Doctorul Steven Vasilescu, un medic australian de origine romana, anunta ca softul de inteligenta artificiala dezvoltat de el si echipa sa poate identifica sperma viabila in probele prelevate de la barbati cu infertilitate severa de 1.000 de ori mai repede decat o pereche de ochi foarte bine pregatiti, transmite BBC.
„Poate evidentia un spermatozoid potential viabil inainte ca un om sa poata procesa macar ceea ce priveste”, spune el.
Dr. Vasilescu este inginer biomedical la University of Technology Sydney (UTS), in Australia, si fondator al companiei medicale NeoGenix Biosciences.
Sistemul pe care el si colegii sai l-au dezvoltat se numeste SpermSearch.
Acesta a fost conceput pentru a ajuta barbatii care nu au deloc spermatozoizi in ejacularea lor, 10% dintre barbatii infertili, o afectiune numita azoospermie neobstructiva (NOA).
De obicei, in aceste cazuri, o mica portiune din testicule este indepartata chirurgical si dusa la un laborator, unde un embriolog poate cauta manual spermatozoizi sanatosi.
Tesutul este separat si examinat la microscop. Daca se gasesc spermatozoizi viabili, acestia pot fi extrasi si injectati intr-un ovul.
Acest proces, spune doctorul Vasilescu, poate dura sase sau sapte ore pentru mai multi angajati, existand pericolul oboselii si al inexactitatii.
„Cand un embriolog se uita la microscop, ceea ce vede este doar o dezordine totala – un peisaj stelar de celule”, spune el.
„Exista sange si tesut. S-ar putea sa existe doar 10 spermatozoizi in tot acest ansamblu, dar pot exista milioane de alte celule. Este ca un ac in carul cu fan”, spune Dr. Vasilescu.
El spune ca, in schimb, SpermSearch poate gasi orice sperma sanatoasa in cateva secunde, atunci cand fotografiile probelor sunt incarcate imediat in calculator.
Pentru a atinge aceasta viteza, Dr. Vasilescu si colegii sai au antrenat inteligenta artificiala sa identifice spermatozoizii in aceste mostre complexe de tesut, aratandu-i mii de astfel de imagini.
Intr-o lucrare stiintifica publicata, echipa de inginerie biomedicala a UTS a declarat ca, in cadrul unui test, SpermSearch a fost de 1.000 de ori mai rapid decat un embriolog experimentat.
Cu toate acestea, SpermSearch nu este conceput pentru a inlocui embriologii, ci mai degraba pentru a actiona ca un instrument de asistenta.
Dr. Sarah Martins da Silva spune ca o astfel de rapiditate in gasirea oricarui spermatozoid este vitala. „Timpul este esential”, spune lectorul clinic in medicina reproductiva de la Universitatea din Dundee.
„Daca aveti pe cineva care a avut o recoltare de ovule si aveti ovule care trebuie sa fie fertilizate, exista doar o fereastra de timp mica pentru ca noi sa putem face acest lucru. Accelerarea procesului ar fi extrem de avantajoasa.”
Avand in vedere ca, potrivit unor rapoarte raspandite pe scara larga, numarul de spermatozoizi la un barbat a scazut la jumatate in ultimele patru decenii, infertilitatea ramane o problema in crestere.
Printre factorii care stau la baza scaderii fertilitatii masculine se numara factori de la poluare si fumat pana la o dieta proasta, lipsa de exercitii fizice si prea mult stres.
Dr. Meurig Gallagher este un alt profesor universitar care lucreaza pentru a ajuta barbatii cu probleme de infertilitate.
Profesor asistent in cadrul Centrului pentru modelare de sisteme si biomedicina cantitativa de la Universitatea din Birmingham, noua sa tehnica foloseste un software de imagistica pentru a urmari viteza si actiunea cozilor de spermatozoizi.
„Urmarirea cozii ofera o perspectiva asupra sanatatii unui esantion”, spune el. „Modificarile infime ne pot spune daca sperma este supusa unui stres de mediu, este pe cale sa moara sau raspunde la un indiciu biologic”.
Intre timp, firma Examen, cu sediul in Belfast, utilizeaza o tehnica cunoscuta sub numele de electroforeza pe gel de celule unice pentru a identifica leziunile ADN in spermatozoizii individuali.
Prof. Sheena Lewis si echipa sa au dezvoltat aceasta tehnica de peste 20 de ani.
Cu toate acestea, profesorul Lewis, care este profesor emerit in medicina reproductiva la Universitatea Queens din Belfast si director executiv al Examen, spune ca, desi evolutiile in utilizarea IA sunt interesante, medicina se misca foarte incet.
De exemplu, SpermSearch se afla in prezent in stadiul de dovada a conceptului, in urma unui studiu foarte mic care a implicat doar sapte pacienti.
„Nu inseamna nimic inca”, spune profesorul Lewis. „Perioada de timp dintre momentul in care ceva se afla la stadiul de dovada a conceptului si cel in care este disponibil pe piata este probabil intre doi si cinci ani”.
„Mai este un drum lung de parcurs. De asemenea, se adreseaza grupului foarte mic de barbati care au NOA. Tot ceea ce se poate face este fantastic – dar nu va fi niciodata mainstream.”
Inapoi in Sydney, Dr. Vasilescu spune ca un tratament ca al echipei sale este „ultima oprire”.
„Poate fi diferenta dintre fertilizarea unui ovul – sau pur si simplu oprirea tratamentului”, spune el.
„Daca putem face embriologul mai eficient, mai precis, ar putea gasi spermatozoizi pe care altfel nu i-ar gasi. Acest lucru ii ofera unui barbat sansa de a fi tatal propriilor copii biologici.”
Echipa de la UTS este acum pregatita sa isi duca AI-ul la teste clinice. „O sarcina reala, vie – acesta este urmatorul pas”, spune Dr. Vasilescu.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…