Cum risca „banii murdari” de la Moscova sa trucheze alegerile prezidentiale de maine din Moldova (CNN)
Moldovenii voteaza duminica, 3 noiembrie, in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale cruciale, care ar putea determina daca tara post-sovietica isi mentine cursul spre Europa sau revine pe orbita Kremlinului. Confruntarea se da intre Maia Sandu si Alexandr Stoianoglo.
CNN a analizat mizele alegerilor de maine, avertizand ca o victorie a pro-rusilor asupra puterii politice de la Chisinau ar ameninta democratia si independenta tarii.
Astfel, „scenariul cel mai rau este ca, daca preiau controlul deplin asupra parlamentului, vor lichida pe rand orice institutie democratica, inclusiv alegerile libere si corecte”, a declarat Valeriu Pasa, directorul comunitatii WatchDog.md, pentru CNN.
Actuala presedinta pro-europeana Maia Sandu, sustinuta de Partidul Actiune si Solidaritate, cauta sa castige un nou mandat dupa ce a condus Republica Moldova mai aproape de UE decat oricand, in timp ce razboiul Rusiei din Ucraina facea ravagii granita sa de est.
Maia Sandu a obtinut in primul tur 42,45% din voturi, desfasurat in aceeasi zi cu referendumul privind apartenenta la UE, care a fost validat la limita. Ambele voturi au fost afectate de o vasta schema de cumparare de voturi legata de Kremlin, despre care Sandu a spus ca echivaleaza cu un „atac fara precedent” asupra democratiei Republicii Moldova, transmite CNN.
In turul II, ea se confrunta cu fostul procuror general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, sustinut de Partidul Socialistilor, pro-rus. Daca alte partide prietenoase cu Kremlinul il vor sprijini, turul doi va fi extrem de strans.
Stoianoglo, „calul troian” al Rusiei
CNN aminteste ca in dezbaterea prezidentiala de duminica trecuta, Sandu l-a numit pe Stoianoglo „calul troian” care incearca sa se infiltreze la Chisinau, in numele Kremlinului. Analistii consultati de CNN spun ca acest lucru nu este doar retoric.
Valeriu Pasa, directorul WatchDog.md, o comunitate a societatii civile de tip think-tank din Republica Moldova, a declarat pentru CNN ca votul de duminica este despre „daca vom avea un presedinte care este ales de cetateni sau cineva care castiga pentru ca banii murdari rusi au platit pentru asta”.
Inainte de voturile de luna trecuta, oligarhul fugar moldovean prorus, Ilan Sor, s-a oferit sa plateasca oamenii pentru ca lucreaza pentru a alege un candidat prietenos cu Rusia si pentru a opri validarea referendumului.
Maia Sandu a spus ca schema a incercat sa corupa aproximativ 300.000 de alegatori – echivalentul a 10% din populatie.
Critici la adresa Maiei Sandu
In ciuda sondajelor care il creditau cu putin peste 10% inainte de alegeri, Stoianoglo a fost votat de 25,98% dintre alegatori in primul tur. Atat Kremlinul, cat si Sor au negat amestecul in procesul electoral, dar oficialii moldoveni au avertizat ca al doilea tur ar putea fi vizat si de scheme similare.
Pe langa cumpararea de voturi, analistii spun ca primul tur a relevat si o opozitie reala fata de Sandu, al carei prim mandat a fost devastat de crize succesive.
„Mai intai a fost pandemia de Covid-19, apoi a fost razboiul Rusiei in Ucraina, apoi a fost criza gazelor”, a declarat pentru CNN, Maksim Samorukov, membru al Centrului Carnegie Rusia Eurasia.
Unii au criticat si decizia „cinica” a lui Sandu de a organiza referendumul UE in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale, pozitionandu-se singurul politician capabil sa aduca Moldova in Europa.
„Planul guvernului a fost ca problema integrarii europene sa atraga sprijinul pentru Maia Sandu. S-a dovedit invers: nemultumirea fata de Maia Sandu a tras in jos sprijinul pentru integrarea europeana”, a spus Samurokov.
Stoianoglo incearca sa valorifice nemultumirea fata de Sandu, fiind impartit in ambele tabere. El a cerut „resetarea” relatiilor cu Moscova si a spus ca ar fi dispus sa se intalneasca cu presedintele rus Vladimir Putin, sustinand totodata ca este angajat sa adere la UE.
Scenariul pro-rus
Oficialii moldoveni se pregatesc pentru al doilea tur de scrutin afectat de amestecul pro-rus. O infrangere a Maiei Sandu ar aduce o lovitura zdrobitoare pentru sperantele Moldovei de un viitor european.
Un guvern prietenos cu Rusia ar putea provoca, de asemenea, noi probleme in Transnistria, o farama separatista de teritoriu in care sunt stationati aproximativ 1.500 de soldati rusi. Oficialii s-au intrebat de mult daca Transnistria ar putea deveni in cele din urma un al doilea front in razboiul din Ucraina.
„Scenariul cel mai rau este ca, daca preiau controlul deplin asupra parlamentului, vor lichida treptat orice institutie democratica, inclusiv alegerile libere si corecte. Dupa aceea, vor folosi Moldova ca un cap de pod in spatele Ucrainei”, a conchis Valeriu Pasa.
Alegerile din Moldova au loc la o saptamana dupa cele din Georgia, un alt stat fost comunist in care Rusia incearca sa-si mentina influenta.
Dupa ce partidul autocrat “Visul Georgian” a revendicat victoria, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sustinut ca Rusia a „castigat” in Georgia si ca este pe cale sa faca acelasi lucru in Moldova. Votul de duminica va determina daca a avut dreptate.