Cum prezinta RTV protestele pro-UE de la Belgrad: „Ce pregateste Soros in Serbia”. Sebastian Ghita este gazduit si protejat de regimul lui Vucic

politica

Postul Romania TV a lansat o campanie de demonizare a protestelor Opozitiei din Serbia fata de fraudele de la alegerile parlamentare. Alegerile au fost castigate de partidul presedintelui Vucic, acesta fiind un apropiat al Rusiei.

Romania TV sustine ca protestele sunt puse la cale de omul de afaceri american George Soros. „Ce pregatesc trupele lui Soros la Belgrad”, a titrat RTV pe burtiera despre studentii sarbi care protesteaza fata de falsificarea alegerilor. Mai mult, RTV mai afirma ca in Serbia este pus in aplicare un scenariu de tip Ucraina. Reamintim ca patronul postului, Sebastian Ghita, se afla in Serbia din 2016, unde a primit azil politic din partea Regimului Vucic.

Citeste si: Moscova sare in ajutorul Regimului Vucic din Serbia: „Este evident ca Occidentul colectiv incearca sa destabilizeze situatia in tara”

Zeci de mii de belgradeni au participat sambata la un protest legat de falsificarea recentelor alegeri parlamentare. Unul dintre protestatari a fluturat un steag al Romaniei.

Opozitia pro-UE de la Belgrad este condusa de Marinika Tepic, o femeie politician de origine romana. Reamintim ca PSD l-a trimis, inainte de alegeri, la Belgrad pe Alfred Simonis pentru a participa la un miting se sustinere a partidului pro-moscovitului Vucic, impotriva caruia protesteaza acum manifestantii blegradeni.

Aproximativ 20.000 de demonstranti s-au adunat in centrul Belgradului, sambata 30 decembrie,  pentru a cere deschiderea listelor cu alegatori si a proceselor verbale electorale, in vederea dovedirii fraudei, „in contextul tulburarilor continue legate de alegerile nationale, regionale si municipale din aceasta luna, revendicate drept castigate de partidul de guvernamant al presedintelui Aleksander Vucic”, potrivit europalibera.org

Miile de demonstranti au scandat „hotii!” in spatioasa piata Terazije din vechiul cartier Stari Grad din capitala sarba. Demonstratia de furie a studentilor si a activistilor din afara opozitiei politice oficiale, care au promis ca vor contesta desfasurarea alegerilor, este cea mai recenta din cele aproape doua saptamani de nemultumire publica care au urmat scrutinului din 17 decembrie, dupa cum relateaza si Le Monde.

Organizatorul, ProGlas, o miscare care include personalitati publice, cere acum organizarea de noi alegeri parlamentare si locale in Serbia in termen de sase luni, „dupa un proces de schimbare fundamentala a conditiilor electorale”.

Vineri, comisia electorala nationala a Serbiei a respins solicitarea Aliantei Unite a Opozitiei Serbia de a anula votul, invocand un aspect tehnic. Aceasta decizie a fost luata dupa ce in centrul Belgradului a fost blocat de studenti.

Marinika Tepic: „Aceste alegeri trebuie reluate”

La mitingul din 30 decembrie, dupa discursuri, participantii au marsaluit pe langa sediul comisiei electorale de stat spre Curtea Constitutionala a Serbiei, care va decide din nou asupra plangerilor electorale.

Multimea prezenta la mitingul de sambata a scandat in semn de aprobare la aparitia Marinikai Tepic, politician important al opozitiei, care se afla in greva foamei. Se pare ca sanatatea lui Tepic a fost pusa in pericol si se astepta ca ea sa fie spitalizata dupa acest miting.

„Aceste alegeri trebuie reluate”, a declarat Tepic, vizibil slabita, in fata multimii, salutand cu greutate de pe scena si spunand ca nu are puterea de a tine un discurs mai lung.

Vucic, urmasul lui Slobodan Milosevic

Adunarea de sambata a fost organizata in mod simbolic intr-o zona centrala din Belgrad, piata Terazije, care la inceputul anilor 1990 a fost scena unor demonstratii impotriva politicii nedemocratice a lui Slobodan Milosevic. Observatorii actuali spun ca Vucic, ultranationalistul care a fost un aliat al lui Milosevic inca din anii 1990, a reinstaurat autocratia in Serbia, de cand a venit la putere in 2012, preluand controlul deplin asupra mass-media si a tuturor institutiilor de stat.

Vucic a declarat o victorie zdrobitoare la aproape toate nivelurile in cadrul scrutinului parlamentar si local, fapt care a declansat, de asemenea, o serie de greve ale foamei ale liderilor opozitiei care au cerut un nou vot si o ancheta, sustinuta la nivel international, privind alegerile.

Presedintele sarb a acuzat, la randul sau, opozitia ca a incitat la violent, la proteste, cu scopul de a rasturna guvernul, cu instructiuni din strainatate, lucru pe care liderii opozitiei l-au negat.

Aliat de nadejde al Rusiei, Serbia vrea in UE

Duminica trecuta, protestatarii au incercat sa intre in primaria Belgradului, spargand geamuri, inainte ca politia antirevolta sa-i respinga folosind gaze lacrimogene, spray-uri cu piper si bastoane. Politia a retinut cel putin 38 de persoane.

Serbia cauta oficial aderarea la Uniunea Europeana, „dar natiunea balcanica a mentinut legaturi stranse cu Moscova si a refuzat sa se alature sanctiunilor occidentale impuse Rusiei, in urma invaziei pe scara larga a Ucrainei. Oficialii rusi i-au acordat sprijin deplin lui Vucic in represiunea impotriva protestatarilor si au sustinut afirmatiile sale conform carora votul a fost liber si corect”, conform Le Monde.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: