetatenii sa isi inregistreze declaratiile in maximum 30 de zile calendaristice dupa termenul legal de depunere.
Initiativa USR: ANAF sa plateasca penalitati de intarziere pentru sumele datorate cetatenilor
USR a depus un proiect prin care ANAF ar fi trebuit sa plateasca cu dobanzi si penalitati de intarziere pentru sumele datorate cetatenilor, asa cum si contribuabilii platesc statului, daca nu isi achita la timp taxele si impozitele. Totodata, inspectorii fiscali ar urma sa raspunda in solidar, alaturi de organul fiscal, fata de contribuabili.
In perioada 2016-2020, ANAF a pierdut aproape 40% din procesele intentate de contribuabili. Acesta este un nivel inacceptabil si este nevoie de responsabilizarea inspectorilor fiscali.
Initiativa USR prevede ca autoritatile fiscale sa fie obligate si la plata penalitatilor de intarziere (0,01%), nu numai la dobanzi (0,02% pe zi). Acesta ar fi un tratament egal in conditiile in care, daca intarzie o plata, cetatenii au de achitat dobanzi (0,02% pe zi) si penalitati de intarziere (0,01% pe zi) sau penalitati de nedeclarare (0,08% pe zi).
Initiativa USR: Functionarii ANAF ar putea plati amenzi usturatoare daca nu vor respecta termenele pentru mediere
Exista multe situatii in care contribuabilii sunt executati abuziv de catre ANAF, fara sa existe explicatii in somatie. In astfel de cazuri, oamenii au dreptul sa solicite, conform legii, in 15 zile, o procedura de mediere in care sa aduca clarificari pentru datorii. Pe parcursul acestei proceduri, executarea silita se suspenda. Adesea, ANAF ignora pur si simplu solicitarile de mediere si cetatenii se trezesc cu conturile blocate fara sa aiba posibilitatea sa explice situatia.
ANAF trebuie sa raspunda la notificarea de mediere in maximum 10 zile si sa organizeze intalnirea de mediere cu contribuabilul si sa gaseasca solutii. Ulterior, contribuabilul are 15 zile sa plateasca sumele datorate, iar daca nu o face, ANAF continua masurile de executare silita. Proiectul USR stabileste ca nerespectarea de catre functionarii ANAF a obligatiei de a organiza intalnirea cu contribuabilul va fi pedepsita cu amenda de la 2.000 la 10.000 de lei. Aceste amenzi ar responsabiliza organele fiscale si ar pune stop executarilor silite si blocarii conturilor abuziv de catre ANAF.
Guvernul PSD-PNL a tot marit taxele, dar contribuabilii au primit sevicii mai bune?
Raspunsul il poate da fiecare dintre dumneavoastra, judecand in baza propriilor experiente.Toti cei care zilele acestea au completat Declaratia Unica de venit au vazut, negru pe alb, ce taxe mari au de platit.
Statisticile arata clar ca fiecare roman are o calitate a vietii tot mai scazuta. Ore mai multe de munca pentru aceiasi bani. Pe langa accizele majorate si impozitele si taxele crescute de pe o zi pe alta, Guvernul PSD-PNL a mai pus in practica, in ultimii doi ani si jumatate, o taxa ascunsa, de scos bani, zi de zi, din buzunarele si conturile romanilor. Taxa se numeste inflatie si, prin intermediul ei, practic fara vreun anunt public si fara sa fie schimbat ceva in Codul fiscal, Guvernul s-a asigurat ca totii cetatenii – copii, angajati, pensionari, someri – platesc o taxa ce nu poate fi evitata.
Solutiile corecte propuse USR
In loc sa alimenteze cresterea preturilor pentru a strange mai multi bani la buget si in loc sa creasca taxele si impozitele, impovarandu-i si mai tare pe salariati si antreprenori, Guvernul poate taia cheltuielile inutile.
USR spune „stop risipei din bani publici” de mult timp, fie ca este vorba de pensii speciale si privilegii nemeritate sau de mii de posturi la stat create pentru clientela de partid, fie de institutii inutile sau cheltuieli aberante, cum sunt cele 7-9 milioane de euro pentru palatul „imparatului” Iohannis.
Si, pentru ca USR nu este PSD-PNL si punem mai mult pret pe fapte decat pe vorbe, am prezentat si solutiile concrete pentru reformarea Romaniei: un stat mai mic, cheltuieli mai mici, taxe mai mici si un deficit bugetar controlat. De exemplu, prin bugetul alternativ pentru 2024, prezentat in decembrie 2023, USR a propus sapte masuri liberale pentru reducerea cheltuielilor:
– inghetarea salariilor brute la stat si cresterea salariilor nete pentru toti romanii prin reducerea taxarii muncii
– desfiintarea privilegiilor, inclusiv a pensiilor speciale
– desfiintarea sinecurilor, inclusiv a ministerelor Familiei, Economiei si Digitalizarii, a agentiilor inutile si a academiilor fictive
– desfiintarea schemelor de afaceri pe banii statului
– oprirea programelor pentru firmele de partid, de tip PNDL/Anghel Saligny
– limitarea cresterii cheltuielilor cu bunuri si servicii la toate ministerele (cu rata inflatiei)
– reducerea subventiei pentru partide la cat era inainte de regimul Dragnea.
Daca ar fi aplicate masurile propuse de USR, deficitul pe 2024 ar fi de 4,4% din PIB. PSD si PNL au refuzat insa.
Tocmai de aceea, trebuie sa iesim la vot in numar cat mai mare si sa nu-i lasam sa ne fure viitorul!
Acest material a fost platit de USR
Cod unic de identificare: 41240005
Marea surpriza a alegerilor europarlamentare de asta-vara, independentul Nicu Stefanuta, priveste cu „un pic“ de…
Un grav accident rutier grav a avut loc duminica pe DN15, in dreptul localitatii Gornesti,…
Viktor Orban pare sigur ca Europa va trebui sa-si regandeasca sprijinul pentru Ucraina, daca Donald…
Dmitri Medvedev, vicepresedinte al Consiliului de Securitate, fost presedinte al Federatiei Ruse, cunoscut pentru declaratiile…
Un program de reducere a costurilor la Volkswagen este inevitabil, pentru a remedia "decenii de…
Detectivii care investigheaza furtul a 22 de tone de branza de la Neal's Yard Dairy…